Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Ιούν 2021
Bruce Trigg: Αναρχικοί και Εμβόλια
Κλίκ για μεγέθυνση


Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fifth Estate 406. Ο Bruce Trigg είναι γιατρός και αναρχικός ακτιβιστής.
Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας
Ένα τετράχρονο από το Κολοράντο πέθανε πρόσφατα από γρίπη. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Η μητέρα του παιδιού επισκεπτόταν συχνά σελίδες του Facebook που τις διαχειρίζονταν ομάδες που προωθούν θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τους κινδύνους των εμβολίων και των κλασικών ιατρικών αγωγών, οι λεγόμενοι αντιεμβολιαστές (anti-vaxxers).

Αντί να δώσει το αντιικό φάρμακο που της δόθηκε από τον παιδίατρο του παιδιού, η μητέρα ακολούθησε τις συμβουλές που βρήκε στο διαδίκτυο και έδωσε στο παιδί συνταγές που περιλάμβαναν την τοποθέτηση αγγουριών και πατατών στο μέτωπο του.

Μπορούμε να μάθουμε τίποτα από αυτή την τραγωδία και το ρόλο που έπαιξε η αντιεμβολιαστική σελίδα στο Facebook; Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς μικρών παιδιών; Και τι σημαίνει για τους αναρχικούς που είναι αντίθετοι στον κρατικό εξαναγκασμό και επίσης πιστεύουν σε ένα δίκαιο και ίσο κόσμο.

Η ζωή στον ύστερο καπιταλιστικό κόσμο είναι δύσκολος τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά. Οι πολυπλοκότητες της σύγχρονης ζωής συχνά απαιτούν να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες, τους ειδικούς της υγείας, αξιωματούχους και πολιτικούς που μπορεί  να είναι ιδιοτελείς, αλαζόνες, υπεροπτικοί, ή διεφθαρμένοι. Βομβαρδιζόμαστε ακατάπαυστα με διαφημίσεις, ψευδείς πληροφορίες, και λατρευτικές ασημαντότητες γύρω από πρόσωπα διάσημων.

Η πρόσβαση σε ακριβείς και πραγματικές πληροφορίες για γεγονότα του παρόντος, τη δημόσια υγεία, την επιστήμη και την ιατρική απαιτεί και χρόνο και ικανότητες  για να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι. Με το τεράστιο μέγεθος πληροφοριών στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά, αυτό μπορεί να μοιάζει σαν ακατόρθωτο έργο. Η ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι εν μέρει παρενέργεια της όλο και μεγαλύτερης πρόσβασης σε αφιλτράριστη, ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, της βαθιάς δυσπιστίας στις παρούσες δομές εξουσίας, και σκεπτικισμό γύρω από τα κίνητρα ενός κερδοσκοπικού συστήματος παροχής ιατρικής φροντίδας.

Οι γονείς μικρών παιδιών βιώνουν αυτές τις πιέσεις από πρώτο χέρι όταν φέρνουν το αγαπημένο τους μωρό σε ένα πολυάσχολο πάροχο υγείας που μπορεί να συναντούν για πρώτη φορά. Θα τους δοθεί συχνά μια ακατανόητη φόρμα συναίνεσης που περιλαμβάνει τρομακτικές, αλλά σπάνιες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν από εμβολιασμούς. Ο γονιός μαθαίνει πως το μωρό θα χρειαστεί να εμβολιαστεί έναντι 13 ασθενειών τα πρώτα δύο χρόνια και να λάβει τρεις ή τέσσερις ενέσεις κατά την πρώτη επίσκεψη.

Αφού επιστρέψουν σπίτι, μπορεί να ψάξουν στο διαδίκτυο για να μάθουν περισσότερα για τα εμβόλια. Ίσως να έχουν ακούσει ήδη πράγματα γύρω από διαμάχες για αυτά. Στο Facebook, είναι πιθανό να πάρουν τρομακτικές πληροφορίες  που παρουσιάζονται συχνά με άρτια τεχνικά βίντεο που προειδοποιούν για τους κινδύνους από τον εμβολιασμό.

Συχνά οι γονείς δεν έχουν ακούσει καν για αυτές τις ασθένειες μιας και πρακτικά έχουν εξαφανιστεί από τις ΗΠΑ επί δεκαετίες. Το γεγονός πως αυτές οι ασθένειες έχουν εξαφανιστεί μόνο γιατί η πλειοψηφία των παιδιών και των βρεφών είναι εμβολιασμένα είναι απίθανο να αναφερθεί. Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός γονιών αντιμέτωποι με τέτοια τρομακτικά και έντονα συναισθηματικά επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η ανοσία της αγέλης είναι ο όρος που περιγράφει πως μια κοινότητα προστατεύεται από μολυσματικές νόσους μόνο αν ένα πολύ υψηλό ποσοστό των σε κίνδυνο ατόμων έχει εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός των παιδιών και των ενήλικων είναι μια μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης ή κοινοτική άμυνα. Είναι ευνόητο πως αυτό σε μια κοινωνία που βασίζεται έντονα στο ήθος του σκληρού ατομισμού δεν συζητιέται.

Είναι επίσης απίθανο ένας πιεσμένος επαγγελματίας της υγείας θα πάρει το χρόνο να εξηγήσει αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο των εμβολιασμών σε ένα γονιό που φέρνει το παιδί του για τα εμβόλια του.

Τα εμβόλια είναι ουσιαστικά αποτελεσματικά και ασφαλή. Το Κέντρο για Έλεγχο και Πρόληψη Νοσημάτων (CDC) θεωρεί τον παιδικό εμβολιασμό ως ένα από τους δέκα σημαντικούς σταθμούς της δημόσιας υγείας του 20ου αιώνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υπολογίζει πως οι εμβολιασμοί αποτρέπουν 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο ενώ υπάρχει ένα 1,5 εκατομμύριο θάνατοι που θα μπορούσαν να προληφθούν λόγω έλλειψης εμβολιασμών. Ο WHO ονόμασε τον «εμβολιαστικό δισταγμό» ως μια από τις 10 μεγαλύτερες απειλές στη παγκόσμια υγεία.

Υπάρχουν περίπλοκοι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί δεν θα εμβολιαστεί. Το να ρίχνεις όλους αυτούς τους γονείς στην κατηγορία των αντιεμβολιαστών είναι παραπλανητικό και απλουστευτικό. Αυτός είναι ο λόγο που ο WHO επιλέγει τον λιγότερο επικριτικό όρο του «εμβολιαστικός δισταγμός».

Τέλος, πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν χαμηλή πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά τους είναι ανεμβολίαστα. Οι μετανάστες έχουν λόγους να φοβούνται πως ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει στο να εντοπιστούν από Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE).

Γονείς που είναι σταθερά εκτεθειμένοι στον εκφοβισμό της ανατροφής των παιδιών μπορεί να είναι τρομαγμένοι ή μπερδεμένοι γύρω από τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού. Υπάρχει ένας οργανωμένος δίαυλος αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας που σπρώχνει μεγάλο αριθμό γονιών  προς αντιεμβολιαστικές ακτιβιστικές ομάδες.

Ένα παράδειγμα είναι μια ταινία του 2016, το Vaxxed, του Andrew Wakefield, ενός Βρετανού γιατρού, που τώρα ζει στις ΗΠΑ, του οποίου η ιατρική άδεια ανακλήθηκε για παραποιημένη έρευνα που συνέδεε τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς με τον αυτισμό. Παρά τις πολυάριθμες έρευνες  που καταρρίπτουν αυτή την έρευνα, η σύνδεση μεταξύ αυτισμού και εμβολιασμού συνεχίζει να προωθείται από τους αντιεμβολιαστές.

Πρέπει οι αναρχικοί να υποστηρίζουν κανόνες δημόσιας υγείας και κυβερνητικούς νόμους που επιβάλουν υποχρεωτικούς παιδικούς εμβολιασμούς ώστε τα παιδιά να πάνε σχολείο; Τι γίνεται με τον υποχρεωτικό ετήσιο εμβολιασμό των ενηλίκων για την γρίπη;

Ακόμη και αν δεν απαιτούμε οι ενήλικες να εμβολιαστούν, πρέπει να επιτρέπεται σε έναν ενήλικα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για τα δικά του παιδιά, θέτοντας έτσι το παιδί και άλλα παιδιά σε αχρείαστο κίνδυνο; Αυτά δεν είναι εύκολα ερωτήματα προς απάντηση, ειδικά για εκείνους που αντιτίθενται στον κυβερνητικό εξαναγκασμό και πιστεύουν στα δικαιώματα της ελεύθερης οργάνωσης.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αποτελείται από ένα χαλαρό δίκτυο από ακτιβιστικές ομάδες που συχνά είναι εμποτισμένο με ακραία ακροδεξιά ιδεολογία και το δικό της είδος καταναλωτισμού. Για παράδειγμα, ο διαβόητος συνωμοσιολόγος και ακροδεξιός παρουσιαστής, Alex Jones, παραληρεί για τους κινδύνους της μεγάλης κυβέρνησης και των εμβολίων ενώ προωθεί τις πωλήσεις ακριβών συμπληρωμάτων για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Πιο καθιερωμένες διασημότητες, όπως η ηθοποιός Gwyneth Paltrow μιλούν κατά των εμβολίων ενώ πουλάει New Age αξεσουάρ από το διαδικτυακό της κατάστημα. Δεν αποτελεί έκπληξη πως ο Donald Trump έχει αναφερθεί συχνά με σκεπτικισμό για τα εμβόλια μέχρι που πρόσφατα έκανε κωλοτούμπα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με πίεση λόγω ενός ξεσπάσματος ιλαράς.

Πολλοί ριζοσπάστες μοιράζονται μια  κοινή δυσπιστία για τις φαρμακευτικές εταιρίες που κερδοσκοπούν από τα εμβόλια. Αναμφισβήτητα υψηλές τιμές χρεώνονται για πολλά εμβόλια, όπως για τον έρπη και τον HPV, παρά το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και των κλινικών δοκιμών για αυτά συχνά χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και συχνά πραγματοποιούνται από δημόσια πανεπιστήμια και υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Είναι το υψηλό κόστος παρά ο εμβολιαστικός δισταγμός που είναι ο βασικός λόγος  που εκατομμύρια που δεν λαμβάνουν τα πολύτιμα για τη ζωή εμβόλια στον Παγκόσμιο Νότο.

Ως αναρχικοί, μοιραζόμαστε κάποιες από τις ανησυχίες που απασχολούν γονείς  όταν παλεύουν με αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο πως να φροντίσουν καλύτερα το παιδί τους. Μοιραζόμαστε την επιθυμία τους για μεγαλύτερη ελευθερία και διαφάνεια και την δυσπιστία τους  για την κυβέρνηση και το κερδοσκοπικό κίνητρο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η αντικαπιταλιστική μας όμως οπτική μας επιτρέπει να δούμε πως το κίνητρο για κέρδος σπρώχνει με τον ίδιο τρόπο και την παραπληροφόρηση γύρω από την επιστήμη των εμβολίων και εμποδίζει την πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο το κόσμο. Μπορούμε να δώσουμε μια εναλλακτική ελευθεριακή οπτική για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά συνωμοσιολογική παράνοια που ψευδώς τοποθετεί το ζήτημα ως αγεφύρωτη αντίθεση του ατόμου εναντίον της κοινωνίας.

Οι αναρχικοί πιστεύουν στις δημοκρατικές, συμμετοχικές, βασισμένες στην κοινωνία, μη κερδοσκοπικές, και μη ιεραρχικές εναλλακτικές στο παρόν σύστημα υγείας. Υπάρχει  ένα σημαντικό ρεύμα μεταξύ αναρχικών για μάθουν για παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές όπως η κινέζικη ιατρική, ο βελονισμός, τα φαρμακευτικά βότανα αυτόχθονων λαών, και άλλες θεραπευτικές πρακτικές. Αυτό συχνά είναι μια μέθοδος παράκαμψης της σύγχρονης ιατρικής εκμετάλλευσης και για να μάθουν πιο βιώσιμους τρόπους ζωής στο περιβάλλον πέρα από την κυβέρνηση. Η αμφισβήτηση στο πλαίσιο αυτό είναι το να μάθεις πως να αναπτύξεις αυτή τη τάση ενώ δεν αρνείται την αξία των σύγχρονων ιατρικών πρακτικών, και η έξυπνη εξισορρόπηση των εναλλακτικών.

Πρέπει να απαιτούμε τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα δωρεάν σε ολόκληρο το κόσμο. Μπορούμε επίσης να στηρίζουμε και να δημιουργήσουμε εναλλακτική ιατρική μέριμνα και δομές δημόσιας υγείας που είναι έξω από το κράτος και το κεφάλαιο όπως οι ελεύθερες κλινικές αλληλοβοήθειας Common Ground στην Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Και, η ένταξη και η στήριξη του αναπτυσσόμενου κινήματος για ελεγχόμενη από την κοινότητα ιατρική έρευνα.

Οι αναρχικοί κατανοούμε στη θεωρία μας και πρακτική πως τα ατομικά δικαιώματα και οι ανάγκες της κοινότητας δεν είναι ασύμβατα. Δημοκρατικά διοικούμενες και πληροφορημένες κοινότητες, αντί του κράτους, είναι τελικά που πρέπει να επιλυθούν αυτές οι αποφάσεις και συγκρούσεις.
Δημοσιεύθηκε την 6 Μαρτίου, 2021

πηγη: https://geniusloci2017.wordpress.com

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου