«Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα!» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμακευτικών βιομηχανιών για τα εμβόλια.

 «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfeizer και η Astra Zeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο» ήταν το σαρκαστικό σχόλιο του πρωθυπουργού σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου, όταν πρώτος εκείνος κατέθετε την πρόταση που σήμερα υποστηρίζει και κάνει πράξη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μια πρόταση με την οποία συμφωνούν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες πλην Μέρκελ και την οποία επικροτεί και προωθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Μητσοτάκης κάγχαζε τότε και γελούσε για μια ρηξικέλευθη, πράγματι, πρόταση που πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και μάλιστα επισήμως, η αποδοχή της οποίας σήμερα από τον Μπάιντεν πλημμυρίζει με αισθήματα ελπίδας την παγκόσμια κοινότητα για μια γρήγορη υπέρβαση της πανδημίας.

Η κοινωνική σημασία της πρότασης είναι πράγματι τεράστια, γιατί μόνο αν απελευθερωθούν τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων θα μπορέσουν να παραχθούν οι ποσότητες που χρειάζονται για να εμβολιαστεί και ο τελευταίος κάτοικος της γης από τοπικές εταιρείες όχι μόνο στην Ευρώπη, με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά και στην Ινδία και την Αφρική, όπου τώρα η πανδημία κτυπά.

Και δεν είναι μόνον ο Μητσοτάκης που γελούσε με την πρόταση αυτή. Είναι και ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ και υπεύθυνος για την επικοινωνία του κόμματος, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση αποκάλεσε «μπούρδες» και φτηνή αντιπολίτευση και στερούμενη σοβαρότητας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία σήμερα βέβαια τα διεθνή ΜΜΕ υμνούν.
«Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον ει» έλεγαν πολύ σοφά οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι καταγεγραμμένες ειρωνικές αντιδράσεις του Μητσοτάκη και των λοιπών κυβερνητικών στελεχών για την άρση της πατέντας στα εμβόλια που επιβεβαιώνουν πόσο κυνισμό, πόση αναλγησία, πόση έλλειψη σοβαρότητας, αλλά και πόσο ελάχιστη ευαισθησία και πόσο μηδαμινή αντίληψη της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος διαθέτουν στην κυβέρνηση.

Είναι και το γεγονός ότι σύσσωμη η ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ καταψήφισε λίγες μέρες πριν αυτή την πρόταση, την οποία υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο η ομάδας της Αριστεράς, με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σήμερα όχι μόνο δεν γελούν στην κυβέρνηση με την πρόταση αυτή, αλλά μπροστά στον εξαιρετικά θετικό διεθνή αντίκτυπο που αυτή απέκτησε, λόγω του ότι την ασπάστηκε και την υποστηρίζει ο λεγόμενος και πλανητάρχης, αλλάζουν στάση. Και με θράσος ισχυρίζονται τώρα ότι πρώτος ο Μητσοτάκης την υπέβαλε, λέει, από τον Απρίλιο 2020 ακόμη.

Τι είχε πει όμως τότε, στ’ αλήθεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τότε;

Ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο, η μνήμη του οποίου δεν μπορεί να σβηστεί από καμιά κυβερνητική προπαγάνδα.

Η τότε είδηση λοιπόν ήταν: «Πρόταση Μητσοτάκη – Μόσιαλου μέσω FAZ: Κοινή Ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ».

Όχι μόνο δεν πρότεινε δηλαδή την άρση της πατέντας στα εμβόλια ποτέ ο Μητσοτάκης, αλλά αντίθετα, αυτό που είχε προτείνει σε μια καθαρά νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ήταν η δημιουργία αγοράς πατεντών. Η Ευρώπη δηλαδή, με την πρόταση Μητσοτάκη θα έπρεπε να εξαγοράσει, ποιος ξέρει με τι κόστος, τις πατέντες των εμβολίων. Μια πρόταση που δεν περπάτησε γιατί συνέφερε μονόπλευρα τις φαρμακοβιομηχανίες που θα κέρδιζαν περισσότερα και βεβαίως δεν συνέφερε καθόλου την Ευρώπη και τα κράτη, που θα έπρεπε να χρυσοπληρώσουν την εξαγορά αυτή, με επιβάρυνση ασφαλώς των πολιτών.

Η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, εν μέσω φονικής πανδημίας, δεν είναι μια σοσιαλιστική επιλογή, όπως η ελληνική Δεξιά εξακολουθεί να πιστεύει. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, από τη Γερμανία μέχρι την Βρετανία, την Γαλλία κλπ προχώρησαν σε γενναία θωράκιση των συστημάτων υγείας τους.

Ούτε ο Τζο Μπάιντεν έγινε ξαφνικά σοσιαλιστής, προτείνοντας την άρση της πατέντας στα εμβόλια, όπως ίσως μεταφράζουν την επιλογή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα βαθιά προσηλωμένα στο νεοφιλελεύθερο δόγμα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, εν μέσω πανδημίας, αποτελούν στοιχειώδεις κινήσεις προσαρμογής στη σκληρή πραγματικότητα.

Πρόκειται δηλαδή για πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, που ωφελούν τη δημόσια υγεία και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Βεβαίως και ανήκουν στο οπλοστάσιο των σοσιαλιστών, αλλά τα δανείζονται οι οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού όταν έχουν την ανάλογη ευαισθησία και την απαιτούμενη ευφυία.

Όπως αντίστοιχα και οι πολιτικά ευφυείς σύγχρονοι σοσιαλιστές, εφόσον η επιδίωξη είναι η οικονομική ανάπτυξη, προσαρμόζονται στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και δανείζονται εργαλεία της, με όρους βέβαια για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και με διαρκή φροντίδα για το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική προστασία.

Η αδυναμία προσαρμογής και η εμμονή σε δογματικές και αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις είναι δείκτης ακραίου συντηρητισμού και έλλειψης ευφυίας.
Και όταν αυτή η εμμονή βλάπτει το δημόσιο συμφέρον είναι και δείκτης κυνισμού και αναλγησίας και έλλειψης στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο κόσμος αλλάζει. Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να έχει αντιληφθεί αυτή την αλήθεια και γι’ αυτό οι μέχρι τώρα πολιτικές πρωτοβουλίες του είναι αξιέπαινες και γεμίζουν ανακούφιση όχι μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη, η οποία επηρεάζεται από τις πολιτικές της υπερδύναμης.

Οι πρωτοβουλίες για άρση της πατέντας των εμβολίων και για υποχρεωτική φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες όπου παράγουν κέρδη, οι οποίες μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, νομίμως απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση, είναι δύο εξαιρετικά ελπιδοφόρες κινήσεις για την επιβίωση των πολλών στη γη.

Ο Μπάιντεν δεν έχει κόμπλεξ να ακολουθήσει σοσιαλιστική πολιτική, όταν αντιλαμβάνεται ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έχει ξεπεράσει τα όριά της, ενώ ο σοσιαλισμός δικαιώνεται για τις κοινωνικές πολιτικές του.

Αντίθετα, ο Μητσοτάκης ζει ακόμη στην εποχή του ακραίου Ντόναλντ Τραμπ. Όπου το δίκαιο και το πολιτικά ορθό ταυτίζονταν με το συμφέρον των πλουσίων, της οικονομικής ολιγαρχίας και των μεγάλων επιχειρήσεων. Και όπου ο πολίτης συνθλίβονταν κάτω από τα υπεκέρδη των οικονομικών ελίτ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση χαμηλής πολιτικής ευφυίας, που δεν προσαρμόζεται στη σύγχρονη εποχή και παραμένει εμμονικά συντηρητική, πεισματικά προσηλωμένη στο παρελθόν και εγκληματικά παγιδευμένη σε ακραίες ιδεοληψίες.

Ευτυχώς από την άλλη, στη  Ελλάδα σήμερα έχουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με την οξυδέρκεια και την πολιτική ευφυία του μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους και εκτός Ελλάδας.

Αντίθετα, το κυβερνητικό φιάσκο και η αυτογελοιοποίηση που υπέστη η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή την άρση της πατέντας των εμβολίων, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι μια κυβέρνηση δογματικά οπισθοδρομική και μάλιστα με… πατέντα.