Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 23 Ιαν 2022
Ο Μποτίνος, ο Γκέιτς και ο Άδωνις
Κλίκ για μεγέθυνσηΓιώργος X. Παπασωτηρίου
23.01.22
 
 

Ο Βασίλης Μποτίνος, η μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού, είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Εκτός ΜΕΘ ο Μποτίνος και εσείσθη ο… ναός. Οι άλλοι διασωληνωμένοι είναι απλώς αριθμοί. Πέντε στο Νοσοκομείο της Νίκαιας. Άλλοι τόσοι στη Θεσσαλονίκη. Ο Πέτρος, η Λίλη, η Τασία, ο Νίκος, ο Κώστας, ο Γιώργος, οι συγγενείς μας, οι γονείς μας, τ’ αδέρφια μας, οι φίλοι μας, είναι απλοί αριθμοί. Γι’ αυτό στην αμοίραστη θλίψη μας προστίθεται και η οργή για τους λογιστές του θανάτου, για εκείνους που μιλούσαν για τις «ΜΕΘ πεταμένα εκατομμύρια», για τους αριθμομέτρες του χάρου, γι’ αυτούς που διέλυσαν το σύστημα Υγείας προς χάριν των ιδιωτών επιχειρηματιών, που μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στον παγκολίνο, στις νυχτερίδες, στους κινέζους, στην αντιπολίτευση και στα υπόλοιπα… άγρια ζώα.

Μόνο που ο Covid-19 είναι μια ζωονόσος που οφείλεται στην αχαλίνωτη αποψίλωση, στην «τεχνική επεξεργασία» του εδάφους, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην αστικοποίηση και την εκβιομηχάνιση. Η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από τον υπερνεοφιλελεύθερο φασίστα Μπολσονάρου είναι ένα απτό παράδειγμα της «τρελής» ανθρώπινης κερδοσκοπίας και των συνεπειών της.

Το είπαν πολλοί, το λέει και ο Μπιλ Γκέιτς, που καλεί τις κυβερνήσεις, να προετοιμαστούν, διαθέτοντας δισεκατομμύρια δολάρια στις φαρμακευτικές εταιρίες ώστε αυτές να κάνουν εμβόλια εντός 100 ημερών. Ο Γκέιτς δεν λέει τίποτα για τις ανισότητες πρόσβασης στα εμβόλια, για τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, που ισοδυναμεί με «θεσμική δολοφονία», για την κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών, δεν λέει τίποτα για εκείνους που εκμεταλλεύονται τον φόβο για να εντείνουν τον έλεγχο και την επιτήρηση, για να δημιουργήσουν ένα νέο δυστοπικό σύστημα…

Ο νέος καπιταλισμός, ο κατ’ ευφημισμό «πράσινος» στον οποίο επενδύουν οι Γκέιτς, Μπέζος, Μασκ κ.ά. και τον οποίο παρουσιάζουν ως λύση, δεν είναι, αφού δεν μπορεί να θέσει όρια και κανόνες στην παραγωγή, δεν μπορεί να απαρνηθεί την απορρύθμιση και την υπερκερδοσκοπία.

Θυμίζουμε ότι η σημερινή κρίση είχε προβλεφθεί εδώ και 15 χρόνια (από την επιδημία SARS), αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ο Ομπάμα, για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Νόαμ Τσόμσκι, είχε προσπαθήσει να προλάβει, αναθέτοντας σε μια μικρή εταιρεία στην Καλιφόρνια την παραγωγή ποιοτικών αλλά φτηνών αναπνευστήρων για ΜΕΘ… Όμως η εταιρεία γρήγορα αγοράστηκε από μια μεγαλύτερη, την Covidien, που φτιάχνει ακριβούς αναπνευστήρες. Η Covidien «έθαψε» το πρόγραμμα των φτηνών αναπνευστήρων γιατί δεν ήθελε ανταγωνισμό στα προϊόντα της, και γι’ αυτό ακύρωσε το κυβερνητικό συμβόλαιο, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αρκετά κερδοφόρο. Χωρίς κέρδος δεν θα είναι καλά (!) τα μοριακά τεστ δήλωσε στην ίδια κατεύθυνση και ο υπουργός Ανάπτυξης του Κυρ. Μητσοτάκη, Άδωνις Γεωργιάδης!

Οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις κυβερνήσεις από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ώστε να μην κάνουν τίποτα, είναι φοβερές. Οι φαρμακοβιομηχανίες-κολοσσοί έχουν τεράστια ισχύ και είναι αδύνατο στις κυβερνήσεις να παρέμβουν, αφού ο νόμος του κέρδους θεωρείται απαράβατος, και η ανάπτυξη εμβολίων δεν είναι τόσο επικερδής όσο οι κρέμες σώματος!

Τούτων δοθέντων, τι απομένει; Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Γιατί όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, η κλιματική κρίση και οι πανδημίες θα συνεχίζουν να υπάρχουν, δημιουργώντας ένα απίστευτα δυστοπικό περιβάλλον...

Κι όμως, η Κούβα αποτελεί απτό παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανέπτυξε δικά της εμβόλια. Το 95% του πληθυσμού της εμβολιάστηκε χωρίς να υποχρεωθεί κανένας να το κάνει (ούτε βεβαίως επιβλήθηκαν πρόστιμα). Μάλιστα, εδώ και εβδομάδες η Κούβα δεν έχει ούτε έναν νεκρό από τον Covide-19. Κι όμως η ομάδα προπαγάνδας της CIA και μαζί τα συστημικά μίντια σε ολόκληρο τον κόσμο, συνεχίζουν τον «πόλεμο» εναντίον του δοκιμαζόμενου από το αμερικανικό εμπάργκο λαού του νησιού…

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου