Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Ιούν 2022
Στο Βερολίνο υπήρχαν δικαστές, στο Παρίσι υπάρχουν. Στην Αθήνα;
Κλίκ για μεγέθυνση





Dreamstime.com




18.06.2022, 16:00
 

Με τα επιτόκια δανεισμού σε άνοδο, τον πληθωρισμό σε έξαρση, την ακρίβεια να σαρώνει τα εισοδήματα των περισσότερων Ελλήνων, τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών να κινούνται σε μαύρο φόντο, τα ελλείμματα να έχουν ξεφύγει, τον πόλεμο στην Ουκρανία να μη λέει να τελειώσει, με την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται, αναρωτιέσαι, «είναι η στιγμή για να στηθούν κάλπες, κατά πάσα πιθανότητα δύο φορές»; Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός το σκέφτεται. Από πού προκύπτει αυτό; Από τις μεσοβέζικες δηλώσεις του. Το δειλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν «ναι» του στην ολοκλήρωση της θητείας του πλαισιώνεται από ένα «μεν αλλά» γιατί η αντιπολίτευση λαϊκίζει, λέει «όχι» σε όλα, συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό, κλείνει φιλικά το μάτι στην παραβατικότητα, τάζει λαγούς με πετραχήλια και δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα. Προκύπτει από τις παρεμβάσεις πρωτοκλασάτων υπουργών οι οποίοι κάνουν λόγο για τοξικό κλίμα που δεν μπορεί να αντέξει για πολύ η χώρα. Προκύπτει από τις εκτιμήσεις των φιλοκυβερνητικών δημοσιολόγων που έχουν πληροφόρηση για τις προθέσεις του μεγάρου Μαξίμου από πρώτο χέρι. Προκύπτει από τα διάφορα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση που έχουν προεκλογικό χρώμα.

Προκύπτει όμως και από τις εξελίξεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Για ακόμη μια φορά η Δεξιά στήνει Ειδικά Δικαστήρια εναντίον πολιτικών αντιπάλων της. Για ακόμη μια φορά τα Ειδικά Δικαστήρια δεν αφορούν στελέχη της. Τόσο… ενάρετη ήταν και είναι. Γλίτωσε το Ειδικό Δικαστήριο πριν από αρκετά χρόνια επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μεγαλόψυχος και δεν ήθελε να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τον προαιώνιο εχθρό του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (υπόθεση ΑΓΕΤ-Ηρακλής). Η Δεξιά όμως δεν ξεχνάει. Δεν έχει χωνέψει κι ούτε πρόκειται να χωνέψει ότι έχασε την εξουσία το 2015 από κάτι απίθανους τύπους που ήρθαν από το πουθενά, που ήταν και εξακολουθούν να είναι θαυμαστές ολοκληρωτικών καθεστώτων και επιχείρησαν οι αθεόφοβοι να αμφισβητήσουν τα ιερά και τα όσια της παράταξης. Πρέπει να πάρουν το μάθημά τους μπας και συμμορφωθούν. Δεν είναι ανάγκη να μπουν φυλακή, της φτάνει και της περισσεύει να είναι κατηγορούμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στήνει Ειδικό Δικαστήριο εναντίον πρώην υπουργού για ένα πλημμέλημα. Αυτός αποδεδειγμένα δεν ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, αυτός αποδεδειγμένα ωφέλησε το Ελληνικό Δημόσιο, υποχρεώνοντας για πρώτη φορά τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να πληρώσουν για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων. Στο σκαμνί λοιπόν για την αποκοτιά του. Μέχρι να στηθούν οι κάλπες, ο θρασύς πρώην υπουργός θα είναι κατηγορούμενος. Μεθόδευσε -το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε η πλειοψηφία της επιτροπής της Βουλής με το κατηγορητήριο που συνέταξε κατά παραγγελία των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο ενός πρώην αναπληρωτή υπουργού, τριών εισαγγελέων και τεσσάρων δημοσιογράφων.

Η εισαγγελέας, με την εισήγησή της στο δικαστικό συμβούλιο, χάλασε λίγο τα σχέδιά της γιατί πρότεινε την απαλλαγή των δημοσιογράφων και την αφαίρεση της κατηγορίας για σύσταση συμμορίας. Τώρα πώς γίνεται οι «4» (ο πολιτικός και οι τρεις εισαγγελείς) να κατηγορούνται για το ίδιο κακούργημα (κατάχρηση εξουσίας), χωρίς ωστόσο να λειτούργησαν ως συμμορία, είναι κάτι που θα το δει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει. Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τους δύο πρώην οικονομικούς εισαγγελείς που η εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν για κατάχρηση εξουσίας. Ερευνήθηκαν σε προηγούμενο χρόνο από τα αρμόδια δικαστικά όργανα για το αν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δύο εισαγγελείς που είχαν αναλάβει την έρευνα έκριναν ότι δεν υπάρχει θέμα με αυτούς. Κι αυτή η περίεργη εκδοχή θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Υπάρχει όμως ένα θεματάκι με το οποίο δεν μπορεί να ασχοληθεί το δικαστικό συμβούλιο γιατί κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί δεν έκαναν τη δουλειά τους όταν έπρεπε. Αναφέρομαι στην ωμή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας από κορυφαίο αξιωματούχο, στην έκδοση απόφασης από παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας πριν από τη διεξαγωγή της δίκης και στην προτροπή σε εισαγγελικούς λειτουργούς να συμπεριφερθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο. Δράστες ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός. Ο πρώτος, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε τους οικονομικούς εισαγγελείς να βάλουν στο αρχείο τούς φακέλους δύο πολιτικών (και οι δύο της Δεξιάς) που εξετάζονταν για συμμετοχή στο σκάνδαλο Novartis. Ουδείς ενοχλήθηκε, ο υπουργός έμεινε στη θέση του για να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης!

Ο δεύτερος, κι αυτός από το βήμα της Βουλής, αποκάλεσε συμμορία τους δημοσιογράφους («αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία, δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία»), δηλαδή προεξόφλησε το κατηγορητήριο και έστειλε σήμα για το τι επιθυμεί να γίνει στο Ειδικό Δικαστήριο. Κράτος δικαίου κατά τ’ άλλα! Στην Πρωσία του 18ου αιώνα ο μυλωνάς πίστευε ότι «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Στο Παρίσι υπάρχουν δικαστές που φόρεσαν βραχιολάκι στον Σαρκοζί και καταδίκασαν τον Φιγιόν. Στην Αθήνα υπάρχουν δικαστές που δεν φοβούνται;

Ανάγωγα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Δηλαδή; Αν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ θα προσφερθεί; Αν συμβεί αυτό, φοβάμαι ότι σε περιπέτειες θα μπει το κόμμα του.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου