Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 20 Φεβ 2023
Η επίδραση των υποκλοπών στην εκλογική συμπεριφορά
Κλίκ για μεγέθυνση











www.enainstitute.org




20.02.2023, 12:51
 
 
Για συντριπτικά μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το σκάνδαλο είναι πραγματικό και η ευθύνη γι’ αυτό αποδίδεται στην κυβέρνηση ● Για την πλειονότητα αυτό συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία ● Για σχεδόν έναν στους δύο πολίτες αποτελεί κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές.

Στην πανελλαδική πολιτική έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Prorata, μέρος των πολιτικών συμπερασμάτων της οποίας δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο», περιλαμβάνονταν και ερωτήματα που αφορούσαν μία από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους της συγκυρίας και απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο, την υπόθεση που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «σκάνδαλο υποκλοπών».

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να προκαταλαμβάνεται η ύπαρξη σκανδάλου από την ερώτηση, τέθηκε το ερώτημα εάν «πιστεύετε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα», με όσους απάντησαν καταφατικά να αποτελούν το 72%, περισσότεροι δηλαδή από τα 2/3, με μόλις το 24% να αρνείται την ύπαρξή του. Ενδιαφέρον έχει ότι, πέρα από το 100% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 98% των δυνητικών ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, το 96% εκείνων του ΚΚΕ και το 85% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., περισσότεροι από ¼ των δυνητικών ψηφοφόρων της Ν.Δ. (28%) πιστεύουν επίσης ότι υφίσταται σκάνδαλο υποκλοπών.

Μεταξύ δε όσων απάντησαν θετικά, δηλαδή αναγνωρίζουν την υπόθεση ως σκάνδαλο, το 79% πιστεύει ότι «ευθύνεται περισσότερο» η κυβέρνηση και σε πολύ μικρά μόνο ποσοστά ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει την ΕΥΠ (10%), ιδιωτικά συμφέροντα (5%) ή ξένες μυστικές υπηρεσίες (3%).

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη σημασία των υποκλοπών και την επίπτωσή τους στη δημοκρατία, το 45% αξιολογεί την υπόθεση ως «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία», το 13% ως «σοβαρό κίνδυνο», το 22% βλέπει «κίνδυνο, αλλά και μια υπερβολή γύρω από το ζήτημα», ενώ το 19% κρίνει ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία». Δηλαδή το 70% πιστεύει ότι η υπόθεση των υποκλοπών, περισσότερο ή λιγότερο, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το 58% ότι αυτός είναι από «σοβαρός» έως «πολύ σοβαρός».

Ως προς την επίδραση της υπόθεσης των υποκλοπών στην εκλογική συμπεριφορά, το 24% απαντά ότι θα επηρεαστεί «απόλυτα» και το 18% «αρκετά». Δηλαδή σχεδόν ½ (42%) ισχυρίζεται ότι από «αρκετά έως απόλυτα» θα ψηφίσει με γνώμονα και την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ το 43% εμφανίζεται ανεπηρέαστο από αυτήν σε ό,τι έχει να κάνει με την ψήφο.

Μάλιστα, πέρα από όσους εμφανίζονται βέβαιοι για την ψήφο τους, για τους αναποφάσιστους η αθροιστική τιμή όσων ισχυρίζονται ότι η υπόθεση των υποκλοπών «απόλυτα» ή «αρκετά» θα επηρεάσει την ψήφο τους είναι 46%, δηλαδή μεγαλύτερη από το αντίστοιχο 42% των αποφασισμένων. Ενώ η τιμή του «καθόλου», δηλαδή της μη επιρροής από την υπόθεση, για τους αναποφάσιστους είναι 10% χαμηλότερη (33%) απ’ ό,τι για τους αποφασισμένους. Συνεπώς, βλέπουμε ότι για τους αναποφάσιστους, η υπόθεση φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές.


● Ολη η έρευνα θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του ΕΝΑ, www.enainstitute.org

* Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου