Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 14 Σεπ 2021
Αλίμονο στους νέους!
Κλίκ για μεγέθυνση

16:02 | 14.09.2021

Γιάννης Α. Μυλόπουλος

 

 

 

Η κοινωνική ομάδα την οποία επέλεξε να… ευνοήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος είναι αυτή των νέων. Όχι τυχαία, αφού πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τα χειρότερα δημοσκοπικά αποτελέσματα.

 
Αλλά ούτε κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Καθώς οι νέοι ήταν αυτοί που δέχθηκαν κατά προτεραιότητα την επίθεση της πολιτικής της ανάλγητης Δεξιάς είτε ως ταραξίες στα πανεπιστήμια και τους δρόμους, είτε ως απείθαρχοι και ανεύθυνοι που δήθεν δεν τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το χειρότερο όμως δεν είναι οι επιθέσεις, η βαναυσότητα και το ξύλο στους δρόμους, τις πλατείες και τα πανεπιστήμια σε βάρος των νέων παιδιών. Αυτή ήταν πάντοτε η Δεξιά κι ο λαός δεν ξεχνά…

Η μεγαλύτερη αδικία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε σε βάρος της νέας γενιάς που μεγαλώνει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οικονομικής, υγειονομικής και οικολογικής κρίσης, είναι ότι την χρησιμοποιεί σαν άλλοθι και την εκμεταλλεύεται για να κρύψει την ολέθρια πολιτική της.

Στην περίπτωση της πανδημίας, πίσω από το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης που έγινε ο κεντρικός πολιορκητικός μοχλός στοχοποίησης και ενοχοποίησης των νέων παιδιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκρυψε τη δική της απροθυμία και εντέλει και την αβελτηρία να εφαρμόσει σοβαρά μέτρα υγειονομικής φροντίδας για τον πληθυσμό. Όπως επίσης η κυβέρνηση έκρυψε πίσω από την ενοχοποίηση των νέων την άρνησή της να βελτιώσει το σύστημα υγείας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά πιεστικές και δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας.

Επιπλέον, με εξιλαστήριο θύμα τους νέους, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από την προπαγάνδα ως οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μετάδοση της πανδημίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου καθημερινά συγχρωτίζονται εκατομμύρια πολίτες και εργαζόμενοι μεταδίδοντας ισχυρά την πανδημία δεν χρειάστηκε να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν.

Κι ακόμη, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν χρειάστηκε να προσαρμοστούν στις νέες υγειονομικές συνθήκες με περισσότερες αεριζόμενες αίθουσες και περισσότερους διδάσκοντες, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε πιο αραιά μαθητικά και φοιτητικά ακροατήρια. Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη στις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνηθίζουμε να συγκρινόμαστε, όπου οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν διαμορφωθεί πλέον για ακροατήρια των 10 – 15 μαθητών ή φοιτητών. Την ώρα που σε εμάς, οι αίθουσες στα σχολεία είναι των 25-28 μαθητών, ενώ στα πανεπιστήμια σε λίγο θα αρχίσουν να στοιβάζονται εκατοντάδες φοιτητές σε μη αεριζόμενες αίθουσες και αμφιθέατρα, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Και βέβαια, στο όνομα της ατομικής ευθύνης και αφού βρέθηκε η… Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί για το κοινό καλό, αίροντας τις αμαρτίες μιας κυβέρνησης απρόθυμης να επενδύσει στο κοινό καλό και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, τα υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και φοιτητές επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους.
Η διεθνής πρωτοτυπία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση πρώτα θεσμοθέτησε σε παγκόσμια πρώτη και που για λόγους ευνόητης πολιτικής σκοπιμότητας τώρα παγώνει την εφαρμογή της, μια και η χρονιά είναι δυνάμει προεκλογική, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η άσκηση ενοχοποίησης των φοιτητών ως παραγόντων παραβατικότητας. Την ώρα που η ασφάλεια αποτελεί μαγική εικόνα στη χώρα και οι δολοφονίες, το έγκλημα και η παραβατικότητα συνθέτουν πια μια συνηθισμένη καθημερινότητα παντού στην Ελλάδα.

Και βέβαια η αντικοινωνική και αντιεκπαιδευτική επινόηση της Ενιαίας Βαθμολογικής Βάσης, που στέρησε φέτος σε 18.174 νέους περισσότερους από πέρσι την ευκαιρία των σπουδών στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέλνοντας τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα στα ιδιωτικά κολέγια και τους πολλούς στην αγορά εργασίας για να γίνουν ψυκτικοί ή υδραυλικοί με ταχύρρυθμα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αποτελεί το επιστέγασμα μιας ταξικής κυβερνητικής πολιτικής εχθρικής για τους νέους που προέρχονται από μη προνομιούχες οικογένειες.

Αφού λοιπόν το αστυνομικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξάντλησε επάνω στους νέους όλη τη βία και τη βαρβαρότητα μιας πολιτικής που τους αντιμετώπισε σαν εύκολα εξιλαστήρια θύματα, στοχοποιώντας τους και θεωρώντας τους υπεύθυνους για περίπου όλα τα δεινά της χώρας, έφτασε η στιγμή, τώρα που φαίνεται ότι οι εκλογές πλησιάζουν, να τους… εξαγοράσει για να κερδίσει την εύνοιά τους.

Και δεν είναι παρά ένδειξη κορυφαίου θράσους η συγκυρία κάτω από την οποία ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει τους νέους στις… πρώτες σειρές των κυβερνητικών ενδιαφερόντων.

Αφού αυτό το υποκριτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόλις μια μέρα αφότου θεσμοθέτησε την εκμετάλλευση ευάλωτων 16χρονων παιδιών από δομές φιλοξενίας, σαν χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό ξενοδοχείων.

Ενδεικτικό του αγοραίου πνεύματος και της πολιτικής της συναλλαγής με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πιο ευαίσθητη και ευάλωτη ηλικιακή ομάδα της χώρας, αποτελούν οι παροχές για φτηνό ίντερνετ με τις οποίες προσπαθεί να εξαγοράσει τους νέους. Οι οποίοι καθημαγμένοι από το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος που τους επιφυλάσσει, τρομοκρατημένοι από την αστυνομοκρατία με την οποία τους αντιμετωπίζει και σε φανερό εκπαιδευτικό και επαγγελματικό αδιέξοδο ως αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής που αποδομεί συστηματικά το κοινωνικό κράτος, εξακολουθούν και μετά τη φιέστα της ΔΕΘ να είναι η κεντρική ομάδα ανατροπής της δεξιάς και νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.

Γιατί οι νέοι δεν θέλουν παροχές σε φτηνό ίντερνετ. Εκείνο που διεκδικούν είναι η ευκαιρία τους στη μόρφωση και στις σπουδές, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν με την αξία τους ό,τι ίντερνετ επιλέξουν εκείνοι.

πηγή: Tvxs.gr


πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου