Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Φεβ 2023
Πνύκα, Σορβόνη και προεδρία
Κλίκ για μεγέθυνση

















AP Photo/Virginia Mayo


13.02.2023, 16:00

 

 
 

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ Πριγκόζιν δεν είναι σχολιαστής, αλλά πρόσωπο του στενού κύκλου του Πούτιν. Ετσι, οι πρόσφατες δηλώσεις του για τα δύο ή τρία χρόνια που χρειάζεται η Μόσχα για να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της το Ντονμπάς είναι μήνυμα προς τη Δύση.

Στο Κρεμλίνο, προφανώς, πιστεύουν ότι όσο παρατείνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία τόσο αυξάνονται οι ρωγμές στην ενότητα της Δύσης αλλά και πολλαπλασιάζεται το εσωτερικό πολιτικό κόστος της εμπλοκής των ευρωπαϊκών χωρών στο πλευρό του Κιέβου.

Τα δυο, τρία χρόνια του Πριγκόζιν σημαίνουν ότι οι επόμενες εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στη σκιά μιας παρατεταμένης πολεμικής σύγκρουσης με τον όποιο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να αξιοποιεί εκλογικά την κόπωση της κοινής γνώμης.

Δυο, τρία χρόνια παράτασης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είναι ένας παράγων παρενόχλησης στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη συσπείρωση του ευρύτερου δυνατού αριθμού κρατών στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα.

Μια παράταση της εμπλοκής στην Ουκρανία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ενδεχόμενη περίπτωση εμπλοκής των ΗΠΑ σε εστίες έντασης και συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οσοι αγαπούν τις θεωρίες της συνωμοσίας θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι παρά ένας συνωμοτικός αντιπερισπασμός που δεσμεύει τη στρατηγική ενέργεια των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση - υστερόγραφο της ασύντακτης κατάρρευσης του σοβιετικού μοντέλου στα τέλη του 1991.

Την ώρα που σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα καταγράφονται παρενέργειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Κίνα θα έχει χτίσει την επιρροή της στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική και θα ετοιμάζεται να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε με την ντε φάκτο αποχώρησή της από τη Μέση Ανατολή η Ουάσινγκτον.

Ολα τα παραπάνω είναι μια προβολή ενός πολύ κακού σεναρίου για τη Δύση, το οποίο, όμως, υποστηρίζεται από τα όσα καταγράφηκαν στον έναν χρόνο που πέρασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εναν χρόνο μετά, η ενότητα της Δύσης, επί της ουσίας, παραμένει ζητούμενη.

Η Γερμανία έχει ως γραμμή άμυνας να μη χρεώνεται την πρωτοβουλία κινήσεων εχθρικών απέναντι στη Μόσχα και, στο τέλος, να ακολουθεί μια πολιτική διολίσθησης σε ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή.

Η Γαλλία δίνει πλέον προτεραιότητα στον ηγετικό ρόλο της στην αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως επένδυση για τον μελλοντικό της ρόλο στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ολα δείχνουν ότι η σύγκρουση θα έχει διάρκεια.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου