Κανείς δεν κάνει πια τόσο σεξ όπως παλαιότερα. Ούτε οι μεσήλικες, ούτε οι νέοι. Ούτε οι Ιάπωνες. Ούτε Βρετανοί ή Αυστραλοί ή Αμερικανοί. Την τελευταία δεκαετία, ένας αριθμός μελετών έχει βρει σημαντική μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, με το τελευταίο παράδειγμα να είναι μια πρόσφατη μελέτη που επικεντρώθηκε στις ΗΠΑ που δείχνει μειώσεις από το 2009 έως το 2018 σε όλες τις μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας και μείωση του αυνανισμού στους εφήβους. Οι ερευνητές, παρεμπιπτόντως, εξέτασαν πληροφορίες από κυβερνητικές έρευνες μεταξύ ατόμων ηλικίας 14-49 ετών. Είναι πιθανό να είναι διαφορετικά τα πράγματα για άτομα άνω των 50 ετών.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τους νέους και τις νέες αυτές τις μέρες; Γιατί μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα; Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τους πιθανούς υποκείμενους παράγοντες σε βάθος – ούτε εξέτασε τις επιπτώσεις της πανδημίας – δύο από τους συγγραφείς της, η Debby Herbenic και η Tsung-chieh (Jane) Fu, μοιράστηκαν πρόσφατα τις υποθέσεις τους με το Scientific American. Η (πολύ τεχνική) σύνοψη της συζήτησης είναι ότι πιθανότατα παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Φυσικά, υπάρχει αυξανόμενη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνιδιών. Η μείωση της χρήσης αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ένας άλλος παράγοντας. Ίσως το πιο ενδιαφέρον και ανησυχητικό, ωστόσο, είναι η υπόθεση των ερευνητών ότι η αποδοχή του εξαιρετικά σκληρού σεξ θα μπορούσε να απωθήσει μια γενιά νέων ανθρώπων εντελώς από το σεξ.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αποδοχή ακραίων πράξεων κατά τη διάρκεια του σεξ. Η πορνογραφία έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό, αλλά τα γυναικεία περιοδικά και η δημοφιλής κουλτούρα (50 Αποχρώσεις του Γκρι, για παράδειγμα) έχουν επίσης βοηθήσει στο να γίνει το σκληρό σεξ «μοντέρνα τάση». Οι Herbenic και Fu είπαν στο Scientific American ότι για παράδειγμα ο πνιγμός ή ο στραγγαλισμός κατά τη διάρκεια του σεξ «φαίνεται να είναι μια συμπεριφορά της πλειοψηφίας σε φοιτητές ηλικίας κολεγίου». Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι συναινετικό, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το επιθετικό σεξ μπορεί επίσης να είναι εκφοβιστικό. «Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να οδηγεί μερικούς ανθρώπους να απωθηθούν [από το σεξ], αλλά ξέρουμε ότι μερικοί άνθρωποι νιώθουν φόβο», σημείωσε η Fu.

«Θα μπορούσαν να συναινέσουν στο σεξ, αλλά ο πνιγμός μπορεί να συμβεί χωρίς να το έχουν ζητήσει προηγουμένως». Αυτός δεν είναι παράλογος φόβος: το 2019 η ομάδα εκστρατείας We Can't Consent to This σημείωσε ότι, την περασμένη δεκαετία, 30 γυναίκες και κορίτσια έχουν δολοφονηθεί σε κάτι που φέρεται ότι ήταν συναινετική βίαιη σεξουαλική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το σκληρό σεξ πήγε στραβά» έχει γίνει ένα ανησυχητικά κοινό εξώφυλλο σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας.

Για να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα κακό με το σκληρό σεξ, αρκεί να είναι πραγματικά συναινετικό. Αυτό που είναι προβληματικό είναι όταν οι νέοι μαθαίνουν για το σεξ μέσω του πορνό και πιστεύουν ότι η βία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της οικειότητας και της σεξουαλικής πράξης. Οι παρατηρήσεις των Hebernic και Fu σχετικά με την ομαλοποίηση του σκληρού σεξ απηχούν σχόλια που έκανε η τραγουδίστρια Billie Eilish τον περασμένο μήνα, σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η παρακολούθηση πορνό από νεαρή ηλικία στην ψυχική της υγεία και πώς εκτροχίασε τις προσδοκίες της για το πώς θα έπρεπε να είναι το σεξ. «Τις πρώτες φορές που έκανα σεξ, δεν έλεγα όχι σε πράγματα που δεν ήταν καλά», είπε η Eilish σε μια συνέντευξη στο Howard Stern Show. «Ήταν επειδή νόμιζα ότι αυτό ήταν που έπρεπε να με ελκύει».

Είναι εύκολο να παρουσιάσει κάποιος τη βιομηχανία του πορνό - η οποία εξάλλου δεν φημίζεται και για την ηθική της - σε αποδιοπομπαίο τράγο για οτιδήποτε δεν πάει καλά με την κοινωνία. Αλλά αν οι νέοι έχουν στρεβλές απόψεις για το σεξ, δεν μπορεί να κατηγορηθεί απλώς το πορνό. Ευθύνες και η έλλειψη σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Μεταξύ 2002 και 2014, το ποσοστό των σχολείων στις ΗΠΑ που προέτρεπαν τους μαθητές να μάθουν για τη σεξουαλικότητα μειώθηκε από 67% σε 48%. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε επίσης ένα εκπληκτικό ποσό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα κατά του προγραμιαίου σεξ μεταξύ 1982 και 2017. Εάν οι νέοι μαθαίνουν για το σεξ μέσω του πορνό, μην κατηγορείτε μόνο τη βιομηχανία πορνό: αναρωτηθείτε γιατί δεν λαμβάνουν καλύτερες πληροφορίες αλλού.

Πηγή: The Guardian 
πηγη: https://tvxs.gr