Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Μάι 2022
Κομματική στήριξη α λα καρτ: μια έξυπνη επιλογή για μια δημοτική αρχή
Κλίκ για μεγέθυνσηΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
23.05.2022, 16:00
 

Στον Βόλο, μια «τάση» που έχει η δημοτική αρχή στα δημοτικά ζητήματα ήδη από το 2014 είναι της μη κομματικότητας και της «ανεξαρτησίας» από κομματικούς μηχανισμούς.

Το αν ισχύει όντως αυτό ή πρόκειται περί επίπλαστης εικόνας είναι ένα ερώτημα. Διότι ο καθένας μπορεί να επικαλείται διάφορα για τον εαυτό του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα αυτά ισχύουν κιόλας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ας δούμε τι πραγματικά ισχύει.

α. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην πόλη του Βόλου, ο κ. Μπέος επέλεξε να θέσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πόλη του Βόλου μεν αλλά δεν είναι αυτά που θα έθετε μια ακομμάτιστη δημοτική αρχή που ενδιαφέρεται πραγματικά για το πώς βιώνουν οι πολίτες της πόλης της (δημότες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, νεολαία κ.ά.).

Γιατί όταν μια δημοτική αρχή είναι πραγματικά ακομμάτιστη προσπαθεί από το κάθε κόμμα και κυρίως από το κυβερνών να αποσπάσει δεσμεύσεις και να ασκήσει πίεση για τα καυτά ζητήματα που αφορούν τους δημότες της, όπως:

● Το περιβάλλον & η ατμοσφαιρική ρύπανση που τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει κόκκινο στην πόλη του Βόλου. Ενα θέμα για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών είναι κατά της καύσης σκουπιδιών.

● Η υγεία και η ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου του Βόλου και των κέντρων υγείας του ΕΣΥ, ειδικά τώρα που λόγω Covid έχουν αποδειχθεί οι τεράστιες ελλείψεις.

● Η ανεργία, τη στιγμή που οι άνεργοι στη Μαγνησία είναι περίπου 18.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα οποία πάντα είναι προς τα κάτω.

● Στήριξη των επιχειρήσεων και μια σειρά από αιτήματα που θέτει ο επιχειρηματικός & εμπορικός κόσμος του Βόλου, προκειμένου να μπει ένα φρένο στα λουκέτα και το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων.

Προφανώς και θα έπρεπε να τεθούν τέτοια ζητήματα με έναν εμφατικό τρόπο από μια ακομμάτιστη δημοτική αρχή, χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλουμε να δούμε σκηνικά όπως αυτά που είχαν εξελιχθεί όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το Βόλο. Αν όμως δει κανείς τις δύο υποδοχές θα βγάλει συμπεράσματα για την επικαλούμενη μη κομματικότητα.

β. Οταν μια δημοτική αρχή είναι ακομμάτιστη κρατάει ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλα τα κόμματα, του κοινοβουλίου τουλάχιστον. Και άρα όχι θερμό εναγκαλισμό με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης χρήση προσβλητικών χαρακτηρισμών και ειρωνείες. Γιατί κάτι τέτοιο αν μη τι άλλο μπορεί να εκληφθεί από τους πολίτες ως μια ξεκάθαρη κομματική επιλογή από τη μία και μια εμπάθεια από την άλλη.

γ. Μια δημοτική αρχή που στη σύνθεσή της έχει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έως αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους αλλά και απλούς υποψήφιους που είναι κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, επίσης καταδεικνύει μια αδιαμφισβήτητη κομματική προτίμηση.

Εν κατακλείδι, το να έχει μια δημοτική αρχή κομματική προτίμηση και κομματική στήριξη δεν είναι κακό. Είναι όμως υποκρισία αν επικαλείται ότι είναι υπεράνω κομμάτων κι ότι κινείται μόνο με βάση το συμφέρον των δημοτών, ενώ όλες οι πράξεις της καταδεικνύουν το αντίθετο. Επίσης είναι υποκριτικό να υποδέχεται κανείς τον πρωθυπουργό στο Δημαρχείο του Βόλου με μεγάλη θέρμη αλλά να μην παρευρίσκεται σε άλλες εκδηλώσεις, για να μη φανεί ότι ταυτίζεται με το κυβερνών κόμμα.

Με άλλα λόγια, είναι εύκολα κατανοητό γιατί ο επικεφαλής μιας δημοτικής αρχής ή παράταξης ως ένας «μετρ» της πολιτικής από τη μία θέλει να έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και επί της ουσίας να είναι ο υποψήφιός του στις επόμενες εκλογές, έστω και άρρητα. Αλλά από την άλλη θέλει να δείχνει και ακομμάτιστος ώστε να μπορεί να ψαρεύει και ψήφους από άλλα κόμματα ανενόχλητα, στο όνομα μιας «ανεξάρτητης» στάσης και πολιτικής. Αλλωστε έτσι, σε περίπτωση φθοράς του κυβερνώντος κόμματος, εξασφαλίζει την πρώτη θέση για να εγκαταλείψει το σκάφος!

Η α λα καρτ λοιπόν στάση σίγουρα είναι πολύ βολική για μια δημοτική αρχή, είναι όμως προς όφελος μιας πόλης ή εξυπηρετεί μόνο προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες;

*Μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου