Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 24 Αύγ 2021
Σαβιάνο: Τράπεζες και μαφία δολοφονούν δημοσιογράφους
Κλίκ για μεγέθυνση

 Γιώργος X. Παπασωτηρίου

 
 

Ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τον Ιούλιο στο Άμστερνταμ. Μόλις είχε βγει από ένα τηλεοπτικό στούντιο. Ήταν μάρτυρας σε μια δίκη της μαφίας. Ένας άλλος δημοσιογράφος, επίσης αστυνομικός συντάκτης, δολοφονείται τον Απρίλιο στον Άλιμο. Επέστρεφε στο σπίτι μετά το τέλος της τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία εργαζόταν. Ήταν κι αυτός μάρτυρας στη δίκη ανθρώπων της νύχτας. Πρόκειται για τον Peter de Vries  και τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, o συγγραφέας του Gomorra,  σε άρθρο του αποκαλύπτει ότι η δολοφονία του Peter de Vries έχει σχέση με τη διαπλοκή της μαφίας (της «Mocro Maffia»)  με το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα της Ολλανδίας. Η λέξη "mocro" χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει κάποιον που είναι Μαροκινός. Η λέξη "mocro" δεν είχε ποτέ αρνητικό φορτίο, αλλά στις μέρες μας ακούγεται σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις και συνδέεται με τη μαφία. Είναι πλέον ένας συλλογικός όρος ενός κλάδου οργανωμένου εγκλήματος και είναι συνυφασμένος με φοβερή βία.

Ο Peter de Vries, ήταν ένας Ολλανδός ερευνητής δημοσιογράφος με μεγάλη γνώση και εμπειρία του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ, και δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου σε κεντρικό δρόμο του Άμστερνταμ, μόλις βγήκε από στούντιο τηλεόρασης. Η δολοφονία του έχει αναλογίες με αυτή του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο στον Άλιμο. Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα "NRC" αποδίδει τη δολοφονία στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος της Ολλανδίας που λειτουργεί σαν φορολογικός παράδεισος ξεπλύματος μαύρου χρήματος.  

«…ναι, το ξέρω, δεν είστε τυπικά στη λίστα των φορολογικών παραδείσων, αλλά στην πραγματικότητα είστε.», γράφει, αναφερόμενος στην Ολλανδία ο Σαβιάνο.
Και συνεχίζει: «Έχετε προσελκύσει πολλές εταιρείες: Fiat, Ferrari, μιλώντας για ιταλικές εταιρείες. Τον όμιλο Mediaset, τα υποκαταστήματα του eBay, τα κεντρικά γραφεία της Google, είκοσι έξι εταιρείες Nike. Υπάρχει η Ingka, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται τα Ikea, το Netflix. Όλα αυτά, θα πείτε, είναι απολύτως νόμιμα. Είναι απολύτως νόμιμο και σας έφερε πολύ άμεσο πλούτο… Βασικά: επιτρέπετε σε όλες αυτές τις εταιρείες να αποφύγουν το φορολογικό σύστημα των χωρών τους, τους παρέχετε εδαφική βοήθεια και ζητάτε ένα μικρό ποσοστό ως αντάλλαγμα.».

Στη συνέχεια ο Σαβιάνο αναφέρει ότι οι έμποροι ναρκωτικών έχουν τη δυνατότητα να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα στην Ολλανδία, όπως σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης, και γι’ αυτό είναι έτοιμοι να σκοτώσουν έναν δημοσιογράφο στο κέντρο του Άμστερνταμ. Το ολλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεψε σε εγκληματικές ομάδες να νομιμοποιούν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες. «Και όποιος αντιτίθεται στην επιχείρηση αυτή πρέπει να εξαλειφθεί.», σημειώνει ο Σαβιάνο. Αυτό συνέβη με τη δολοφονία του Peter de Vries. Αλλά και με τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ -λέμε εμείς- που σε ανύποπτο χρόνο έγραφε: «…Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ ένα κύκλο δυναστείας και καταδυνάστευσης των αφελών ρομαντικών οδοιπόρων -κατά παράφραση του Ρουσσώ- που εν πολλοίς συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα. Ένας κύκλος που όλοι γνωρίζουν όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυκλοφορία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.» (10-12-2020). Τα ίδια δηλαδή που γράφει και ο Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Και υπογραμμίζει ο Ιταλός ερευνητής: «…το βρώμικο χρήμα τρέχει στις ίδιες πλατφόρμες, χωρίς κανόνες, με το χρήμα του σύγχρονου καπιταλισμού. Όποιος διέταξε τον θάνατο του Peter de Vries ξέρει ότι όποιος αγγίζει τα χρήματά του θα αγγίξει τα χρήματα όλων…».  Γιατί τα βρώμικα και τα νόμιμα χρήματα είναι αδύνατο να διαχωριστούν. Γιατί είναι αδύνατο να εντοπιστεί η προέλευσή τους.

Κι εδώ εμπλέκεται η μαφία. «Το «Mocro Maffia» είναι η πιο σημαντική οργάνωση της μαφίας στις Κάτω Χώρες, ισχυρή τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία… Ένας από τους λόγους για τους οποίους πιθανότατα δολοφονήθηκε ο γενναίος δημοσιογράφος Peter de Vries είναι επειδή ήταν μάρτυρας στη δίκη Marengo…», γράφει ο Ρομπέρτο Σαβιάνο. «Η Mocro Maffia έχει μετατραπεί από μια εγκληματική οργάνωση του δρόμου σε μια χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών, επειδή η Ολλανδία είναι ένας παράδεισος για τα χρήματα ναρκωτικών… Είναι το ολλανδικό σύστημα που έχει κάνει τη "Mocro Maffia" τόσο ισχυρή… Όταν μιλάμε για το "Mocro Maffia" μιλάμε για έναν οργανισμό που κατάφερε να πλησιάσει και να διαφθείρει τον πρόεδρο του Σουρινάμ, Ντέσι Μπουτέρσε. Μιλάμε για μια οργάνωση που κατάφερε να συνενωθεί με τις φυλές του Μαυροβουνίου, τις ισχυρές σερβικές οργανώσεις που είχαν πάντα παρουσία στην Ολλανδία. Μιλάμε για μια οργάνωση που έχει ήδη σκοτώσει έναν δημοσιογράφο, τον Martin Cook. […] Η Ολλανδία πλουτίζει από τα χρήματα που αφαιρούνται από άλλα έθνη: «γίνατε οικονομικοί πειρατές και… πάντα μαζεύατε τα χρήματα των ναρκωτικών (και όχι μόνο) που έρχονται κατευθείαν στις τράπεζές σας.», γράφει ο Σαβιάνο.
«Το όπλο στο κεφάλι του (Peter de Vries )το έβαλε ολόκληρο το ολλανδικό σύστημα το οποίο είναι πλέον ένα εγκληματικό σύστημα το οποίο πολεμούσε ο Peter de Vries…».
21.08.21

 https://www.corriere.it/esteri/21_agosto_02/roberto-saviano-olanda-paradiso-narcos-f0668978-f2f8-11eb-9e5d-11e1603bb92c.shtml

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου