Η γνωστή γελοιογραφία με τον έκπληκτο τηλεθεατή που ακούει στην τηλεόραση τους δημοσιογράφους να τον ενημερώνουν ότι και σήμερα είναι απολύτως ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, έχει γίνει η καθημερινή μας πραγματικότητα.

Τα ΜΜΕ «ξεπλένουν» τις προφανείς, όσο και εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και περιφέρειας Θεσσαλίας για τη βιβλική καταστροφή, διαγράφοντας από την ενημέρωση τα πραγματικά δεδομένα.

Διαγράφοντας δηλαδή την υποχρέωση της Πολιτείας να έχει υλοποιήσει αφενός έργα πρόληψης των φυσικών καταστροφών που προκαλούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και αφετέρου έργα μετριασμού των συνεπειών τους.

Ο Ιανός, που τρία χρόνια πριν χτύπησε και πάλι τη Θεσσαλία, έχει εξαφανιστεί από την ενημέρωση σαν το καμπανάκι που έπρεπε να έχει χτυπήσει ηχηρά για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να θωρακίσουν με αντιπλημμυρικά έργα τις ευάλωτες περιοχές.

Κι όταν ακόμη γίνεται κάποια αναφορά στον Ιανό, γίνεται για να αντιστραφεί η πραγματικότητα και να υποστηριχθεί ότι δήθεν μετά από αυτόν η πιθανότητα να ξανασυμβεί μεγάλη καταστροφή… μειώθηκε έως εξαφανίσεως. Που σημαίνει ότι κακώς εμφανίστηκε ο Daniel…

Οι επιστήμονες, όταν δεν εξυπηρετούν την κυβέρνηση, υβρίζονται και κατηγορούνται ως αντιπολιτευόμενοι, όπως συνέβη πρόσφατα με θύμα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Γιατί η αλήθεια πλέον δεν είναι με την πλευρά της επιστήμης. Η αλήθεια είναι με την πλευρά της κυβέρνησης. Κι όποιος δεν συμφωνεί με αυτήν είναι βαλτός από τον εχθρό.

Η επιστημονική αλήθεια γίνει εχθρός της πατρίδας. Γιατί η πατρίδα έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μέχρι που επιστράτευσαν κάποιον που λανσάρεται ως καθηγητής, για να υποστηρίξει από δημόσιας τηλεοράσεως το γελοίο επιχείρημα ότι, λέει, η κακοκαιρία Daniel έχει συχνότητα επανεμφάνισης τα 16.000 χρόνια. Και δεν έφτασε αυτή η εξωπραγματική και ολότελα ψευδής εκτίμηση, αλλά για να καθησυχάσει ο δήθεν ειδικός τους ανήσυχους τηλεθεατές, εκτίμησε ότι παρόμοιά της θα ξανασυμβεί, λέει, το… 18.000 μ.Χ.!

Και δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να ρωτήσει τον δήθεν ειδικό, αυτό που λέει, που το ξέρει; Έχει, μήπως, βροχομετρικά δεδομένα πριν από 16.000 χρόνια που το επιβεβαιώνουν; Κρατά κανείς αρχείο μετρήσεων βροχής σε βάθος χρόνου 16.000 ετών;

Κι ύστερα, την εκτίμηση ότι ίδια κακοκαιρία θα χτυπήσει το 18.000 και όχι νωρίτερα, με ποιο κλιματικό μοντέλο την έτρεξε;

Ποιο κλιματικό μοντέλο, δηλαδή, με δεδομένη την κλιματική κρίση, παρέβλεψε το ισχυρότερο χαρακτηριστικό της, που είναι η συχνότερη επανεμφάνιση των ακραίων φαινομένων και πρόβλεψε αυτή την τερατώδη εκτίμηση;

Και τέλος, όποιο κλιματικό μοντέλο και αν χρησιμοποίησε ο δήθεν ειδικός, αν το τροφοδότησε και το ρύθμισε με την εμφάνιση μέσα σε τρία μόλις χρόνια του Ιανού το 2020 και του Daniel το 2023, αποκλείεται να έπεσε τόσο έξω, (μιλάμε για χιλιάδες χρόνια), στην προσομοίωση παρόμοιων ακραίων φαινομένων.

Με δυο λόγια, αυτά που είπε ο ειδικός είναι τερατωδώς αντιεπιστημονικά. Απλώς βολεύουν τους αρμόδιους της κυβέρνησης και της περιφέρειας, γιατί τους αθωώνουν από κάθε ευθύνη τους για τη μη αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Όπως τους απαλλάσσουν και από κάθε ευθύνη αντιπλημμυρικής προστασίας στο εξής.

Βέβαια το 18.000 μ. Χ. κανείς μας δεν θα ζει για να διαψεύσει τον δήθεν ειδικό. Το κακό γι’ αυτόν είναι, όμως, ότι θα ζούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανιστούν και πάλι.

Αυτό τουλάχιστον διδάσκει η εμπειρία της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, που είναι η μόνη που τροφοδοτεί με πραγματικά δεδομένα κάθε επιστημονική προσομοίωση.

Παράλληλα με τις… καθησυχαστικές και αθωωτικές για τους υπεύθυνους «επιστημονικές» αναλύσεις που στήνονται όπως-όπως στα κανάλια, επιστρατεύεται και η ρητορική της ατομικής ευθύνης.

Δεν φταίει η Πολιτεία που δεν φρόντισε για την αντιπλημμυρική προστασία. Ακόμη και αν μας έχει εγκαλέσει τρις η Ευρωπαϊκή Ένωση για μη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας.

Φταίνε οι πλημμυροπαθείς, λέει, που δεν ασφάλισαν τις περιουσίες τους.

Λες και αν τις ασφάλιζαν δεν θα πλημμύριζε ο κάμπος και δεν θα πνίγονταν στον ύπνο τους.

Αφού κανένας δήθεν ειδικός δεν είπε ποτέ στην τηλεόραση ότι σήμερα υπάρχουν υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες, που ειδοποιούν τους κατοίκους για επερχόμενα πλημμυρικά κύματα ώρες πριν και όχι αφού πλημμυρίσουν τα σπίτια τους, όπως συνέβη στον Παλαμά Καρδίτσας. Αφού οι αισθητήρες τοποθετούνται ψηλά, στα ορεινά των λεκανών απορροής, εκεί που συγκεντρώνονται κατά χρονική προτεραιότητα οι μεγάλοι όγκοι νερού.

Αλλά ακόμη κι αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι, ακόμη και αν είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν θα γλύτωναν από το πλημμυρικό κύμα, μένει ένα κορυφαίο ερώτημα στο παπαγαλάκι της κυβέρνησης που ισχυρίστηκε τη ρητορική της ατομικής ευθύνης, ακόμη και απέναντι στον πλημμυρικό κίνδυνο.

Αν είναι έτσι και αν το δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη για τίποτε, τότε γιατί υπάρχουν η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δήμοι;

Κι εμείς, οι νομιμόφρονες πολίτες, αν δεν πρόκειται το κράτος και η αυτοδιοίκηση να μας προσφέρουν ποτέ, καμία προστασία σε κανένα συλλογικό κίνδυνο, τότε γιατί πληρώνουμε φόρους; Για να χρηματοδοτούνται οι… ημέτεροι από τον δικό μας οβολό;

Φτάσαμε στα ανείπωτα.

Η απλή παροιμία που κάποτε ήταν βασικός οδηγός κάθε χρηστής διοίκησης, το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε», έχει γίνει αχαρτογράφητη περιοχή και ερώτηση εκτός ύλης.

Αντίθετα, το «μακάριοι οι κρατούντες», φοριέται πολύ τελευταία. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε;

πηγη: https://tvxs.gr