Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Σεπ 2023
Καλώς ήρθατε στη Χώρα του -πολιτικού- Πουθενά
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Νόμος

Ο,τι σπέρνεις θερίζεις. Ό,τι ξανασπείρεις πάλι θα το θερίσεις.

Στόχος

Η επιδιωκόμενη «δικαίωση» πολιτικών ήττας και η ρεβάνς, που δεν θα έρθουν, όμως, ούτε τώρα, όπως δεν ήρθαν και για άλλους που επιδίωξαν το ίδιο στην πολιτική ιστορία.

Κοινωνικά αίτια

Αδιέξοδο και ένστικτο -άκοπης- πολιτικής επιβίωσης.

Τιμωρητισμός για μειοψηφικές πρακτικές αποκλεισμών σε όλη την πυραμίδα του κόμματος εδώ και δέκα χρόνια με ευθύνη ηγετικών στελεχών.

Αντιμητσοτακικο ρεύμα με επιχειρήματα και ύφος, όμως, ανάλογα με αυτά της Αυριανής του ’80, που ηττήθηκαν με κρότο και στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές και θα ηττηθούν ξανά.

Υπέρμετρες φιλοδοξίες και επιδίωξη για διαλυτικές πρακτικές τύπου «πάμε για μπάχαλα / η σειρά μας τώρα» με ολίγη από ψυχολογία νεο-αυριανιστή (μετα)φασαίου!

Οποιο «νέο», άλλωστε, αποτελεί πάντα εξέλιξη κάποιου «παλιού». Δεν υπάρχει παρθενογένεση, βλέπετε. Ούτε στην πολιτική ούτε στη ζωή.

Μεσσιανική μαγική σκέψη για μια συναρπαστική νικηφόρα συνέχεια στο αφήγημα «Ζήσε κι εσύ το -αντιφατικό, ρηχό αλλά ηδονιστικό- “Ελληνικό όνειρο, μπορείς!”», έστω και ως εικονική πραγματικότητα και με μια εσάνς από... «Survivor».

The medium is the message-Follow the money

Το επιθετικό marketing «προϊόντος» στα καλύτερά του.

Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και φυσικά στους χρηματοδότες, εγχώριους και μη, καθώς μιλάμε για προεκλογική καμπάνια κόστους γύρω στα 100.000 ευρώ σε 15 μέρες.

Αδήλωτα μεν, νομίμως δε. Καθώς καμία ασφαλιστική δικλίδα, κανένα πλαφόν δεν προβλέφθηκαν, ούτε φυσικά μια στοιχειώδης κατάθεση πόθεν έσχες δαπανών των υποψήφιων προέδρων, όπως, π.χ., συμβαίνει με τους υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, μόνο 1 SMS σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κόστος 7.000 ευρώ.

Προσεχώς

Νέα «σεζόν» στην κρίση ηγεσίας και πολιτικής στον προοδευτικό χώρο. Η κρίση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτυπώνεται απολύτως στο πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών για πρόεδρο.

Και φυσικά τα σχέδια επί χάρτου των πολιτικών -εγχώριων και εξωχώριων- εμπνευστών θα μείνουν στα χαρτιά, όπως και τα προηγούμενα. Όπως τελικά πάντα γίνεται όταν είναι πήλινα τα πολιτικά σου «πόδια».

Γεμάτη η Ιστορία από νίκες πύρρειες.

Επιμύθιο

Το «νέο κύμα» -παμπάλαιο πολιτικά- διαπερνά συνολικά το πολιτικό σύστημα και δείχνει μια σαφή, τυφλή κοινωνική τάση, που αν δεν μετουσιωθεί από μια πραγματικά πολιτική ηγεσία σε σαφές πολιτικό σχέδιο προοδευτικής εναλλακτικής λύσης, τότε το πολιτικό μέλλον θα έχει δυστοπικά χαρακτηριστικά.

Οσο κι αν τα μάτια πολλών γυαλίζουν τώρα από επιθυμία για την υποσχόμενη Neverland, τη Χώρα του -πολιτικού- Πουθενά!

Ηδη ανάλογες εξελίξεις χαρακτηρίζουν πολιτικά συστήματα δυτικών χωρών στην Ε.Ε. και διεθνώς.

Κι επειδή οι ποιητές τα έχουν πει πριν από εμάς για εμάς...

Υστερόγραφο, παμπάλαιο κι αυτό

Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο...

Ολόγυρα στέκανε όσοι εμπνέονταν από τον τρόμο, κραυγάζοντας: Φτάνει το Νέο, το Ολοκαίνουργιο, χαιρετήστε το Νέο, γίνεται και εσείς Νέοι σαν και εμάς!

Κι αυτοί που ακούγανε, τίποτα άλλο δεν ακούγανε από τις κραυγές τους.

Μα αυτοί που βλέπανε, βλέπανε αυτά που δεν φωνάζονταν...

Μπ. Μπρεχτ, «Η παρέλαση του παλιού καινούριου», 1938

 

* Η Κατερίνα Μαμώλη είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, ψυχολόγος και μέλος της Γραμματείας Τ.Α. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

από:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου