Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Οκτ 2022
Οι κάλπες και η βόμβα
Κλίκ για μεγέθυνση


















26.10.2022, 16:00

 

 
 

Το σύστημα της απλής αναλογικής δεν αρέσει καθόλου στη Δεξιά. Ως προς αυτό είναι συνεπής. Στο παρελθόν είχε επιβάλει εκλογικά συστήματα που της έδιναν πλειοψηφία στη Βουλή κι ας ήταν μειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση το τριφασικό σύστημα που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 1956. Ποια ήταν η μαγική συνταγή; Στα αστικά κέντρα όπου η ΕΡΕ είχε ανταγωνιστές ίσχυε η απλή αναλογική, ενώ στην επαρχία, όπου το κόμμα του Καραμανλή είχε μεγάλο εκτόπισμα, ίσχυε το πλειοψηφικό σύστημα.

Τι έβγαλε αυτό το κόλπο; Η δεύτερη ΕΡΕ, με ποσοστό 47,38%, απέσπασε 165 έδρες, ενώ η Δημοκρατική Ενωση, πρώτο κόμμα με 48,15%, πήρε 132 έδρες.

Σήμερα δεν είναι εποχή για τέτοιου τύπου αλχημείες, αν και το μέγαρο Μαξίμου φλέρταρε για κάμποσο διάστημα με την αλλαγή του δικού του εκλογικού νόμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν δώσει στην κυκλοφορία -προφανώς για να μετρήσουν αντιδράσεις- την ιδέα να καθιερωθεί ένα μπόνους περίπου 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό κάτω από το 36%. Θα είχαμε δηλαδή μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικά ισχυρή, αλλά μειοψηφία στο σώμα των ψηφοφόρων και συντριπτική μειοψηφία σε όσους/ες είχαν δικαίωμα ψήφου (υπολογίστε την αποχή και θα δείτε). Ασήμαντη λεπτομέρεια για το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Για την ηγετική ομάδα του αυτό που προέχει είναι να μην απειληθεί το καθεστώς και να μη δοθεί η ευκαιρία στους προσωρινούς ενοικιαστές (ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη) να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.

Ο υπουργός που έχει αναλάβει πολλές φορές να βγάλει τον προϊστάμενό του από τη δύσκολη θέση (εσχάτως το επιχειρεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών, θέτοντας εν αμφιβόλω το επιστημονικό κύρος του), ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, χαρακτήρισε -μετά λόγου γνώσεως, όπως είπε- την απλή αναλογική «κανονική βόμβα». Γιατί; «Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πολιτικές συναινέσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλούμε με άνεση, όπως θα συνέβαινε σε άλλες χώρες, για την απλή αναλογική. Η εποχή της κρίσης στην οποία ζούμε, βιώνουμε οικονομική κρίση, βιώνουμε κλιματική κρίση, βιώνουμε εθνική κρίση, νομίζω ότι απαιτεί πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί με πολύ γρήγορη και ισχυρή εντολή να δίνει λύσεις στα ζητήματα αυτά».

Πολύ βολική ερμηνεία. Πολιτικές συναινέσεις μπορεί να προκύψουν, για παράδειγμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 (το ξορκίζει η Νέα Δημοκρατία), ενδεχομένως και ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση (για την ώρα το μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτει). Μας λέει ο κ. Γεραπετρίτης ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή κρίση (οικονομική, κλιματική, εθνική). Προσωπικά δεν θυμάμαι περίοδο από το 1974 και μετά που να μην ήμασταν βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό σε κάποια κρίση - οικονομική, θεσμική, πολιτική, εθνική.

Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα λένε τα κόμματα εξουσίας προεκλογικά, τότε πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η χώρα οφείλει την ύπαρξή της σε αλλεπάλληλα θαύματα· κλασική τακτική των συστημικών δυνάμεων για να κρατάνε τους πολίτες σε κατάσταση επιφυλακής και να τους υποχρεώνουν να αποφασίζουν με βασικό κριτήριο τον φόβο. Ψηφίστε Δεξιά για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην επιστρέψει η Δεξιά. Ψηφίστε Δεξιά για να μην αναστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αν όπως ισχυρίζεται ο κ. Γεραπετρίτης, μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι σε θέση να απαντά στις προκλήσεις και να δίνει λύσεις στα προβλήματα, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η χρεοκοπία ήρθε με μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί το πρώτο μνημόνιο το έφερε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πόσο χειρότερα αποτελέσματα θα είχαν κυβερνήσεις συνεργασίας;


Ανάγωγα

Και του Τάσου Τέλλογλου η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη κύριε πρωθυπουργέ; Μας έχετε ταράξει στη νομιμότητα.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου