Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 03 Δεκ 2020
Κ. Καραμανλής: Επιστροφές
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Γ. Λακόπουλου

Νέα από την Αμερική. Ο Τζο Μπάιντεν προορίζει για κυβερνητικό αξίωμα έναν παλιό γνωστό μας: τον Μάθιου Μπράιζα. Αν ισχύει θα τον βάλει κάπου στην εξωτερική πολιτική. Με αντικείμενο την περιοχή μας.

 Προκύπτει από το παρελθόν του. Αλλά και από την πρόσφατη δήλωση του- φιλοτουρκική όπως σε όλη τη σταδιοδρομία του.:

«Είναι εντελώς παράλογο η Ελλάδα να έχει μια τόσο μεγάλη ΑΟΖ κοντά στις ακτές της Τουρκίας εξ αιτίας του μικροσκοπικού Καστελόριζου. Νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στην οποία η Τουρκία θα εγκαταλείψει την Κρήτη και την Ρόδο και η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το Καστελόριζο και τότε θα δούμε τις προκλητικές ενέργειες να εξαφανίζονται».

Τι ακριβώς σημαίνει Μπράιζα για την Ελλάδα; Ρωτήστε τον πρώην Πρωθυπουργό  Κ. Καραμανλή.  

Το 2007-8  ως αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για τα ενεργειακά, άφησε εποχή με τις ωμές παρεμβάσεις του εναντίον του ενεργειακού ανοίγματος της Ελλάδας στη Ρωσία.

 Στα τέλη του 2008 επιχείρησε να εκβιάσει  τον Καραμανλή προσωπικά –  για τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον South Stream.   

Ο Καραμανλής είχε κουλτούρα Πρωθυπουργού ανεξάρτητης χώρας και όχι αποικίας και τον έστειλε άκλαφτο. Μαζί με όσους από την πρεσβεία  ενημέρωναν -όπως μάθαμε από τα WikiLeaks- την Ουάσιγκτον ότι «αν βρεθεί η  Αθήνα πιο κοντά στη Ρωσία στα θέματα ενέργειας, θα στηρίξει τους Ρώσους και σε άλλα θέματα».

Καθώς προϋπήρχε το Βουκουρέστι, ο τότε πρωθυπουργός στοχοποιήθηκε- και με εσωτερική συνδρομή.  Προκύπτει από όσα ακολούθησαν εναντίον του- συμπεριλαμβανομένου και του εμπρηστικού Δεκέμβρη. Αλλά και όσα έγιναν  μετά την   απομάκρυνση του.

Αυτό το κεφάλαιο της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας δεν έχει ανοίξει ακόμη.  Ίσως είναι ένας από τους λόγους που ο Καραμανλής επιμένει-  με εξαίρεση το Βελίδειο- στη σιωπή του. Αν μιλήσει για τα ελληνοαμερικανικά της εποχής και τον Μπράιζα, ίσως τιναχτεί η χώρα στον αέρα.

Μιλάει όμως με τον τρόπο της η άλλη πλευρά, αν ισχύει η προοπτική επιστροφής του κυνικού επιστολογράφου του εκλεγμένου πρωθυπουργού της Ελλάδας, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ο αιώνα.

Ο ίδιος άνθρωπος για τον ίδιο ρόλο. Δεν έλειψε  άλλωστε ποτέ από κοντά μας και κάθε τόσο  παρεμβαίνει. Πάντα υπέρ των Τούρκων:

«Ο τρόπος που θα περάσει  η περίοδος έντασης είναι να έρθουν κοντά η Ελλάδα και η Τουρκία με τη διάθεση συνεργασίας».

 Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Άλλωστε σε άρθρο του στην Washington Post  προειδοποιούσε τον Τραμπ να μην πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας:

«Αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Τουρκία, θα χάσουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή και θα τεθεί σε κίνδυνο ο συνασπισμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία υπήρξε κεντρική στην στρατηγική μας στη Μέση Ανατολή από την εποχή της διοίκησης Τρούμαν».

Αν πάρει εκ νέου αξίωμα που μας αφορά ο φιλότουρκος Αμερικάνος, θα τεθεί ένα ερώτημα: ποιος θα τον αναχαιτίσει αυτή φορά εκ μέρους της Ελλάδας;

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.  Η ενδεχομένη επιστροφή Μπράιζα μικραίνει την απόσταση επιστροφής του Καραμανλή.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου