Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 25 Νοέ 2020
Αλήθειες και μύθοι για τον Γοργοπόταμο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Σωκράτη Αργύρη
 

Τον Ηράκλειτο ως φιλόσοφο τον επανέφερε στην επικαιρότητα μόλις τον 19ο αιώνα, ένας γερμανός φιλόσοφος, δάσκαλος του Καρλ Μαρξ, ο Έγελος όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται στην Ελληνική.

 

Όταν είχε πει την γνωστή ρήση «Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στον ίδιο ποταμό» δεν θα είχε στο μυαλό του τον Γοργοπόταμο, όπως και οι κάτοικοι γύρω από τον Γοργοπόταμο ποτέ δεν θα είχαν σκεφτεί πριν, ότι θα συνδεόταν το όνομα του, με μια αντιστασιακή πράξη που θα σηματοδοτούσε την Εθνική Αντίσταση για μια ενέργεια που έγινε με την προτροπή των Εγγλέζων.

Γιατί στην Ελλάδα η συζήτηση παραμένει γύρω από την πολιτική ταυτότητα των αντιστασιακών οργανώσεων (αν π.χ το ΕΑΜ ιδρύθηκε κατόπιν εντολής από την Μόσχα, αν και οι ίδιοι που το επικαλούνται ως επιχείρημα ποτέ δεν λένε ότι και ο ΕΔΕΣ σχεδόν ταυτόχρονα ιδρύθηκε (2,5 εβδομάδες νωρίτερα) και όχι ότι οι εγγλέζοι ήταν αυτοί που βρίσκονταν στα αρχηγεία των ανταρτών και όριζαν τις ενέργειες (π.χ η απαγωγή του στρατηγού Κράϊπε οργανώθηκε από Εγγλέζους στην Κρήτη) γιατί η Αγγλική αυτοκρατορία ήταν αυτή που έκανε τον πόλεμο ενάντια στον Χίτλερ και επόμενο ήταν να έχει τον πρώτο λόγο και πια στρατηγική θα ακολουθούσε για να τον κερδίσει. 

Παρεμπιπτόντως ο γνωστός μας βρετανός σύνδεσμος με τις αντιστασιακές ομάδες, μετά την απομάκρυνση του Έντι Μάγιερς, Κρις Γουντχάουζ, μετά τον πόλεμο συμμετείχε στην ανατροπή του Ιρανού πρωθυπουργού Μοσαντέκ.

 

Επίσης κανείς δεν λέει, επειδή υπάρχει ο μύθος ότι με την ανατίναξη καταφέραμε να μείνει χωρίς πολεμοφόδια ο Ρόμελ, η αλεπού της έρημου, που τον ξαναβλέπουμε, πριν τον υποχρεώσει ο Χίτλερ να αυτοκτονήσει, ως διοικητή των γερμανικών στρατευμάτων λίγο πριν την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, ότι στις 25 Νοεμβρίου 1942, οι σύμμαχοι ήδη τον είχαν κατατροπώσει και εγκλωβίσει στην Τυνησία.

Επίσης ποιος ξέρει ποια είναι πραγματικά τα άτομα που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας, γιατί στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ακόμα και το όνομα του δικτάτορα Ιωαννίδη ως μέλος της ομάδας του ΕΔΕΣ, ίσως για να τον ξεπλύνουν για τον ρόλο του στη προδοσία της Κύπρου.

Μεταξύ της φιλολογίας για τον Γοργοπόταμο εν τω μεταξύ υπάρχει το ιστορικό γεγονός ότι στο σαμποτάζ έλαβαν και 2 τουρκοκύπριοι.

Ήταν ο Τζεμάλ Νααρφή και ο Οσμάν Σουγκλή.

Γι’ αυτούς δεν γίνεται μνεία ίσως γιατί στην χώρα μας μετράνε πιο πολύ τα πολιτικά πάθη παρά ο πολιτικός λόγος και η Ιστορία.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου