Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Ιούν 2022
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
Κλίκ για μεγέθυνσηΑπό την ταινία «Της κακομοίρας»22.06.2022, 16:00
 

Η μπλόφα για να είναι εργαλείο πολιτικής δεν πρέπει να είναι μόνο μπλόφα. Τι είδους μπλόφα είναι η μπλόφα για την οποία γνωρίζει ο αντίπαλος ότι είναι μόνο μπλόφα; Η μπλόφα γίνεται εργαλείο μόνο όταν ο αντίπαλος πιστέψει ότι μάλλον δεν πρόκειται περί μπλόφας. Αν ποτέ συλληφθεί κανείς μπλοφάροντας με μπλόφα-μπλόφα, περιπίπτει στην κατηγορία των ανυπόληπτων που δεν έχουν καμία τύχη στο σύγχρονο παίγνιο διεθνούς ισχύος.

Σύμφωνα με τον ορισμό της ολλανδικής λέξης bluffen (αρχές 19ου αι.), από όπου προέρχεται η αντίστοιχη ελληνική, αγγλική κ.ο.κ., μπλόφα είναι η επίδειξη (σόου) ικανοτήτων πλήγματος του αντιπάλου μεγαλύτερων των πραγματικών για να φοβηθεί και να υποχωρήσει. Χαρακτηριστικό είναι πάντα το ρίσκο αν δεν φοβηθεί και δεν υποχωρήσει ο αντίπαλος. Συνήθης, δε, παρατηρούμε εμείς, η ανευθυνότητα έναντι του ρίσκου, όπως σύνηθες και το παίγνιο μετακύλισης της ευθύνης (blame game) αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ενας ανατολίτικος ορισμός –παραδόπιστης μάλλον– μπλόφας δίνεται καθημερινά από τη φιλοπόλεμη ομάδα δημοσιολογούντων του διαδικτύου και της τηλεόρασης, ένθεν και ένθεν των ελληνοτουρκικών συνόρων. (Με ύφος Χατζηχρήστου, στη γνωστή σκηνή καβγά με τον Ρίζο και την ατάκα «κρατάτε με ρε!», αλλά κυρίως τη δεύτερη ατάκα, όταν πια δεν τον κρατάνε, «σας είπα, κρατάτε με ρε!».)

Η υπερεθνική αυτή ανατολίτικη ομάδα διατείνεται ότι υπερασπίζεται σύνορα και έθνη, αλλά μπλοφάρει διπλά. Στην πραγματικότητα, το μόνο που υπερασπίζεται είναι το προσωπικό, παραφουσκωμένο και ανασφαλές εγώ του εθνικιστή της Ανατολής, ανεξαρτήτως έθνους και πατρίδας. Ο εθνικιστής της Δύσης, λιγότερο παραδόπιστος, διαφέρει σε ύφος και ατάκες, αν και καθόλου δεν διαφέρει σε ιδιοτελή κίνητρα (τα οποία έχει πρώτα φροντίσει να εμφανίσει ως πανανθρώπινα).

Η ιστορία της μπλόφας συνδέεται με την ιστορία της στρατηγικής από τα χρόνια του πολυμήχανου Οδυσσέα. Στους νεότερους χρόνους, όσο αυξάνονται η πολυπλοκότητα και ο τεχνολογικός εξοπλισμός, με αποκορύφωμα τα πυρηνικά και τις τεχνολογίες της πληροφορίας, τόσο πιο κυρίαρχη γίνεται η επικοινωνία της μπλόφας.

Ενδεικτικός ο διάλογος περί μπλόφας και αποτροπής σε επεισόδιο της εξαιρετικής παλιάς (δεκ. 1980) σειράς του BBC «Ναι, κύριε πρωθυπουργέ!»:

Σερ Χάμφρεϊ: Με τους πυραύλους Τράιντεντ θα μπορούσαμε να αφανίσουμε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Τζιμ Χάκερ (πρωθυπουργός Η.Β.): Δεν θέλω να αφανίσω ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Σερ Χάμφρεϊ: Είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας.

Τζιμ Χάκερ: Είναι μπλόφα. Μάλλον δεν θα τους χρησιμοποιούσα.

Σερ Χάμφρεϊ: Ναι, αλλά αυτοί δεν ξέρουν ότι εσύ μάλλον δεν θα τους χρησιμοποιούσες.

Τζιμ Χάκερ: Πιθανότατα ναι.

Σερ Χάμφρεϊ: Ναι, πιθανότατα αυτοί γνωρίζουν ότι πιθανότατα εσύ δεν θα τους χρησιμοποιούσες. Αλλά δεν μπορούν να το ξέρουν αυτό με σιγουριά.

Τζιμ Χάκερ: Πιθανότατα γνωρίζουν με σιγουριά ότι πιθανότατα δεν θα τους χρησιμοποιούσα.

Σερ Χάμφρεϊ: Ναι, αλλά παρ' όλο που πιθανότατα γνωρίζουν ότι πιθανότατα δεν θα τους χρησιμοποιούσες, δεν γνωρίζουν με σιγουριά ότι πιθανότατα δεν θα τους χρησιμοποιούσες ή ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους χρησιμοποιούσες.

Τζιμ Χάκερ: Τι;

(Λεπτομέρεια όχι αμελητέα: Σύμφωνα με το σενάριο, και πίσω από τη θεωρία περί μπλόφας, ο πολυπράγμων σερ Χάμφρεϊ, χωρίς να το ομολογεί, αποσκοπεί σε κάποια μίζα από την αγορά του νέου πυραυλικού συστήματος.)

ΥΓ.1: Ο Ερντογάν, όσο απειλείται και στριμώχνεται εσωτερικά, δεν μπλοφάρει εξωτερικά. Ας προσέξουμε λοιπόν τα ατυχήματα και τις προβοκάτσιες και ας μαζέψουμε όσο μπορούμε ανέξοδους και ανεύθυνους δημόσιους παλικαρισμούς («τους έχουμε!», «το πρώτο πλήγμα εμείς!», «τα τουρκικά drones σαν τις πέρδικες!»). Την ώρα που, χωρίς δημοσιότητα και αδιαμαρτύρητα, στέλνουμε κρίσιμα όπλα της αεράμυνάς μας σε Σαουδική Αραβία και Ουκρανία. Κι ας αφήσουμε επιτέλους κατά μέρος τη θεωρία περί εξωτερικής απομόνωσης της Τουρκίας για να βαυκαλιζόμαστε ότι όλοι είναι υπέρ μας και εναντίον τους. Μέχρι και η σύμμαχος Γαλλία (μαζί με άλλες 29 ΝΑΤΟϊκές και μη ΝΑΤΟϊκές χώρες) συμμετείχε προχθές στην ετήσια τουρκική άσκηση EFES (EFES-2022) στα παράλια της Σμύρνης, με αμφίβια μέσα και με ουσιαστικό θέμα την κατάληψη νησιού. (Από το 2016 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των διεθνών συμμετοχών στην εν λόγω άσκηση διαρκώς ανεβαίνει – από 8 το 2016 σε 30 το 2022.)

ΥΓ.2: Δεν μπλοφάρουν οι πολλές χιλιάδες προχθεσινοί Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές κατά Ερντογάν και Τατάρ στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Αντιδρούν στο νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με την Τουρκία, που προβλέπει ότι θα φυλακίζονται όσοι Τουρκοκύπριοι εκφράζουν αρνητικά σχόλια στα social media εναντίον Τατάρ ή Ερντογάν. Στέλνουν μήνυμα έναντι σχεδίου προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

*Οικονομολόγος, διεθνολόγος (PhD)

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου