Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 16 Ιαν 2023
Tο κλειδί της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ
Κλίκ για μεγέθυνση














Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


16.01.2023, 16:00
 
 

Πληθώρα ήταν οι εκδηλώσεις στον Βύρωνα την χρονιά που έφυγε, για να τιμηθούν τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής, επέτειος που αποτέλεσε το θέμα και του ετήσιου πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της πόλης του Μπάιρον, του οποίου οι συμμετοχές εκδίδονται κάθε χρόνο σε βιβλίο, με την επιμέλεια, εδώ και οκτώ συνεχή χρόνια, της συνδημότισσάς μας Δήμητρας Νούση, με συγγραφικό έργο και η ίδια.

Τίτλος της φετινής έκδοσης, που καλύπτει 253 σελίδες, είναι «Το κλειδί στη Βιθυνία», εμπνευσμένος από μήνυμα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, το οποίο διαδέχεται προλογικό σημείωμα του δημάρχου μας Γρηγόρη Κατωπόδη, εκπαιδευτικού, ο οποίος συμπληρώνει το 2023 τη δεύτερη συνεχή θητεία του.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η οικογένεια Γλύκατζη του Βύρωνα είναι μικρασιατικής προέλευσης με πολυπρόσωπη ιστορία στο αριστερό κίνημα. Η ίδια η Ελένη, μαθήτρια είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ Βύρωνα, από τις μαζικότερες συνοικιακές οργανώσεις της αντιστασιακής νεολαίας, η δε αδελφή της υπήρξε σύζυγος του καθολικής αναγνώρισης κομμουνιστή δημάρχου της πόλης μας Δημήτρη Νικολαΐδη.

Παραθέτω ολόκληρο το σύντομο, αλλά ζουμερό κείμενο της κορυφαίας ακαδημαϊκού.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ιστορική γειτονιά του Βύρωνα στην οδό Κοινωνίας των Εθνών (σημερινή οδό Κολοκοτρώνη). Από μικρή άκουγα την ιστορία των γονιών μου που γεννήθηκαν και έζησαν στη Μικρασία στη Βιθυνία, από όπου τους ξερίζωσε βίαια η καταστροφή του 1922. Κρατώ μέχρι τώρα το κλειδί του σπιτικού τους που το έφεραν μαζί τους όντας σίγουροι ότι γρήγορα θα γύριζαν πάλι στην Πατρίδα.

Η Μικρασία σημάδεψε τις τύχες του ελληνισμού με ανεξίτηλο τρόπο ως καρδιά της παντοτινής ρωμιοσύνης. Αλησμόνητες οι πατρίδες και για τους ξεριζωμένους, παρήγορο μόνο το ποντιακό τραγούδι “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο”.

Η γνώση της ιστορίας, των κατορθωμάτων και του πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού, κοιτίδας της ακραιφνούς ελληνοσύνης από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας, αποτελεί εθνική ανάγκη. Πρέπει να γίνει για τους νέους παράδειγμα ήθους και αρετής, που στηρίζεται στην καταξιωμένη συλλογική πράξη και έναυσμα για τη συνέχιση μιας ζωής που στέκεται, παρά τις αμέτρητες αντιξοότητες, πιστή στα πάτρια για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Εχοντας υπάρξει μέλος των κριτικών επιτροπών όλων των μέχρι τώρα λογοτεχνικών διαγωνισμών, λόγω κυρίως της ιδιότητάς μου ως προέδρου του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, μπορώ να βεβαιώσω ότι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσαν αληθινή πηγή έμπνευσης για όσες και όσους συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

*δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου