Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, και έναν χρόνο μετά την καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός, περιοδεύοντας προκειμένου να ενημερωθεί για τα αντιπλημμυρικά έργα, είδε... τυχαία έναν καβαλάρη λίγο έξω από το Δαμάσι Τυρνάβου. Ο σπαρταριστός διάλογος της στημένης συνάντησης αποτυπώθηκε στα σόσιαλ μίντια. «Εγώ ήμουν με τα γελάδια εδώ. Κι αυτός ο άνθρωπος αντίκρισε ένα κοπάδι γελάδια με έναν καβαλάρη με το άλογο, σταμάτησε τις κούρσες για να κατεβεί να με χαιρετήσει. Εγώ περνούσα και τον χαιρέτησα από μακριά. Αυτός θεώρησε να σταματήσει να με χαιρετήσει. Τον πατέρα του τον είχα φίλο» είπε ο... Ντάλτον-κτηνοτρόφος.
Το περιστατικό έπαιξε σε όλα τα κανάλια και τα σόσιαλ, ο πρωθυπουργός πιστοποίησε την επικοινωνιακή του υπεροχή. Ο Κάμπος, ο Τύρναβος, η Θεσσαλία έμειναν χωρίς αντιπλημμυρικά έργα και από τα περίπου 145 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην περιφέρεια μετά τον «Ιανό», τα μισά και παραπάνω πήγαν σε οδικά έργα στην εταιρεία του πεθερού του Γεραπετρίτη.
Η καταστροφή βιβλικών διαστάσεων που βλέπουμε εμβρόντητοι εδώ και μία εβδομάδα στη Θεσσαλία είναι η προβολή των «προσεχώς» που είναι εξαιρετικά πιθανό -αν όχι βέβαιο- να δούμε στον επόμενο «Ιανό» ή «Daniel».
Στην πολύπαθη Αττική, που από το 2000 έχει χαθεί το 75% του περιαστικού δάσους, τουλάχιστον 40 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ πάνω από 85 εκατ. ευρώ για έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας λιμνάζουν. Το ένα τρίτο του όγκου της βροχόπτωσης της Θεσσαλίας αν πέσει τον χειμώνα στην Αττική, η Καισαριανή μπορεί να μεταφερθεί στο Μοσχάτο και οι σταθμοί του μετρό να αποκαλυφθούν έπειτα από μία εβδομάδα.
Δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με το 112.
Για να μην πνιγούμε στην Αττική, δεν χρειαζόμαστε ούτε τον Πατούλη (δεν εκδιώχθηκε γιατί όταν καιγόταν ο τόπος, χόρευε ζεϊμπέκικα με το αντίστοιχο ταλέντο που διοικούσε πέντε χρόνια την περιφέρεια) ούτε τον αντικαταστάτη «Ράμπο» Χαρδαλιά, που απέτυχε να διαχειριστεί όλες τις κρίσεις ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Πρωτίστως πρέπει να καταλάβουμε τι (μας) συμβαίνει, ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα πλέον στη τύχη και ό,τι κάτσει.
www.avgi.gr