Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Ιούν 2022
Ο ΟΟΣΑ, η «πάταξη της πελατειοκρατίας» κι ένα... σκάνδαλο
Κλίκ για μεγέθυνση


EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
21.06.2022, 16:00
Χθες το πρωί άνοιξαν στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) οι εργασίες της διημερίδας των Σχολών Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των Σχολών που παράγουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, με αντικείμενο την εκπαίδευση στον δημόσιο τομέα στη μετά Covid εποχή.

Παρά το αμιγώς τεχνοκρατικό αντικείμενο, το άνοιγμα των εργασιών αποτέλεσε για έναν ουδέτερο παρατηρητή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δει πώς η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει το έργο της σε ανθρώπους από το εξωτερικό και ειδικότερα πώς οι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μ. Βορίδης αντιμετώπισαν τα στελέχη των Σχολών ως ένα βολικό και καλόπιστο ακροατήριο για να τους περιγράψουν ένα «παράλληλο σύμπαν».

Ενδεικτικό -και όχι εξαντλητικό- παράδειγμα, οι ισχυρισμοί του κ. Γεραπετρίτη ότι με αφετηρία τον νόμο περί «επιτελικού κράτους» επήλθε ένα πιο «ολιστικό» και λειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης, αλλά και «πάταξη της πελατειοκρατίας»! Προφανώς και οι επισκέπτες του ΕΚΔΔΑ δεν άκουσαν καμία αναφορά για αύξηση των μετακλητών, για μετακλητούς που αναλαμβάνουν νευραλγικά πόστα (βλέπε προϊσταμένους στο υπουργείο Μετανάστευσης), ούτε βεβαίως για προϊσταμένους που συντηρούνται σε θέσεις ευθύνης με υπουργικές αποφάσεις-απευθείας αναθέσεις…

Ομως, πιθανόν οι πιο προσεκτικοί από το ακροατήριο -ακόμη και εάν πείστηκαν από τα περί «πάταξης της πελατειοκρατίας»- να εντόπισαν στον χαιρετισμό του υπουργού Εσωτερικών την αντίληψη περί «κράτους-λάφυρο» που δύσκολα μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο καλός χρήστης της αγγλικής γλώσσας, κ. Βορίδης, μίλησε περί αναβάθμισης του ΕΚΔΔΑ «from the moment we took power» («από τη στιγμή που πήραμε την εξουσία» - δικαιώνει δηλαδή τα περί «καθεστώτος Μητσοτάκη»;) και εξήρε τα πεπραγμένα της προέδρου του Κέντρου, Παρασκευής Δραμαλιώτη.

Η οποία όμως, όπως γνωρίζουν τα στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, έχει κι αυτή αναλάβει τα καθήκοντά της ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση. Ουδέποτε κινήθηκαν για τη στελέχωση της συγκεκριμένης προεδρικής θέσης διαγωνιστικές διαδικασίες, τις οποίες είχε κάνει «παντιέρα» στο παρελθόν ο νυν πρωθυπουργός: ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2014) ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχόταν ότι η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του προέδρου του ΕΚΔΔΑ θα αποτελέσει πρότυπο και θα γίνει «με τη σφραγίδα του ΑΣΕΠ».

Η κ. Δραμαλιώτη έχει διοριστεί ως προσωρινή πρόεδρος, αλλά ως γνωστόν… ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, ειδικά επί κυβέρνησης Ν.Δ. Και όσον αφορά το ΑΣΕΠ, πέρυσι τον Μάιο ο κ. Βορίδης έριχνε στην Ανεξάρτητη Αρχή την ευθύνη για τις «καθυστερήσεις» του... διαγωνισμού. Εμπειρα στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης περιγράφουν τον τρόπο που στελεχώθηκε η προεδρική θέση του ΕΚΔΔΑ ως τη «ζωντανή ενσάρκωση της εξαίρεσης». Δεν κάνουν λόγο μόνο για μη τήρηση της νομοθεσίας. Φτάνουν να μιλήσουν για το «απόλυτο σκάνδαλο», εξηγώντας ότι στο πρόσφατο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του ΑΣΕΠ η κ. Δραμαλιώτη τοποθετήθηκε με ομιλία που είχε τίτλο «Αριστεία και Τεχνοκρατική Γνώση»… Τα συμπεράσματα δικά σας για την «κυβέρνηση των αρίστων».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου