Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 06 Οκτ 2023
Ανάγκη για ελεύθερους ποιοτικούς χώρους
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, σε παγκόσμια κλίμακα,  καθορίζουν σημαντικά το επίπεδο ποιότητας ζωής των κάτοικων, τον βαθμό της κοινωνικοποίησης και αλληλεγγύης έναντι του ατομικού και ιδιωτικού συμφέροντος. Αποτελούν φάρμακο για την ψυχική υγεία των κατοίκων αλλά και επιδρούν θετικά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, αφού με κατάλληλες παρεμβάσεις από την διοίκηση, μέσα στους δημοσίους χώρους παράγεται  ο πολιτισμός και η πρόοδος στην κοινωνία. 

Τα τελευταία χρόνια στην Αττική, με ευθύνη της απερχομένης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, τα μοντέλα ανάπτυξης εξυπηρετούν αποκλειστικά τα κέρδη των λίγων, καταπατώντας τους δημόσιους χώρους ή απαξιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες με την  διακοπή των αναγκαίων οικονομικών πόρων προς τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις  (π.χ ΟΑΚΑ, Άγιος Κοσμάς), τα πάρκα πρασίνου, τα δημόσια θέατρα, παραλίες, πλατείες κλπ.

Αν στρέψουμε το βλέμμα σε άλλες χώρες, παρατηρούμε για παράδειγμα ότι στη Νέα Υόρκη, στο μητροπολιτικό της πάρκο τα τραπεζοκαθίσματα αποτελούν ιδιοκτησία της Αυτοδιοίκησης, όπου μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει δωρεάν σε συγκεκριμένους χώρους. Από τον εργάτη, που θα κάνει  το διάλειμμα του μέχρι το εύπορο στέλεχος που θα αποφορτιστεί κοντά στη φύση. Και σε άλλες πόλεις κυρίως της Ολλανδίας και της Ιταλίας (Φλωρεντία) παρατηρούμε ότι οι δημόσιοι χώροι είναι πέρα και πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι και η εγκληματικότητα κάθε μορφής, ακόμα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μειώνονται  σε περιοχές που έχουν γίνει, ποσοτικά και ποιοτικά, παρεμβάσεις διεύρυνσης, σε ελεύθερους  και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, αφού η νεολαία και οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τα γήπεδα για να αθληθούν δωρεάν ή να ψυχαγωγηθούν σε ένα δημόσιο κινηματογράφο ή ένα θέατρο, να κοινωνικοποιηθούν και να  βιώσουν με την οικογένεια τους προσιτά και με εγγύτητα  το πράσινο και την φύση. 

Ο προσβάσιμος δημόσιος χώρος είναι ο χώρος τον οποίο χρειάζονται περισσότερο οι πιο αδύναμοι και αδύναμες στις κοινωνίες μας.

Η Πλειοψηφία των πολιτών του λεκανοπέδιου Αττικής και κυρίως οι πιο αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας είναι σημαντικό να αναδείξουν περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Ιωακειμίδη. Είναι ο μόνος που έχει  ψηλά  στην ατζέντα, με σχέδιο και πάθος, την ανάδειξη των ποιοτικών ελεύθερων και δωρεάν δημοσίων χώρων που αξίζει ο κάτοικος της Αττικής και οι μελλοντικές γενιές. 

Ειδικότερα στον νότιο τομέα της Αττικής, τα έργα μεγαλύτερης κλίμακας εμφανίζονται σαν πυροτεχνήματα, με διαφημιστική γλώσσα κι ελλιπή τεκμηρίωση από την διοίκηση Πατούλη. Ο μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά καθώς και όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα, η επέκταση του μετρό με τους νέους σταθμούς σε πράσινους ανοιχτούς χώρους της πόλης κι άλλα πολλά αποτελούν έργα που θα εξυπηρετούν τους πολλούς και όχι τους λίγους, εάν την Κυριακή οι Πολίτες της Αττικής εμπιστευτούν με την ψήφο τους, τον Γιώργο Ιωακειμίδη και τον Αττικό κύκλο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Δίνουμε τα χέρια λοιπόν για μια νέα Αττική. Την Αττική που μας αξίζει!

 

*Ο Μαργετάκης Μάνος είναι υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Τομέα με τον Γιώργο Ιωακειμίδη. 

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου