Σύμφωνα με την «Daily Μail», ο βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος, που εμποδίζει έως σήμερα την μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Το δημοσίευμα αφήνει να διαφανεί ενόχληση του βρετανού Πρωθυπουργού από τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τ. Όσμπορν απευθείας με τον Κ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε να συναντήσει τον έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο τελευταίο διήμερο ταξίδι του στο Λονδίνο. Στο ίδιο ταξίδι ο έλληνας πρωθυπουργός, πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα τον είχαν συναντήσει επίσης για το επίμαχο θέμα ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης. Οι συναντήσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν από το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος, υπερθεμάτισε, μιλώντας για μια συμφωνία κλεισμένη κατά 90%, ωστόσο όπως έγραφε χθες το tvxs.gr  «....παρά τις προσδοκίες που εντέχνως είχαν δημιουργηθεί από την ΝΔ- δεν αναμένεται να υπάρξει καμία συμφωνία έως τις βουλευτικές εκλογές». Εξάλλου, εκεί στόχευαν τα δημοσιεύματα, καθώς ο πρωθυπουργός χρειάζεται ισχυρές δόσεις θετικής δημοσιότητας, στον δρόμο προς τις κάλπες, μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών και εν μέσω ενός δύσκολου για τους πολίτες χειμώνα.

Μετά τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, η συμφωνία εξαφανίζεται από τον ορίζοντα, αν και η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να δώσει γην και ύδωρ, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του tvxs. Από τηλεοπτικό κανάλι μάθαμε μάλιστα, πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπεσε έως και η δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, αλλά και λύσεις αλα Στερν.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές διαρροές τορπίλισαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Γεγονός όχι δυσάρεστο, αν κρίνει κανείς από τους όρους της διαπραγμάτευσης που, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δ. Κουτσούμπα, προέβλεπε μεταξύ άλλων «τον εξωφρενικό όρο της αποστολής στο Βρετανικό Μουσείο έργων όπως ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ηνίοχος των Δελφών και τη δημιουργία ειδικού σκοπού μορφωμάτων στο εξωτερικό, όπως το Ινστιτούτο Γουλανδρή-Στερν με έδρα το Ντέλαγουερ, με σκοπό η κατοχή και αυτών των αρχαιοτήτων να περάσει σε άλλα νομικά πρόσωπα».

Η όψιμη σπουδή της κυβέρνησης, να αντικαταστήσει τις διακυβερνητικές συνομιλίες με επιδιαιτητή την UNESCO, που ήταν ο διακηρυγμένος στόχος, με αντιθεσμικές μυστικές διαβουλεύσεις, τελικά απέδωσαν το ανάποδο αποτέλεσμα. Αν κρίνουμε από την πρόσφατη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, μάλλον συνέβαλαν στο να φανεί η χώρα ως αναξιόπιστη στους στόχους που η ίδια είχε θέσει!

Μακάρι το νέο βατερλό της κυβέρνησης να δικαιώσει έστω και αργά, το αίτημα για τη δημιουργία μια διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα ασχολείται με τη διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών, μαζί με τις διεθνείς επιστημονικές επιτροπές για την επανένωση των γλυπτών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ» καταλήγει η πρόεδρος του ΣΕΑ.

πηγη: https://tvxs.gr