Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Ιούλ 2021
Η Αικατερίνη Β΄ως influencer, το εμβόλιο και οι selfies
Κλίκ για μεγέθυνση

 



Tου Στέλιου Καλογεράκη

Το 1768, η Αικατερίνη Β’, γνωστή και ως Μεγάλη Αικατερίνη, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποφάσισε να προωθήσει στην αχανή Ρωσία τον μαζικό εμβολιασμό κατά της Ευλογιάς. Μέχρι τότε, κάθε επιδημικό κύμα της εξαιρετικά επικίνδυνης ασθένειας σκότωνε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην αρχή, η πρωτοβουλία της να προχωρήσει σε εμβολιασμό βρήκε σθεναρή αντίσταση και από τους φωτισμένους ιεράρχες της εποχής (ο κλήρος θεώρησε το εμβόλιο, παρέμβαση ενάντια στη θεϊκή βούληση), από τους ίδιους τους Ρώσους πολίτες, που έβλεπαν το εμβόλιο με καχυποψία φοβούμενοι ότι μέσω του εμβολίου θα κολλήσουν την ασθένεια, αλλά και από μερίδα των Ρώσων γιατρών, που είχαν μία επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητά του. Η Αικατερίνη, αποφάσισε να εμβολιαστεί πρώτη, μαζί με το γιό της, για να δώσει το παράδειγμα, αλλά και για να περάσει το ηχηρό μήνυμα ότι εμπιστεύεται την επιστήμη.

Έτσι, ακολούθησαν χιλιάδες πολιτών, που εμβολιάστηκαν και μπόρεσαν να ζήσουν χωρίς το φόβο της ασθένειας, με τη σιγουριά ότι η Αυτοκράτειρα το έκανε πρώτη, άρα ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Και όλα αυτά συνέβησαν το 1768, τονίζω ξανά τη χρονολογία για να συνειδητοποιήσουμε πόσο παράξενο είναι να έχουμε πανομοιότυπες συμπεριφορές το 2021, μετά από τόση πρόοδο και τόσα επιστημονικά επιτεύγματα. Οι εμβολιασμοί κατά της Ευλογιάς συνεχίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την πλήρη εξάλειψη της ασθένειας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Συνειρμικά έρχεται στο μυαλό μας ο σημερινός τσάρος Βλαντιμήρ Πούτιν, που εμβολιάστηκε ένα εξάμηνο μετά από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα του, με το δικό τους, Sputnik. Το έκανε στην κόρη του, στους φίλους του, και μετά θυμήθηκε λίγο αργά να το κάνει και ο ίδιος, που μπορεί να αυτοδιαφημίζεται ως σκληρός άνδρας, αλλά η Αικατερίνη ήταν πολύ πιο μάγκας αφού μπήκε μπροστά και έβαλε τη βάση για μια μεθοδική και υποδειγματική εκστρατεία εμβολιασμών στη χώρα της.

Το 1768 είχαν εφευρεθεί τα εμβόλια, αλλά δεν είχαν εφευρεθεί οι selfies και τα social media, γιατί αν υπήρχε τότε η δυνατότητα, είμαι σίγουρος ότι η Αικατερίνη ευχαρίστως θα ανέβαζε στο Instagram ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο, μια selfie τη στιγμή του εμβολιασμού της, για να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη ως μία πρώιμη influencer.

Κάπου εδώ κρύβεται μία μικρή χαριτωμένη αντίφαση. Η φιλοσοφία των selfies, δηλαδή της αυτoφωτογράφισης, φαινομενικά κρύβει μία ναρκισσιστική αυτοϊκανοποίηση, ένα εγωκεντρισμό, και πολλές αφορμές για να κοιτάξουν υποτιμητικά οι σοφοί πρεσβύτεροι τους «ανώριμους» νεότερους, που μιμούνται άκριτα τον κάθε καιροσκόπο influencer που θέλει να προωθήσει διαφημιζόμενα προϊόντα.

Είναι γεγονός ότι έγιναν σοβαρά επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά λάθη σχετικά με την καταλληλότητα κάθε εμβολίου σε φύλα και ηλικιακές ομάδες. Επίσης η επίσημη επικοινωνιακή πολιτική για τη διάδοση του εμβολιασμού συνεχίζει να είναι ελλιπέστατη και εξαιρετικά αναποτελεσματική. Το εμβόλιο είναι μονόδρομος για την έξοδο από την πανδημία και αυτό θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση.

Τώρα όμως, παρακολουθώντας τα κινήματα των αντιεμβολιαστών, που με ανυπόστατα, ψευδή επιχειρήματα και με παράλογες θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν βήμα στο δημόσιο λόγο, ας αναρωτηθούμε μήπως οι εμβολιαστικές selfies είναι ένας άμεσος και ευθύς αντίλογος για να αναχαιτιστεί η ανοησία. Ας προωθήσουμε λοιπόν το εμβόλιο ως προϊόν, που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή. Και αυτή θα είναι μια απόλυτα ειλικρινής διαφήμιση.

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα πολιτών, που δεν έχει διαμορφώσει σαφή άποψη για τα τρέχοντα γεγονότα, είτε επειδή βαριούνται να ψάξουν είτε επειδή τους είναι πιο εύκολο να πιστέψουν μία βολική γι’ αυτούς θεωρία συνωμοσίας. Αυτή η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, μπορεί εύκολα να επηρεαστεί, να ακολουθήσει πρότυπα συμπεριφοράς, να διαδώσει πληροφορίες χωρίς να προηγηθεί κριτική σκέψη. Είναι λογικό να ευχόμαστε, να υπάρχει παιδεία και ωριμότητα και να είναι όλοι οι πολίτες συνειδητοποιημένοι, αλλά ξέρουμε κατά βάθος ότι αυτό δεν συνέβαινε ούτε τα χρόνια της Αικατερίνης Β, ούτε πρόκειται να συμβεί σήμερα.

Όταν ένας τηλεοπτικός αστέρας, ένας δημοφιλής πολιτικός, μια influencer στο instagram δημοσιεύσουν μία selfie την στιγμή του εμβολιασμού τους, σίγουρα αποτελούν παραδείγματα μίμησης, role models που διαμορφώνουν μία τάση. Σίγουρα πολλοί αναποφάσιστοι θα σπεύσουν να τους μιμηθούν. Αν η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης έρθει μέσω της μίμησης, τότε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Μπορεί να έχουμε δει πλήθος πανομοιότυπων αυτοφωτογραφικών στιγμιότυπων τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό ακριβώς το πλήθος είναι που διαμορφώνει μία τάση μαζικότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλύτερα να μη σνομπάρουμε τις selfies.

Γι’ αυτό, όταν θα φτάσεις στο εμβολιαστικό κέντρο και θέλεις να τραβήξεις μία selfie για να τη μοιραστείς στα κοινωνικά δίκτυα, κάνε το χαλαρά και απενοχοποιημένα.

Δεν είναι κακό!

πηγη: https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου