Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Νοέ 2021
Ποιοι κρύβονται πίσω από την άρνηση των εμβολίων;
Κλίκ για μεγέθυνσηΓιώργος X. Παπασωτηρίου
22.11.21
 
 

Ποιος ενισχύει την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα; Σε ένα πρώτο επίπεδο, η κυβερνητική αναξιοπιστία: Το «τελευταίο μίλι» που αργεί να τελειώσει. Τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση από τη μια και οι παστωμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την άλλη. Οι ΜΕΘ που είναι «πεταμένα λεφτά» και οι ασθενείς που πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ! Η "μαξιμική" ανοησία ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό! Τα μίντια της «λίστας Πέτσα» που ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μεταδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας και καλλιεργώντας το τεράστιο εμπόριο εναλλακτικών θεραπειών από τσαρλατάνους.

Η επιχειρηματολογία των αντιεμβολιαστών βασίζεται σε μισές αλήθειες, όπως είναι τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών ή το αυταρχικό κράτος. Πάνω σ' αυτές «χτίζονται» μυθεύματα, παραλογισμοί αλλά και η δήθεν ηρωική αντίσταση στο σύστημα. Γιατί είναι αλήθεια ότι τα εμβόλια είναι πανάκριβα και ότι οι φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν έχουν ευρεία πρόσβαση σ’ αυτά με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων που ανακυκλώνουν το πρόβλημα, ενώ οι φαρμακευτικές μεγα-εταιρείες θησαυρίζουν. «Πώς μπορεί στον Καναδά, το ίδιο ακριβώς φάρμακο, που παρασκευάζεται από την ίδια ακριβώς εταιρεία —όχι γενόσημο— να κοστίζει το 1/10 αυτού που κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες;», αναρωτιέται σήμερα στο τουίτερ ο Μπέρνι Σάντερς. Και συνεχίζει: «Η απάντηση είναι απλή. Η απληστία και η δύναμη της φαρμακοβιομηχανίας.» Η απληστία αυτή "τρέφει" την (ακρο)δεξιά συνωμοσιολογία.

Η (ακρο)δεξιά οικειοποιείται τη ρητορική της αυτονομίας και της ελευθερίας, καθώς και την άποψη του Φουκώ για την «πειθαρχική εξουσία» και την «...ειδική τεχνική μιας εξουσίας που πορίζεται τα άτομα και ως αντικείμενα και ως όργανα για την άσκησή της…». Μόνο που η άποψη αυτή εκχυδαΐζεται μέσων των ανορθολογικών της προεκτάσεων και γίνεται συνωμοσιολογία καθώς και τελετουργία «μαύρης μαγείας». Με άλλα λόγια, καλλιεργείται μια παθολογικά ναρκισσιστική ελευθερία που αρνείται μαζί με το εμβόλιο και την ελευθερία των άλλων. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία δήθεν «άρνηση» του συστήματος, όπως ήταν και αυτή των Ναζί. Δεν είναι τυχαίο ότι εκφραστής του κινήματος αυτού, σήμερα, είναι ο Τραμπ. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι αρνητές των εμβολίων έχουν στην εμπροσθοφυλακή τους τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, που κατηγορεί τον Μπιλ Γκέιτς ότι προσπαθεί με όχημα τη φιλανθρωπία και τα ιδρύματα τα οποία ελέγχει, αλλά και με «ασπίδα τα εμβόλια», «να εξουσιάσει τον κόσμο».

Ασφαλώς ούτε ο Τραμπ ούτε ο Κένεντι εκφράζουν τους άνεργους, τους ανέστιους και τους δοκιμαζόμενους από την πανδημία φτωχούς Αμερικανούς. Πίσω από την αντιπαράθεση βρίσκονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όχι μόνο των επιχειρήσεων που πωλούν «αυτοβελτίωση» και εναλλακτικούς τρόπους ζωής, ή των διαφόρων τσαρλατάνων, αλλά και εκείνων που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο λόγω της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι με επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα The Guardian τον Ιούλιο του 2020, 83 ζάπλουτοι του κόσμου ολόκληρου ζητούσαν από τις κυβερνήσεις τους να φορολογηθούν περισσότερο! Γιατί άραγε τους έπιασε τέτοιος... πόνος; Γιατί οι «ζάπλουτοι» φοβούνται τους… «υπερ-ζάπλουτους». Τεράστιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Μερικοί όμως, όπως ο  μεγαλομέτοχος της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο Γκέητς και δυο τρεις άλλοι, γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Κάποιοι κερδίζουν πολλά και κάποιοι άλλοι καταστρέφονται. Έχουμε δηλαδή μία περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Το κίνημα δαιμονοποίησης του Γκέητς, του Μπέζος κ.ά. αλλά και η ανάπτυξη της συνωμοσιολογίας μπορεί να τροφοδοτείται και από αυτές τις εσωτερικές αντιθέσεις του κεφαλαίου. Πίσω, συνεπώς, από το αίτημα αλλά και πίσω από τους ακροδεξιούς εθνικιστές, τους «αρνητές» των εμβολίων, αλλά και πίσω από την εναντίωση στην «παγκοσμιοποίηση» και τον εθνικισμό κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα που απειλούνται να κανιβαλιστούν από τα πιο μεγάλα…

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

πηγη: http://artinews.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου