Λίστα αντικειμένων
του Ανδρέα Κοσιάρη
Το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων του Λυκείου, ανέδειξε εκ νέου το μοτίβο των δύο επικοινωνιακών παραπληροφορητικών αφηγήσεων που προωθεί ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας σε όλη της τη θητεία — την αποποίηση ευθυνών και τους «πράκτορες».
«Δεν ξέραμε τίποτα/δεν φταίμε εμείς/δεν είμαστε κυβέρνηση»
Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη αφήγηση εκφράστηκε καλύτερα από τη Νίκη Κεραμέως, αυτή τη φορά με τη «δικαιολογία» ότι πλέον υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η πρώην υπουργός Παιδείας αρνήθηκε ακόμα και να σχολιάσει το συμβάν, λέγοντας στον δημοσιογράφο «Θεσμικά δεν με ρωτάτε, δεν είμαι υπουργός όπως ξέρετε, και το λέω για να μην παρεξηγηθώ».
Δεν νομίζουμε πως χρειάζεται να σχολιάσουμε πόσο γελοία είναι αυτή η δικαιολογία, όταν μιλάμε για την υπουργό που ήταν επικεφαλής του υπουργείου της επί τέσσερα χρόνια μέχρι πριν λίγες μέρες. Με τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλάζει μονάχα το πρόσωπο του υπουργού — ολόκληρος ο μηχανισμός του υπουργείου, οι υπάλληλοι και γραμματείς, τα συστήματα και η γραφειοκρατία, η πολιτική του η ίδια, είναι απόλυτα ευθύνη της απερχόμενης υπουργού. Περαιτέρω, η άρνηση της Κεραμέως έστω να σχολιάσει, με πρόσχημα κάποια φανταστική «θεσμική» παρατυπία που θα διέπραττε εάν το έκανε, υποδηλώνει σαφώς τη θέληση να μην ειπωθεί κατά λάθος κάποια «πατάτα».
Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική, κυρίως με τη μορφή της «άγνοιας» του πρωθυπουργού για διάφορα σκάνδαλα, από τις υποκλοπές έως τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στην πανδημία.
«Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια; Οι χάκερς»
Το δεύτερο αφηγηματικό σχήμα έχει περισσότερο ενδιαφέρον, κυρίως επειδή επιτρέπει στα ΜΜΕ, με τη συνεπικουρία των διαρροών από τον κρατικό μηχανισμό, να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και να εφεύρουν ιδιαίτερα μυθεύματα.
Το αφήγημα των «πρακτόρων» έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε κάθε δυνατή περίπτωση. Είτε πρόκειται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, είτε για την παρακολούθηση υποψήφιου πολιτικού αρχηγού, ο μηχανισμός προπαγάνδας είναι πάντα έτοιμος να διασπείρει «πληροφορίες» για ξένους πράκτορες.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Θεμάτων οι πράκτορες έγιναν «χάκερς», αλλά το μοτίβο είναι ίδιο. Το τεχνικό του θέματος, που είναι δυσνόητο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού — τους πάνω από μία ορισμένη ηλικία, αλλά και πολλούς κάτω από αυτήν — επιτρέπει ακόμα περισσότερη παραπληροφόρηση, εκούσια ή και ακούσια (καθώς πολλοί δημοσιογράφοι ανήκουν κι αυτοί στην ομάδα ανθρώπων που δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί).
Έτσι, ακούσαμε για «165 εκατομμύρια χάκερς» από τον (πάντα πρόθυμο να μιλήσει με στόμφο για πράγματα που δεν γνωρίζει) Γιάννη Πρετεντέρη, προτού τον διορθώσει γελώντας η Ράνια Τζίμα.
πηγη: https://info-war.gr