Του Νίκου Λακόπουλου
 

«Ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίκασε και σε πολύ συντομότερο εξέδωσε απόφαση. Αν ήταν υπόθεση ενός απλού Έλληνα πολίτη, θα έκανε δύο και τρία χρόνια για να παρθεί απόφαση».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τράβηξε την κουρτίνα για να δούμε τι συμβαίνει στην ανώτατη δικαιοσύνη -τελικά με το κράτος δικαίου- στην Ελλάδα.

«Η υπόθεση δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου, κατά προτίμηση και με μεγάλη επίσπευση. Έκλεισε ο φάκελος, δηλαδή πήγαν τα σημειώματα τα οποία περιείχαν 2.000 σελίδες και στις 30 Ιανουαρίου τα καταθέσαμε εμείς από τη μεριά μας και η άλλη μεριά οι τράπεζες και τα funds.

Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8 – 9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση. Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως» είπε ο Δημήτρης Βερβεσός.

Μια προεξοφλημένη απόφαση

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο που είναι η «προκαταβολική» αξιολόγηση της υπόθεσης ως «τελειωμένης» από την Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Νοέμβριο όταν στην ΄έκθεσή της αναφερόταν ότι «η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (822/2022)», αλλά… αναμένεται τους επόμενους μήνες άρση των παραπάνω περιορισμών!

Φαίνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος ήξερε το περιεχόμενο της απόφασης πριν εκδοθεί σε χρόνο ρεκόρ. «Μου κάνει εντύπωση το γεγονός η Τράπεζα της Ελλάδος, έλεγε ότι αυτή η δυσλειτουργία που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου, που έλεγε ότι τα funds δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε πλειστηριασμούς, οσονούπω θα τακτοποιηθεί και μάλιστα η Τράπεζα χρησιμοποιούσε τη φράση “θα ανατραπεί και πει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Πού ήξερε η Τράπεζα της Ελλάδος τι θα πει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πριν δικάσει; Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά».

«Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι τα δικαστήρια μας και δη τα ανώτατα αποφασίζουν με κριτήρια νομικά. Αμιγώς νομικά» θα γράψει στην Εστία ο Μανώλης Κοττάκης. «Το θεμέλιο της ποινικής μας δικονομίας όριζε μέχρι προχθές ότι δικαίωμα δικαστικής προστασίας έχει μόνο όποιος είναι υποκείμενο της έννομης σχέσης.

Με την προχθεσινή απόφαση της, η «κυβερνώσα» Ολομέλεια ανέτρεψε αυτό το θεμέλιο και όρισε ότι τρίτοι μπορούν να κάνουν τα «θελήματα» των υποκειμένων και να αντιδικούν με φυσικά πρόσωπα με τα οποία δεν τα συνδέει έννομη σχέση».

Το δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους 54 έναντι 9 υπέρ των funds με κριτήρια που » ίσως και να μην ήταν αμιγώς νομικά αλλά να ήταν και πολιτικά. «Σιγά, μην επιβραβεύσουμε τους κακοπληρωτές!» ακούστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. «Αν αποφασίσουμε διαφορετικά θα καταπέσουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή», θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά 18 δις ευρώ με νέα απόφαση της Eurostat και θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο». ¨»Αν αποφασίσουμε διαφορετικά υπέρ των δανειοληπτών θα χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα».

Ο όρκος στα funds

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε το iEidiseis.gr ο υιός του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, Eυάγγελος Ισιδώρου Ντογιάκος, είναι δικηγόρος, που εκπροσωπεί ένα από τα funds και μάλιστα υπογράφει κατασχετήριο, που επιδόθηκε σε εγγυητή δανείου την περασμένη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που έγινε η κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Αρείου Πάγου, όπου 56 Ανώτατοι δικαστές ψήφισαν υπερ των πλειστηριασμών και μόνον 9 είπαν ΟΧΙ!

Tην εισήγηση στη συζήτηση της υπόθεσης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, της οποίας προΐσταται ο εισαγγελέας  κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, θα κάνει ένας αντιεισαγγελέας που ως ανώτερα πιο ευγενή και άξια προστασίας τα συμφέροντα των servicers παρά αυτά των αδικο΄΄υμενων δανειοληπτών καταναλωτών.

«Οι ανώτατοι δικαστές μας τους οποίους σεβόμαστε και υποληπτόμεθα δεν έδωσαν όρκο στα funds, στους servicers ή στους οίκους αξιολόγησης αλλά στο όνομα του ελληνικού λαού θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα φρικώδη που μας μεταφέρθηκαν δεν είναι αλήθεια θα γράψει ο Μανώλης Κοττάκης.

«Θα περιμένουμε από την αξιότιμη Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου να τα διαψεύσει για να ανακουφιστούμε. Όπως θα αναμένουμε και να διαψεύσει ότι η στάση μέρους της Ολομελείας για ένα θέμα που ακουμπά τις ιδιοκτησίες χιλιάδων Ελλήνων δεν διαμορφώθηκε με κριτήριο τις προαγωγές του Ιουνίου, όπως επίσης ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας το οποίο κάθε Έλλην έχει μέχρι σήμερα πολύ ψηλά στην συνείδηση του. Εμείς απορρίπτουμε διαρρήδην την σκέψη ότι όλα αυτά έχουν συμβεί. Επειδή όμως οι πληροφορίες επιμένουν θα θέλαμε να ακούσουμε την διάψευση και από επίσημα χείλη».

Ποιος τελικά κρύβεται πίσω από τα funds;

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αν δεν ανατραπεί από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης έχει πληγεί και η διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα δημιουργεί σοβαρό θέμα για το «κράτος δικαίου».

Μια έρευνα για το ποιος τελικά κρύβεται πίσω από τα funds και πώς η ανώτατη δικαστική εξουσία εξυπηρετεί απροκάλυπτα τα συμφέροντά τους μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα από όσα υπαινίσσονται τα σχετικά ρεπορτάζ.

Με μια απόφαση με καθαρά πολιτικά κριτήρια υπέρ των funds ολόκληρες περιουσίες θα αλλάξουν χέρια, κάποιοι θα φτωχοποιηθούν και κάποιοι θα πλουτίσουν και είναι πολλά τα δισεκατομμύρια μιας ακόμα μεγάλης ληστείας που οργανώνεται πίσω από κλειστές πόρτες.

«Τα ευαγή αυτά ιδρύματα έχουν τις έδρες τους στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και άλλα νησιά-φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φορολογηθούν στην Ελλάδα αλλά στις χώρες που έχουν δηλώσει ως έδρα» θα πει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Το Δημόσιο θα χάσει περί τα 53 δισ. από φόρους, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του θέματος σε ένα παιχνίδι που αφορά εφτακόσιες χιλιάδες ακίνητα.

Τον Μάιο 2022 το συνολικό ποσό των κόκκινων δανείων που είχαν πουληθεί σε funds υπολογιζόταν σε 123 δισ. ευρώ. Μάλλον δεν πρόκειται για το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού. Είναι μια υπόθεση που αφορά την μισή Ελλάδα.

πηγη: https://www.anoixtoparathyro.gr