Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 15 Ιαν 2022
ΒΙΑΣΜΟΣ 24χρονης στη Θεσσαλονίκη
Κλίκ για μεγέθυνση

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

15.01.22

Στη Θεσσαλονίκη, μία 24χρονη κοπέλα βιάστηκε. Οι βιαστές της κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ η μόνη αντίδραση εκδηλώνεται στο διαδίκτυο.

Οι βιαστές της Θεσσαλονίκης είναι γνωστοί επιχειρηματίες. Τα ονόματά τους έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας μάλιστα από αυτούς παραδέχτηκε τον βιασμό (με... λεπτομέρειες) σε ανάρτησή του στο Instagram!

Κι όμως οι λυκάνθρωποι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Όλα ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου, όταν η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφερόταν η σύλληψη ενός 27χρονου με την κατηγορία του βιασμού σε βάρος 24χρονης σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Μετά από συμφωνία εισαγγελέα και ανακριτή, ο 27χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο δράστης, όμως, δεν ήταν ένας αλλά περισσότεροι.

Τι έκανε άραγε η αστυνομία και ο ανακριτής; Δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ή πρόκειται για μία περίπτωση συγκάλυψης;

Είναι γνωστό ότι οι αστυνομίες αμφισβητούν τα θύματα των βιασμών. Στη Γαλλία έχει δημιουργηθεί το hashtag #DoublePeine(Διπλή Τιμωρία), που συγκεντρώνει τις μαρτυρίες γυναικών από αυτά που υπέστησαν σε αστυνομικά τμήματα, όταν θέλησαν να καταγγείλουν τον βιασμό ή άλλη βία. Το ίδιο συμβαίνει παντού. Ασφαλώς και στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι ο ισχυρός θεωρεί ότι η δύναμή του τον νομιμοποιεί να έχει το αντίστοιχο «Jus primae noctis» του φεουδάρχη, να πιστεύει ότι όλοι/ες κι όλα του ανήκουν. Έτσι εκπαιδεύονται οι γόνοι και όχι μόνο.

Μόνο που οι σεξιστικές ιδέες δεν προέρχονται μόνο από το φαλλοκρατικό μας παρελθόν και την ιστορία της πατριαρχίας, αλλά είναι και η κουλτούρα στην οποία επιδιώκει να βασισθεί η «νέα κοινωνία» της ψηφιακής εποχής. Σ’ αυτό το έδαφος καλλιεργείται η «θριαμβεύουσα αρσενική δύναμη» των νεοφασιστών, του Μπολσονάρου, των «νοικοκυραίων» που σκότωσαν τον Ζακ, των δολοφόνων της Ελένης, εδώ καλλιεργείται το φαινόμενο της νέας δεξιάς, της λεγόμενης και μετα-φασιστικής.

Οι «Μηχανές» της κουλτούρας του σεξισμού δουλεύουν κάθε βράδυ, παράγοντας αυτά τα αγόρια και αυτά τα κορίτσια στα καλούπια των αντίστοιχων που «παίζουν» στο «μπάτσελορ», στο «big brother», στο survivor κ.ά..

«Επιλέγουν τους υποψήφιους παίκτες με βάση το κριτήριο των κακομαθημένων παιδιών στα οποία οι γονείς τους δεν έθεσαν ποτέ κανένα όριο, που επικεντρώνονται μόνο στον εαυτό τους, επιδεικνύοντας έναν εγωισμό χωρίς όρια, και που είναι ικανοί να ‘πουλήσουν’ όσο γίνεται πιο ακριβά κάθε τι που κάνουν (σ.σ. ή λένε), περιφρονώντας πλήρως τους άλλους… Σ’ αυτούς τους «ήρωες» καθένας που έχει παθολογικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε εύκολα να ταυτισθεί. Οι έφηβοι, που είναι πιο χειραγωγήσιμοι, κινδυνεύουν να θεωρήσουν αυτές τις συμπεριφορές ως κανονικότητα και να λειτουργήσουν ανάλογα», γράφει η Γαλλίδα ψυχίατρος M-F. Hirigoyen.

Γι’ αυτό η εναντίωση στον σεξισμό, στην πατριαρχία και τον ρατσισμό, οφείλει να είναι σύνθετη και να εντάσσεται στο ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα που θα αρνείται τη βιο-εξουσία και τους συνακόλουθους κυριολεκτικούς και μεταφορικούς βιασμούς της...

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου