Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Φεβ 2023
Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία θα προσθέσουν στους ανθρωπιστικούς αγώνες της περιοχής
Κλίκ για μεγέθυνση








Οι τεράστιοι σεισμοί έρχονται στην κορυφή των δεκαετιών εμφυλίου πολέμου στην περιοχή, ο οποίος έχει δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες και μια σπειροειδή οικονομική κρίση.

 
Ψηλά συντρίμμια από πεσμένα κτίρια και άνθρωποι που προσπαθούν να τα ξεχωρίσουν. Ο καθαρισμός ξεκινά μετά από έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στο Idlib της Συρίας.  Zana Halil/ dia images via Getty Images
Η Jen Kirby είναι ανώτερη ρεπόρτερ ξένης και εθνικής ασφάλειας στο Vox, όπου καλύπτει την παγκόσμια αστάθεια.

Σημείωση του συντάκτη, 6 Φεβρουαρίου, 5 μ.μ. ET: Αυτή είναι μια ιστορία που εξελίσσεται και θα ενημερωθεί μόλις γίνουν διαθέσιμες νέες πληροφορίες.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου. Ακολούθησε σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ αργότερα εκείνο το απόγευμα , μαζί με δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς , προσθέτοντας την καταστροφή σε μια περιοχή που ήδη βρισκόταν από χρόνια συγκρούσεων και οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ένας περισσότερο από 10ετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή εδώ και χρόνια, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από μια συνεχιζόμενη -και χρόνια υποχρηματοδοτούμενη- ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη . Εκατομμύρια εκτοπίζονται εντός της Συρίας ή έχουν καταφύγει στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει τον υψηλό πληθωρισμό και την εντεινόμενη οικονομική κρίση. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην περιοχή.

Χιλιάδες είναι οι τραυματίες και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε δύσκολες, κρύες και θυελλώδεις συνθήκες . Το παγετό, οι χειμερινές συνθήκες εμποδίζουν ορισμένες από τις προσπάθειες ανάκαμψης, καθώς το παράθυρο για την εύρεση επιζώντων στενεύει ολοένα και περισσότερο.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε κοντά στο Nurdağı, στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα στις 6 Φεβρουαρίου. Η νοτιοανατολική Τουρκία και η βόρεια Συρία ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι Λίβανος, Αίγυπτος, Ιορδανία και Ισραήλ. Ένας άλλος σεισμός, αυτός περίπου 7,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε γύρω στη 13:00 τοπική ώρα.

Αυτή η καταστροφή έπληξε μια ήδη εύθραυστη περιοχή, η οποία έχει αμαυρωθεί από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου στη Συρία και από οικονομικές , ανθρωπιστικές κρίσεις και κρίσεις δημόσιας υγείας . Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση , με ένα νόμισμα που καταρρέει και τον έκτακτο πληθωρισμό που έφτασε το 80% περίπου πέρυσι, το υψηλότερο των τελευταίων περίπου 25 ετών. Μια έρευνα από τα τέλη του καλοκαιριού διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην Τουρκία είχαν πρόβλημα να αντέξουν οικονομικά τρόφιμα . Για χρόνια, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια ετερόδοξη οικονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα , αφήνοντας την τουρκική Κεντρική Τράπεζα με λίγαεργαλεία για την ψύξη της οικονομίας υπερθέρμανσης . Το οικονομικό κόστος του σεισμού δεν είναι πλήρως σαφές, αλλά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι περίπου το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ της Τουρκίας .

Αυτό το τμήμα της Τουρκίας - συμπεριλαμβανομένου του Γκαζιαντέπ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε ο σεισμός - φιλοξενεί επίσης μεγάλο πληθυσμό Σύριωνντός της Συρίας, ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται και έχει δημιουργήσει μια από τις πιο επίμονες -και επίμονα υποχρηματοδοτούμενες- ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο . Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου καταφυγίου που ελέγχεται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά , όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκσπασμα χολέρας . Το ξέσπασμα ξεκίνησε στη βορειοανατολική Συρία, που αποδόθηκε στο μολυσμένο νερό από τον ποταμό Ευφράτη - στον οποίο βασίζονταν οι άνθρωποι, εν μέρει, λόγω των υδάτινων υποδομών που καταστράφηκαν από πολυετείς μάχες. Περίπου το 47 τοις εκατό των ανθρώπων στη Συρία βασίζεται σε μη ασφαλές πόσιμο νερό , ένας δυνητικά ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος μετά τις τεράστιες ζημιές στις υποδομές που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Στη βορειοδυτική Συρία, ειδικότερα, αυτό το ξέσπασμα πίεζε ένα ήδη τεντωμένο και ανεπαρκές σύστημα υγείας, το οποίο τώρα θα πρέπει επίσης να βρει τρόπους θεραπείας όσων τραυματίστηκαν από τον σεισμό.

«Πολλοί στη βορειοδυτική Συρία έχουν εκτοπιστεί έως και 20 φορές, και με τις υγειονομικές εγκαταστάσεις καταπονημένες, ακόμη και πριν από αυτή την τραγωδία, πολλοί δεν είχαν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονταν κρίσιμα», δήλωσε η Τάνια Έβανς, διευθύντρια της Συρίας για τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης. , αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επίγειες μάχες εξακολουθούν να ξεσπούν στη βορειοδυτική Συρία, όπως και οι φονικές αεροπορικές επιδρομές , συνήθως από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που έπληξαν τη βορειοδυτική Συρία. Αλλά για χρόνια, η συριακή κυβέρνηση, με τη βοήθεια της Ρωσίας, έπληξε πόλεις στη βόρεια Συρία, όπως το Ιντλίμπ και το Χαλέπι, και τη γύρω περιοχή, τα οποία έχουν αποδυναμώσει και καταστρέψει κτίρια και υποδομές. Δεκάδες χιλιάδες ζουν ήδη σε αυτοσχέδια καταφύγια, καταυλισμούς ή σκηνές. «Αυτό που το κάνει πιο επικίνδυνο είναι ότι ο βομβαρδισμός επηρέασε τα κτίρια, τα οποία έχουν σχεδόν καταστρέψει τις υποδομές», δήλωσε εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών στην Washington Post .

Η καταστροφή εκτείνεται πέρα ​​από τη βορειοδυτική Συρία, καθώς η χώρα στο σύνολό της έχει κατακλυστεί από χρόνια πολέμου και καταστροφών. Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας βαθαίνουν επίσης την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Σύροι . Η χώρα αντιμετωπίζει ρεκόρ και εκτεταμένη φτώχεια και ελλείψεις τροφίμων. Περίπου το 90 τοις εκατό των Σύριων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν το 75 τοις εκατό των Σύριων αγωνίζεται να καλύψει τις πιο βασικές του ανάγκες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων παγκοσμίως, έχει πιέσει επίσης τη συριακή οικονομία.

Στη Συρία, επίσης, όπου φιλοκυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες ομάδες έχουν τον έλεγχο σε διαφορετικές περιοχές, υπάρχει κίνδυνος άνισης πρόσβασης και βοήθειας μετά τον σεισμό. Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει λίγους διεθνείς φίλους, και παρόλο που εταίροι όπως η Ρωσία και το Ιράν έχουν προσφέρει υποστήριξη , είναι πιθανό οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αντί να παρέχουν άμεση υποστήριξη. Ο Τζον Κίρμπι, ο επικεφαλής συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε τη Δευτέρα σε μια κλήση ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με «οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με τις οποίες συνεργαζόμαστε τακτικά για να τις βοηθήσουμε στις προσπάθειές τους στο έδαφος και στη Συρία». Αλλά, και πάλι, τώρα η κύρια οδός βοήθειας προς τη Συρία έχει κλείσει.

Και σε ολόκληρη την περιοχή, η κρίση είναι ακόμα οξεία, καθώς υπηρεσίες και αξιωματούχοι σπεύδουν να βρουν επιζώντες στα ερείπια καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Ο Λευκός Οίκος έχει περιγράψει την κατάσταση ως «ρευστή» και πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες προσπαθούν να αξιολογήσουν πλήρως την κατάσταση. Ο Guardian αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα ανταπόκρισης πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή, καθώς πολλές από αυτές εδρεύουν σε μέρη όπως το Γκαζιαντέπ, που έχει καταστραφεί από τον σεισμό.

Ο σεισμός συνδυάζει καταστροφή με καταστροφή στη Συρία και την Τουρκία. Είναι πιθανό να επιδεινώσει εκείνα που ήδη υπάρχουν —μετατόπιση, τροφή, οικονομική και υγεία— δημιουργώντας παράλληλα νέα, απρόβλεπτα.

 


Μετάφραση - Επιμέλεια   Β. Αντωνίου
πηγη: https://www.vox.com
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου