Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Οκτ 2021
Οι ΜΕΘ, οι φρεγάτες, και οι κυβερνητικές… πατάτες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θεωρείται κάτι σαν το alter ego του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.




Γιάννης Μυλόπουλος




09/10/2021 | 15:33
 

Είναι ο πλέον έμπιστος σύμβουλος και ο πιο κοντινός συνεργάτης του. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό στέλεχος δηλαδή που δεν είναι αυτόφωτο, δεν έχει προσωπική ατζέντα και ποτέ δεν μιλά εξ ιδίων, αλλά πάντοτε εξ ονόματος του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Γιατί είναι εκείνος που λέει όλα όσα δεν θέλει, δεν πρέπει ή δεν μπορεί να πει ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη μεριά ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν είναι ένας ακόμη από τους τυχοδιώκτες της πολιτικής και δεν ασχολήθηκε με αυτήν επειδή δεν είχε τι άλλο να κάνει στη ζωή του. Με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στη Νομική και στο Δημόσιο Δίκαιο, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι λοιπόν ένας κατά τεκμήριο μορφωμένος άνθρωπος που ξέρει τι λέει, πως το λέει, πότε το λέει και γιατί το λέει.

Κάτω από αυτά τα δύο πρίσματα λοιπόν, το πολιτικό και το επιστημονικό, πρέπει να αξιολογούνται και να κρίνονται οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του.

Η πρώτη δήλωση λοιπόν που έκανε ευρύτερα και με αρνητικό τρόπο γνωστό τον υπουργό επικρατείας της κυβέρνησης, ήταν η έκφραση από μέρους του μιας απόλυτα αντιεπιστημονικής εκτίμησης, όσον αφορά στο ρόλο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στον αγώνα απέναντι στην πανδημία COVID 19.

Είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός το Νοέμβριο του 2020, απαντώντας στις αιτιάσεις για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση περισσότερων ΜΕΘ στα νοσοκομεία:

«Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών».

Και εξήγησε την περίεργη και αντιεπιστημονική αυτή δήλωση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε όσους πίστευαν ακόμη στη σοβαρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τη λογική ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι της τάξης του 50%. Από τους δύο που εισάγονται συνεπώς, ο ένας δεν θα βγει ζωντανός.

Άρα, ποιος ο λόγος να εξοπλίζουμε κι άλλες ΜΕΘ που κοστίζουν πολύ στο δημόσιο, όταν ξέρουμε ότι συμβάλλουν στην αύξηση της θνητότητας;

Εκείνο που σκοπίμως απέκρυψε βέβαια ο καθόλου αφελής ή αγράμματος υπουργός επικρατείας, ήταν ότι όσοι αναγκάζονται να εισαχθούν στις ΜΕΘ είναι πολύ βαριά περιστατικά για τα οποία δεν υπάρχει άλλη ελπίδα.

Με απλά λόγια δηλαδή, αυτό που ο Γεραπετρίτης απέκρυψε εντέχνως πέρσι το Νοέμβριο, ήταν ότι από τους δύο ετοιμοθάνατους που εισάγονται σε ΜΕΘ, που και οι δύο θα πέθαιναν αν δεν είχαν τη δυνατότητα εντατικής φροντίδας, ο ένας σώζεται.

Άρα λοιπόν η αλήθεια είναι ότι οι ΜΕΘ όχι μόνο δεν αυξάνουν τη θνητότητα αλλά αντιθέτως, την περιορίζουν σημαντικά, γιατί σώζουν τον 1 στους 2 ασθενείς που νοσηλεύεται σε αυτές.
Γι’ αυτό άλλωστε τα ευρωπαϊκά κράτη με τα οποία μας αρέσει να συγκρινόμαστε φρόντισαν να εξοπλίσουν και να στελεχώσουν - και τα δύο χρειάζονται, όχι σαν τον πρωθυπουργό που εγκαινίαζε στη Θεσσαλονίκη εξοπλισμένες ΜΕΘ χωρίς προσωπικό – όσες ΜΕΘ περισσότερες μπορούσαν εν μέσω πανδημίας.

Η συνέπεια της παράδοξης, όσο και επικίνδυνης κυβερνητικής αντίληψης για το ρόλο των ΜΕΘ είναι βέβαια γνωστή. Στο πολύνεκρο δεύτερο, αλλά και στο τρίτο κύμα, σύμφωνα με μαρτυρίες νοσοκομειακών γιατρών, το 80% των θανάτων συνέβησαν εκτός ΜΕΘ.

Που σημαίνει ότι χάθηκαν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν λειτουργούσαν περισσότερες ΜΕΘ και είχαν την ευκαιρία να νοσηλευτούν σε αυτές..

 

Δεν ήταν λοιπόν ούτε προϊόν άγνοιας, ούτε αφέλειας η… καινοφανής δήλωση του υπουργού επικρατείας. Εξέφρασε με τον πλέον καθαρό και κυνικό τρόπο αυτό που θα ήθελε να πει, αλλά δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός. Ότι δηλαδή η πρώτη προτεραιότητα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής δεν είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά το κέρδος.

Σε αντίθεση με το αντίπαλο δέος, τον σοσιαλισμό, σύμφωνα με τον οποίο όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι «ο άνθρωπος».

Εκείνο που ήθελε λοιπόν να πει ο υπουργός επικρατείας ήταν ότι με ποια λογική θα επένδυαν στο ΕΣΥ, τη στιγμή που οι σχεδιασμοί τους ήταν να το… ξεφορτωθούν, ιδιωτικοποιώντας το μέσω ΣΔΙΤ;
Η δεύτερη κυνική ατάκα του Γιώργου Γεραπετρίτη που επίσης ξάφνιασε δυσάρεστα, ήταν η απάντηση που έδωσε στους συνταξιούχους. Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ψηφίζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία ΝΔ. Και δεύτερον δεν είναι σε θέση να πιέσουν ή να διεκδικήσουν τίποτε, γιατί είναι απόμαχοι της ζωής και σε ηλικία που δεν τους το επιτρέπει. Εναπόκειται συνεπώς στην ηθική και την πολιτική βούληση των κυβερνώντων η καλή ή όχι μεταχείρισή τους.

«Θέλετε φρεγάτες ή συντάξεις;», ήταν η κυνική απάντηση του υπουργού Γεραπετρίτη στο αίτημά τους να τους δώσουν τα αναδρομικά που τους είχαν υποσχεθεί.

Αν τη δήλωση την είχε κάνει οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ακολουθώντας και το πνεύμα του γνωστού ανέκδοτου με τον λαγό και το λιοντάρι, θα την αποδίδαμε σε κυβερνητική… πατάτα. Όταν όμως τη δήλωση την κάνει ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, τότε η δήλωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πρώτα γιατί είναι βέβαιον ότι απηχεί τη σκέψη του πρωθυπουργού. Και δεύτερον γιατί είναι επίσης βέβαιον ότι ο υπουργός είπε ακριβώς αυτό που ήθελε και έπρεπε να πει.

Το ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί το κοινωνικό κράτος άχρηστο και δαπανηρό, ακόμη και σε εποχή πανδημίας, το είχαμε καταλάβει.

Η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας άλλωστε, με την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις διεθνώς στους θανάτους ανά πληθυσμό από τον κορονοϊό, όπως και στα ποσοστά των εμβολιασμών, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι το μέγεθος της ιδεολογικής αγκύλωσης της κυβέρνησης, ακόμη και όταν πρόκειται για ζητήματα πολιτικής ηθικής, τα οποία μάλιστα αφορούν σε προνομιακές γι’ αυτήν κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι.

Που σημαίνει ότι είτε τους θεωρεί δεδομένους ψηφοφόρους της, που θα καταλάβουν και θα συμμεριστούν τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και μπροστά στο δίλημμα «Φρεγάτες ή συντάξεις;», αυτονοήτως θα απαντήσουν «φρεγάτες».

Είτε, από την άλλη, πιστεύει ότι θα τους πείσουν τα χρηματοδοτούμενα με δημόσιο χρήμα κανάλια που κατά αποκλειστικότητα παρακολουθούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
Μόνο που στους καναλάρχες, κανένας υπουργός επικρατείας δεν έθεσε ποτέ παρόμοιο δίλημμα του τύπου:
«Φρεγάτες ή χρηματοδότηση ΜΜΕ;»…

Πηγή:Tvxs
πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου