Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Ιούν 2022
ΗΠΑ: «Ελευθερία της έκφρασης», αλλά όχι για το πολιτικό μποϊκοτάζ
Κλίκ για μεγέθυνση





 
 

του Ανδρέα Κοσιάρη

Μια ευθεία απειλή για την πρακτική του μποϊκοτάζ ως θεμελιώδους δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης αναδύεται το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, με αφορμή νόμους που ποινικοποιούν το μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ.

Τουλάχιστον 32 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υπερψηφίσει κάποια εκδοχή νομοθετημάτων που υποχρεώνουν τους συμβαλλόμενους με το δημόσιο να υπογράφουν δήλωση ότι δεν μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ, υπό την απειλή απόλυσης και τερματισμών συμβολαίων. Πάνω από 200 τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν προταθεί, όλες τους με κοινή ή παρόμοια γλώσσα και στόχευση — χάρη σε αντιδράσεις και την παρέμβαση των κοινωνικών κινημάτων, μόλις το 21% αυτών έχουν υπερψηφιστεί.

Τα λογοκριτικά αυτά νομοθετήματα έχουν ως ξεκάθαρο στόχο την ποινικοποίηση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Ακολουθούν την άνοδο και ισχυροποίηση στις ΗΠΑ του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS) στο Ισραήλ, που χάρη στην πίεσή του κατάφερε την απαγκίστρωση από το καθεστώς του απαρτχάιντ εταιρειών όπως η Ben & Jerry’s.

Αρκετοί πολίτες έχουν οδηγήσει αυτά τα νομοθετήματα στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι περιορίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, που στις ΗΠΑ θεμελιώνεται στην 1η Τροποποίηση του Συντάγματος. Δικαστήρια στο Τέξας, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και το Κάνσας έχουν συμφωνήσει με τους πολίτες και έχουν κρίνει τους νόμους αυτούς αντισυνταγματικούς.

Δεν έγινε όμως το ίδιο στην πολιτεία του Άρκανσο. Εκεί, ένας εκδότης τοπικής εφημερίδας, που δεν συμμετέχει σε κάποιο κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ, αλλά αναγνώρισε τους κινδύνους στους οποίους μπορεί να οδηγήσει ένας τέτοιος νόμος, έχασε στο τοπικό Πρωτοδικείο την υπόθεση αντισυνταγματικότητας. Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), που τον εκπροσωπεί στο δικαστήριο, κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης και το Εφετείο για την Όγδοη Δικαστική Περιφέρεια αποφάσισε ότι ο νόμος είναι όντως αντισυνταγματικός.

Τότε παρενέβη η πολιτειακή κυβέρνηση του Άρκανσο, που ζήτησε εκ νέου κρίση της υπόθεσης από την ολομέλεια του Εφετείου, η οποία και αποφάσισε την Τετάρτη 22 Ιουνίου ότι ο νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός. Την απόφαση υπογράφει ο δικαστής Τζόναθαν Κόμπες, που διορίστηκε από τον Τραμπ το 2018 και τον οποίο ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος είχε χαρακτηρίσει «μη έχοντα τα απαραίτητα προσόντα» για αυτή τη θέση. Επιπρόσθετα ο δικαστής Κόμπες συνεργαζόταν την περίοδο 2015-2018 με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάικ Ράουντς, ο οποίος προωθεί τον ίδιο λογοκριτικό νόμο κατά του BDS σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η ACLU δήλωσε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο σε παλαιότερές του αποφάσεις έχει κρίνει πως τα μποϊκοτάζ προστατεύονται από την 1η Τροποποίηση περί ελευθερίας της έκφρασης. Όμως η νέα υπερσυντηρητική σύνθεση του Δικαστηρίου, που δείχνει πρόθυμη να ανατρέψει το δεδικασμένο σε παλαιότερες φιλελεύθερες αποφάσεις του, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπακούσει στο δεδικασμένο σε αυτή την περίπτωση.

«Το συμπέρασμα του δικαστηρίου ότι τα έχοντα πολιτικό κίνητρο καταναλωτικά μποϊκοτάζ δεν προστατεύονται από την Πρώτη Τροποίηση αναγιγνώσκει λανθασμένα το δεδικασμένο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και παρεκκλίνει από τις πολύχρονες παραδόσεις αυτού του έθνους», δήλωσε ο επικεφαλής της υπόθεσης για την ACLU, Μπράιαν Χάους. «Αγνοεί το γεγονός ότι αυτή η χώρα δημιουργήθηκε πάνω σε ένα μποϊκοτάζ βρετανικών αγαθών και πως τα μποϊκοτάζ έχουν υπάρξει θεμελιώδες κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού διαλόγου έκτοτε. Ελπίζουμε και αναμένουμε πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα διορθώσει τα πράγματα και θα επαναβεβαιώσει την ιστορική δέσμευση του έθνους στην παραχώρηση ισχυρής προστασίας στα πολιτικά μποϊκοτάζ», πρόσθεσε.

Όπως λ.χ. στην περίπτωση του δικαιώματος στην άμβλωση, έτσι κι εδώ η αμφισβήτηση άρχισε με νόμους σε πολιτειακό επίπεδο, που ξεκίνησαν να υπερψηφίζονται ο ένας μετά τον άλλο από συντηρητικά πολιτειακά κοινοβούλια και κυβερνήτες. Οι νόμοι αυτοί ήταν γραμμένοι με τέτοιο τρόπο που να «εκβιάζουν», τρόπον τινά, κρίσεις περί της αντισυνταγματικότητάς τους σε επίπεδο δικαστηρίων — και εν τέλει, να οδηγούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον υποτιθέμενα ανεξάρτητο απόλυτο κριτή. Το ΑΔ όμως, έχει πλέον πλειοψηφία υπερσυντηρητικών δικαστών, που συνδέονται με το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και με παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Πέρα από την ίδια την έκφραση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αυτά τα νομοθετήματα μπορούν να είναι μπούσουλας για τον περιορισμό της έκφρασης και άλλων κοινωνικών κινημάτων. Ήδη στο Τέξας υπάρχουν νόμοι που ποινικοποιούν το μποϊκοτάζ στα ορυκτά καύσιμα και τις βιομηχανίες όπλων, και απαγορεύουν σε δημόσιους φορείς να συνάπτουν συμβόλαια με εταιρείες που έχουν αποεπενδύσει από αυτούς τους τομείς.

πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου