Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 03 Αύγ 2021
Το τιμωρητικό κράτος ενεργοποιεί νέα κοινωνικά ρήγματα
Κλίκ για μεγέθυνση





Του Μιχάλη Ψύλου

Περισσότεροι από 200.000 διαδηλωτές σε 180 πόλεις στη Γαλλία και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν είναι κάτι που μπορείς να το αγνοήσεις! Κινητοποιήσεις  για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο μάλιστα, με τον αριθμό των διαδηλωτών να αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Από 110.000 στην αρχή, σε 161.000 το δεύτερο Σαββατοκύριακο και σε περισσότερους από 204.000 τώρα, σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας ,που είναι πάντα πιο συγκρατημένη στους αριθμούς των  διαδηλωτών.

Κύριο αίτημα στις κινητοποιήσεις είναι να μην ισχύσει η υποχρεωτική «κάρτα υγείας», που αποφάσισε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, για όσους θέλουν να επισκεφτούν μουσεία, κινηματογράφους, αλλά και να πάνε σε μπαρ, εστιατόρια, εμπορικές εκθέσεις, να μπουν στα τρένα. Μέτρα που θα ισχύσουν από τις 9 Αυγούστου, εν αναμονή βέβαια και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου την προσεχή Πέμπτη.

«Ο Μακρόν με την υποχρεωτική κάρτα υγείας , επιβάλει στον  εστιάτορα, τον φύλακα, τον έμπορο, να  επαληθεύουν την ταυτότητα των χρηστών ή των πελατών τους σε παράβαση του νόμου, της νομολογίας και του ιατρικού απορρήτου»,  λέει ο καθηγητής στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης,  Ζαν Φρανσουά Μπαγιάρ.  «Αυτός ο άνθρωπος, ο Εμμανουέλ  Μακρόν, είναι σίγουρα επικίνδυνος γιατί επιβάλλει σε άλλους το βάρος της εφαρμογής και της επαλήθευσης του μέτρου που σκοτώνει την ελευθερία. Ο Γάλλος καθηγητής υπενθυμίζει μάλιστα τη φράση του Γάλλου δικαστή, συγγραφέα και  θεμελιωτή της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας στα μέσα του 15ου αιώνα στη Γαλλία ,Ετιέν ντε Λα Μποεσί: «Ο τύραννος υποδουλώνει τους υπηκόους του, έναν έναν».

Ένα ετερόκλητο πλήθος είναι οι διαδηλωτές. «Αρνητές του εμβολίου, απλοί σκεπτικιστές, αλλά και αντίπαλοι του «αυταρχισμού» του Εμμανουέλ Μακρόν … όλοι συναντιούνται ξανά στους δρόμους για να διακηρύξουν τον θυμό τους», γράφει η Huffington Post στη γαλλική της έκδοση.

Στο Παρίσι, για παράδειγμα έγιναν δύο διαδηλώσεις. Στη μεγαλύτερη, μετείχαν 14.250 διαδηλωτές- σύμφωνα με την αστυνομία – που πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία της Βαστίλης ,φωνάζοντας «όχι στη δικτατορία» και τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα. Στη διάρκεια της διαδήλωσης ξέσπασαν επεισόδια, καθώς  η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού ,έριξε δακρυγόνα και προχώρησε σε 10 συλλήψεις.

Διχασμός στην κοινωνία

«Θέλουν να δημιουργήσουν μια διαχωρισμένη κοινωνία και είναι απίστευτο να γίνεται αυτό στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει η Αν, μια νεαρή δασκάλα ,που διαδήλωνε στο Παρίσι. «Για αυτό βγήκα στον δρόμο. Δεν έχω διαδηλώσει ποτέ πριν στη ζωή μου. Πιστεύω ότι κινδυνεύουν οι ελευθερίες μας», υποστηρίζει.

Μια άλλη  διαδήλωση διοργάνωσε η άκρα δεξιά στο σταθμό του Μονπαρνάς και ακολούθησε πορεία  προς το Υπουργείο Υγείας. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές επιτέθηκαν μάλιστα εναντίον δύο δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου , που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν.
Μεγάλες -για την εποχή- διαδηλώσεις έγιναν στη Μασσαλία ,τη Λυών, τη Νίκαια αλλά και στο Στρασβούργο και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Διαδηλώσεις ετερόκλητες , καθώς στα συνθήματα «ελευθερία, ελευθερία» και «εμβολιαστείτε ενάντια στον φασισμό και τον καπιταλισμό», που ακούστηκαν στις περισσότερες κινητοποιήσεις ,προστέθηκαν κυρίως συνθήματα εχθρικά προς τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.  Οι περισσότεροι τραγουδούσαν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των αντιπάλων του Προέδρου Μακρόν: «Εμείς είμαστε εκεί, είμαστε εκεί, ακόμα κι αν ο Μακρόν δεν το θέλει».

Μεταξύ των Γάλλων που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις , το 65% δικαιολογεί τη στάση αυτή λέγοντας ότι είναι ενάντια στην «επιβολή υποχρεωτικών μέτρων». Σύμφωνα πάντως με άλλη δημοσκόπηση του  Ipsos-Sopra Steria για το Franceinfo και την Le Parisien , το 62% των Γάλλων  τάσσεται υπέρ της κάρτας υγείας για την είσοδο σε δημόσιους χώρους και το 69% υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

Διαφορετικό προφίλ

«Το κίνημα δεν περιορίζεται στους λεγόμενους αντιπάλους του εμβολιασμού κατά του Covid», γράφει η Le Monde. Χαρακτηρίζεται πρώτα απ` όλα από τη μεγάλη ποικιλία του προφίλ των διαδηλωτών που φωνάζουν «ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία! » . Ανθρωποι κάθε ηλικίας, οικογενειάρχες, λευκοί, έγχρωμοι , υπάλληλοι, συνταξιούχους,  εμβολιασμένοι αλλά και αρνητές», γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:

«Μεταξύ των προσώπων, των κινήτρων, των προσωπικών ιστοριών, η διαφορετικότητα στο προφίλ των διαδηλωτών είναι εντυπωσιακή: « Ηρθα γιατί υπονομεύουν τις ελευθερίες μας », λέει η 39χρονη  Ιζαμπέλ ,που εργάζεται στον κοινωνικό τομέα», σημειώνει η Le Monde. «Μας στερούν την ελευθερία μας, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», λέει ένας  39χρονος σεφ, έχοντας την 12χρονη κόρη του στους ώμους του.

«Η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να πείσει με παιδαγωγικό τρόπο. Και το Παρελθόν διδάσκει ότι το να διαχωρίσουμε τους είναι πολύ σοβαρό», υποστηρίζει η  50χρονη Σόφι, λογοθεραπεύτρια και εμβολιασμένη κατά του ιού Covid-19, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό που συμβαίνει με το εμβόλιο είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο. Δείχνει  επίσης τη θέση που καταλαμβάνει το χρήμα στον τομέα της υγείας », τονίζει. Οι αντίπαλοι του Μακρόν δεν διστάζουν μάλιστα να τον επικρίνουν ,γιατί΄-όπως λέει ο καθηγητής Μπαγιάρ « έχει κάνει το ψέμα τεχνική διακυβέρνησης, προωθώντας μέτρα νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης του κοινωνικού μοντέλου – στο όνομα της διάσωσής του»…

Χωρίς κεντρική ηγεσία

«Πάνω από 200.000 διαδηλωτές σε 180 μεγάλες και μικρές πόλεις: Όλοι χωρίς κάποια οργάνωση που να τους υποστηρίζει, χωρίς πραγματικό ηγέτη, με μοναδική δύναμη την πληροφορία από στόμα σε στόμα και τα κοινωνικά δίκτυα. Εάν το μέλλον του κινήματος κατά της κάρτας υγείας είναι προφανώς δύσκολο να προβλεφθεί, το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαρτυρά την εδραίωση μιας διαμαρτυρόμενης μειοψηφίας αλλά πολύ αποφασισμένης, πολύ ζωηρής, μερικές φορές ριζοσπαστικής, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης», τονίζει η Le Monde.

«Αυτή η ετερογένεια και το μέγεθος των διαδηλώσεων τροφοδοτούν επίσης φόβους στη Γαλλία για ένα νέο κίνημα «κίτρινων γιλέκων» ή αναζωπύρωση των διαμαρτυριών τους», γράφει η γερμανική Die Zeit . Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις τους το 2018 ως περιφερειακό κίνημα ενάντια στην αύξηση των τιμών της βενζίνης. Τα συνθήματά τους γρήγορα στράφηκαν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του προέδρου Μακρόν.

Η Γαλλική κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει πάντως το νέο κίνημα ως μειοψηφικό. Η Le Monde προειδοποιεί όμως ότι «η διαχείριση της επιδημίας ελλοχεύει τον κίνδυνο να επανενεργοποιήσει τις κοινωνικές διαιρέσεις και να  θέσει σε δυσκολίες τον απερχόμενο πρόεδρο Μακρόν». Η επικεφαλής του Πολιτικού ρεπορτάζ της Le Monde,Σολέν ντε Ρουαγιέ σημειώνει μάλιστα ότι αν η πανδημία δεν έχει εξαλειφτεί  ως τον εφετινό χειμώνα , ο Covid θα έχει καταπιεί σχεδόν τη μισή θητεία του Εμμανουέλ Μακρόν – κάτι πολύ επικίνδυνο για τον ίδιο λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η πανδημία θα επηρεάσει ή όχι την ψήφο των Γάλλων και σε ποια κατεύθυνση. Αλλά έχει ήδη αλλάξει βαθιά την πολιτική κατάσταση  και έχει επιπτώσεις στον ίδιο τον Μακρόν, αναγκάζοντάς τον να βγάλει τα ρούχα του μεταρρυθμιστή -προέδρου , για να φορέσει τη στολή του προστατευτισμού», λέει η Σολέν ντε Ρουαγιέ.

Συνιστούν διάλογο και στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις αυτές στη Γαλλία, προβληματίζουν όμως και τις ηγεσίες κι άλλων χωρών στην Ευρώπη. Διαδηλώσεις ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχουν ξεσπάσει στην Ιταλία και στη Γερμανία.  Και στην Ελλάδα ,μάλιστα, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις,  προειδοποιούν ακόμη και για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος σε περίπτωση κατά την οποία οι λεγόμενοι «αντιεμβολιαστές» αποκτήσουν αντισυστημικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικοινωνιολόγοι  συνιστούν στην κυβέρνηση να «ανοίξει διάλογο με τους αντιεμβολιαστές», καθώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τους κύκλους των λεγόμενων «μακεδονομάχων», που τόσο πολύ βοήθησαν στην άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία.

Ο Γάλλος  καθηγητής Ζαν Φρανσουά Μπαγιάρ-υπέρμαχος του εμβολιασμού-«θα κάνω και τρίτη δόση του εμβολίου, αν αυτό χρειαστεί»-όπως λέει ο ίδιος, ο καθηγητής Μπαγιάρ υποστηρίζει πάντως ότι «οι διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι επικίνδυνες για τις δημόσιες ελευθερίες και για τη δημοκρατική τάξη».

«Προσωπικά, πιστεύω ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος που μπορεί να μας παρέχει συλλογική ανοσία ,αλλά η απαράδεκτη μέθοδος της υπιοχρεωτικότητας  που επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν  επιβεβαιώνει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για την ελευθερία και τη δημοκρατία», υποστηρίζει ο καθηγητής Μπαγιάρ και εξηγεί:

«Θα μπορούσε να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα. Το άρθρο 11 του Συντάγματος το επιτρέπει .Έτσι υιοθέτησαν οι Ελβετοί τον νόμο Covid με πλειοψηφία 61% των ψήφων στις 13 Ιουνίου… Επιπλέον, ο εξαναγκασμός θα ενισχύσει τους σκεπτικιστές των εμβολίων και τις θεωρίες συνωμοσίας… Πάνω απ ‘όλα, η χρήση του εξαναγκασμού ενισχύει για άλλη μια φορά την εικόνα ενός πατερναλιστικού, περιφρονητικού, αυταρχικού, τιμωρητικού  κράτους, του οποίου οι υπηρεσίες, από την αρχή της πανδημίας, δεν δικαιολογούν τόσο πολλή αλαζονεία» λέει ο Ζαν Φρανσουά Μπαγιάρ και προσθέτει:

«Ο «μη φιλελευθερισμός» του Εμανουέλ Μακρόν είναι μέρος μιας στρατηγικής παρόμοιας με αυτή του  Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν: να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ακροδεξιάς για να αποφύγει την άνοδό της στην εξουσία… και να εξασφαλίσει τη δική του επανεκλογή». Αναμφίβολα πολύ σκληρές οι εκτιμήσεις του Γάλλου καθηγητή .Δεν είναι ο μόνος όμως! Μερικοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο Γάλλος ιστορικός Φρανσουά Ντοσέ, συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «Ιστορία σε ψίχουλα», δεν διστάζει να πει ότι «το όνειρο της Μακρόν έχει μετατραπεί σε βοναπαρτικό εφιάλτη».
πηγη: https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου