Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 18 Δεκ 2023
Δεν έχουν νερό; Ας πιούνε σαμπάνια!
Κλίκ για μεγέθυνση


Χρήστος Ξανθάκης

 

Αφού έκανε ένα μικρό διάλειμμα η κυβέρνηση, λόγω φάπας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιστρέφει στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού με plan a και plan b.

Εκεί επάνω στην αρχή της περασμένης δεκαετίας, μιλάω με το φίλο μου τον Βασίλη. Γατόνι μεγάλο της δημοσιογραφίας ο μπρο, είχε ξεκινήσει απ’ τα φαρμακεία στην «Αυγή» για να εξελιχθεί σε όχι και τόσο ασήμαντο παράγοντα της τέταρτης εξουσίας. Και για κάποιο λόγο που αδυνατώ να εξηγήσω, διατηρούσε μια σχετικώς παράλογη συμπάθεια προς το πρόσωπό μου, οπότε με τάιζε συχνά πυκνά με ειδησάρια για τη στήλη των media στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Ένα απόγευμα, λοιπόν, που πίναμε καφέ στα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, γύρισε ο Βασίλης και μου είπε: «Χρηστάρα, κοίτα ν’ αλλάξεις ρεπορτάζ. Γιατί από εδώ και πέρα, όλο νεκρολογίες θα γράφεις…»

Δεν τον πίστεψα εγώ, όπως δεν πιστεύει κανείς τον αγγελιοφόρο των κακών ειδήσεων, αλλά είχε δίκιο εκατό τοις εκατό. Με την επέλαση του ίντερνετ και των σόσιαλ, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η πιάτσα των ΜΜΕ και είδαν τα ραδίκια ανάποδα ένα σωρό μαγαζιά. Πονέσαμε, κλάψαμε, τις γράψαμε τις νεκρολογίες τους και ύστερα τι; Ευτυχώς που υπήρχε ο θείος Τάκης και μου έδωσε την ευκαιρία να σαλταπηδήσω στο πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, αλλιώς θα τύλιγα πέρκερ τώρα σε κάνα φαστφουντάδικο. Να τα λέμε κι αυτά…

Και να που μετά από δεκατρία χρόνια, βρίσκομαι ξανά στην ίδια θέση με εκείνο τον άθλιο χειμώνα του 2010 προς 2011. Τότε ήταν να κλαίμε τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, σήμερα είναι να κλαίμε το ευ ζην των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές, παρακαλώ:
* Βγαίνει το ΙΝΚΑ, λέει ότι θα κοστίσει 20 % περισσότερο σε σχέση με πέρυσι το τραπέζι των Χριστουγέννων.
* Βγαίνει η «δημοκρατία» αποκαλύπτει ότι ενώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2023 είχε εκτιμηθεί πλεόνασμα 163.000.000 ευρώ, τελικά διαπιστώθηκε δημοσιονομική αναντιστοιχία 711.655.055 ευρώ. Άρα έλλειμμα –μαμούθ, 548.655.055 ευρώ!
* Βγαίνει στο τηλέφωνο κολλητός μου ο Γιάννης και μου λέει ότι μόλις αγοράστηκε από γερμανικά συμφέροντα το 50 % μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας στην Ανατολική Θεσσαλία. Είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον Ντάνιελ.

Αναρωτιέμαι το φάντασμα του Βασίλη (γράψαμε και τη δική του τη νεκρολογία έκτοτε), τι θα είχε να μου πει…
Μπορώ, ωστόσο, να σημειώσω ότι αφού έκανε ένα μικρό διάλειμμα η κυβέρνηση, λόγω φάπας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιστρέφει στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού με plan


Το plan a
 αφορά στη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις και το οποίο θα ενθυλακώσει μετοχικώς (αθάνατε Γιώργο Κουρή!) το 51 % της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Του φιλέτου δηλαδή της ύδρευσης, ιδίως από τη στιγμή που οι δύο εταιρείες μέσω του plan b θα αναλάβουν και «τον καθαρισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Κι άμα πάνε στο ταμείο το επενδυτικό αυτά τα 51 %, γιατί να μη βρεθούν επενδυτές ανοιχτομάτηδες να τα διεκδικήσουν έναντι φιλικού αντιτίμου; Και να πληρώνεις εσύ για σαμπάνια (προσέκο, έστω!) το νεράκι σου;

Αυτά για την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, αλλά μη νομίζει ότι η επαρχία ότι θα τη γλυτώσει. Αύριο συζητάνε στην ΚΕΔΕ, παρόντος του γίγαντα Σκυλακάκη, το plan b της κυβέρνησης που προβλέπει συνένωση των 124 ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια και δημιουργία πάνω κάτω 13 νέων εταιρειών ύδρευσης, μία ανά περιφέρεια, άντε να γίνει κάνα σκόντο για την Κρήτη γιατί μισιούνται Ηρακλειώτες και Χανιώτες. Αιτία τα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ χρέη των ΔΕΥΑ λόγω ενεργειακής κρίσης, που είχε υποσχεθεί να τα καλύψει  το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά ύστερα μεσολάβησε τρελό γουικέντ στου Μπέρνυ και το λησμόνησε.

Ως εκ τούτου στον κουβά οι εταιρείες ύδρευσης και πάμε για συσσωματώσεις, που σίγουρα θα επιδοτηθούν αυτή τη φορά, αλήθεια σας λέω, ματημπαναγία, το σταυρό μου κάνω, αποκλείεται να τις αφήσουν μετέωρες για να τις ενθυλακώσουν (α, ρε Γιωργάρα!) οι μερακλήδες επενδυτές που θα αφιχθούν ως άλλοι σωτήρες. Και θα φτάσει το νερό το επαρχιακό να κοστίζει κάτι παραπάνω απ’ το τσίπουρο. Χωρίς γλυκάνισο παρακαλώ, γιατί χαλάει τη γεύση της μοσχαροκεφαλής…

 

Πηγή: Newpost

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου