Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 23 Ιούν 2022
Η καταστολή του ρωσικού κράτους σε αντιπολεμικές δράσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

 





Οι διαδηλώσεις στη Ρωσία ήταν ήδη σημαντικά περιορισμένες πριν από την πανδημία και τα τελευταία δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2020 έως τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι διαδηλώσεις στους δρόμους έχουν απαγορευτεί με το πρόσχημα της πανδημίας του Covid. Με την έναρξη του πολέμου, οι Ρώσοι διαμαρτύρονταν με κάθε διαθέσιμο μέσο, είτε με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, είτε με ατομικές διαμαρτυρίες, ακόμα και βάζοντας μηνύματα σε παράθυρα και μπαλκόνια ή τυπώνοντας αντιπολεμικές στάμπες σε ρούχα και με μεμονωμένες πικετοφορίες. Δεκάδες επαγγελματικοί φορείς συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές ενάντια στον πόλεμο. Όμως, το κράτος εφάρμοσε νέα κατασταλτικά μέτρα για να συντρίψει τη διαμαρτυρία: σύντομες ποινές φυλάκισης, πρόστιμα και υποθέσεις κακουργημάτων άνοιξαν με τους πιο γελοίους λόγους. Τον Μάρτιο, τα μεγαλύτερα αντιπολιτευτικά μέσα έκλεισαν και επιβλήθηκε λογοκρισία στα περιφερειακά ΜΜΕ. Τα εναπομείναντα μέσα ενημέρωσης απειλούνται με εκκαθάριση, επομένως σταματούν την κάλυψη του πολέμου ή αναπαράγουν την κρατική προπαγάνδα.

 

Μεταξύ 24 και 28 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 6.440 άτομα συνελήφθησαν σε αντιπολεμικές ενέργειες. Μερικοί από τους συλληφθέντες ήταν περαστικοί, οι οποίοι έτυχε να βρεθούν στο σημείο των διαδηλώσεων και συνελήφθησαν. Τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες για υποθέσεις πλημμελημάτων μέσα σε 3 ή 10 λεπτά συμπληρώνοντας απλά τα στοιχεία των κατηγορουμένων στα έντυπα. Κατά τον πρώτο μήνα των διαμαρτυριών, περισσότεροι από 15.000 κρατήθηκαν και τα δικαστήρια εξακολουθούν να χειρίζονται τις υποθέσεις.

Από τις 5 Μαρτίου έχει τεθεί σε ισχύ ο αποκαλούμενος «πόλεμος κατά των ψευδών ειδήσεων». Αυτός ο νόμος απαγορεύει τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών», την «απαξίωση του ρωσικού στρατού» και την «έκκληση για οικονομικές κυρώσεις». Πιθανές συνέπειες είναι πρόστιμα από 100.000 έως 1,5 εκατομμύριο ρούβλια (1.000 – 15.000 ευρώ) ή ποινή φυλάκισης έως 3 ετών ή ακόμη και 10 ετών, σε περίπτωση που η δραστηριότητα αυτή θεωρείται πολιτικά υποκινούμενη. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, διώκονται αρκετοί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και τυχαίοι πολίτες που δημοσιεύουν ειδήσεις για τον πόλεμο. Ακόμα, απαγγέλλονται κατηγορίες για «βανδαλισμό» για γκράφιτι, που μπορεί να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών. Για επαναλαμβανόμενες συλλήψεις σε δράση διαμαρτυρίας επιβάλλεται πρόστιμο 300.000 ρούβλια (3.000 ευρώ), που είναι περίπου 3 φορές ο μέσος μισθός στη Μόσχα, όπου οι μισθοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι σε άλλες περιοχές.

Στα σχολεία, οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πίεση λόγω θεμάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο και οι συζητήσεις με τους μαθητές πρέπει να είναι υπέρ του πολέμου. Τον Φεβρουάριο- Μάρτιο τα σχολεία λάμβαναν κατά μέσο όρο δύο ή τρία προπαγανδιστικά υλικά σχετικά με τον πόλεμο, τα οποία το διδακτικό προσωπικό θα έπρεπε να το αναπαράγουν στην τάξη.  Αρκετοί δάσκαλοι που αρνήθηκαν να οργανώσουν αυτά τα μαθήματα ή εξέφρασαν αντιπολεμικές ιδέες, απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Κάποιοι χρειάστηκε να μετακομίσουν στο εξωτερικό λόγω απειλών για ποινικές υποθέσεις. Ένας δάσκαλος από την Πένζα αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργήματος λόγω «απαξίωσης του ρωσικού στρατού», καθώς και συναισθηματικών σχολίων στην τάξη με αφορμή τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στα μέσα Μαρτίου, δύο νοσοκόμοι συνελήφθησαν για ένα γκράφιτι, που έλεγε πως: «Ο πόλεμος είναι ρέκβιεμ της κοινής λογικής». Οι ακτιβιστές βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μετά από απειλές κατά των συγγενών τους, αμφότεροι ομολόγησαν. Στη Ρωσία, δεν είναι δυνατό να δηλώσεις συμμετοχή σε δράση διαμαρτυρίας χωρίς να ομολογήσεις ένα έγκλημα. Στη ρωσική δικαστική πρακτική, δεν είναι δυνατό να αναλάβει κάποιος την ευθύνη χωρίς ομολογία και «μετάνοια». Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να δηλωθεί στο δικαστήριο, ότι «το έκανα, αλλά δεν το θεωρώ έγκλημα και δεν ομολογώ τον εαυτό μου ως ένοχο». Εξαιτίας αυτού, οι ακτιβιστές αρνούνται πάντα να ομολογήσουν, όποτε είναι δυνατόν.

Στο Κασίμοφ της περιοχής Ριαζάν, ένας δημοσιογράφος από τη Μόσχα και ένας ντόπιος κάτοικος κατηγορούνται για βανδαλισμό επειδή έγραψαν με σπρέι σε τοίχο «Πούτιν φύγε» σε ένα άγαλμα του Λένιν. Οι συλληφθέντες βασανίστηκαν για να τους αναγκάσουν να ομολογήσουν. Οι ντόπιοι κομμουνιστές δεν διαμαρτυρήθηκαν για τα γκράφιτι. Στην αστυνομική ανάκριση, οι ύποπτοι σχολίασαν ότι το γκράφιτι που έκαναν είναι τέχνη του δρόμου και είναι καθαρή φαντασία της αστυνομίας ότι θα είχε ανατρεπτικό περιεχόμενο.

Στα τέλη Μαρτίου, λόγω της αυξανόμενης καταστολής, οι συλλογικές αντιπολεμικές δράσεις έγιναν όλο και πιο ισχνές. Τώρα άρχισαν να κυριαρχούν μεμονωμένες μορφές διαμαρτυρίας, όπως γκράφιτι σε τοίχους και φράχτες, και άλλες καλλιτεχνικές μορφές διαμαρτυρίας. Οι έρευνες για κακούργημα εξακολουθούν να ανοίγουν λόγω «ψευδών πληροφοριών» για τις πιο ασήμαντες υποθέσεις, και υπάρχει τεράστια έλλειψη δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που να είναι πρόθυμοι και ικανοί για να συνεργαστούν σε τέτοιες υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων, άνθρωποι συνελήφθησαν απλώς γιατί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ειρήνη», «Όχι». Μέσα από όλον αυτόν τον παραλογισμό, η αστυνομία κατέθεσε πρωτόκολλα για «απαξίωση του ρωσικού στρατού». Οι κρατήσεις κατέληξαν σε πρόστιμα ή σύντομες ποινές φυλάκισης. Από τις 16 έως τις 18 Απριλίου, σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα που συμμετείχαν σε μοναχικές πικετοφορίες.

Ενέργειες, όπως η αλλαγή των τιμών σε ένα κατάστημα σε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμέλημα ή κακούργημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πληροφορίες για δύο τέτοιες έρευνες κακουργημάτων.

Μερικές περιπτώσεις ανθρώπων στη Ρωσία που βρίσκονται στις φυλακές για αντιπολεμική δράση:

– Η Anastasiya Levashova είναι μια φοιτήτρια που την πρώτη μέρα του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, συμμετείχε στην αντιπολεμική διαμαρτυρία και πέταξε μια βόμβα μολότωφ κατά της αστυνομίας. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της άσκησης βίας κατά κρατικών εκπροσώπων. Δεν έχει μεταφερθεί ακόμη σε φυλακές.

– Ο Vladimir Sergeev και ο Anton Zhuchkov συνελήφθησαν σε αντιπολεμική ενέργεια στις 6 Μαρτίου 2022. Στο σακίδιο του ενός ανακαλύφθηκαν μολότωφ. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Βλαντιμίρ έκανε μια απόπειρα αυτοκτονίας με μια θανατηφόρα δόση μεθαδόνης. Η αστυνομία τον μετέφερε γρήγορα στο νοσοκομείο και τελικά ανάρρωσε, μετά από αρκετές μέρες σε κώμα. Αφού ξύπνησε από το κώμα κατηγορήθηκε για «προετοιμασία χουλιγκανισμού» και συνελήφθη εκ νέου. Τώρα προστέθηκαν, επίσης, κατηγορίες για «προετοιμασία τρομοκρατίας» και ενδέχεται να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 10 ετών. Βρίσκεται στη διαβόητη φυλακή Butyrka της Μόσχας.

– Ο Zakhar Tatuyko καταδικάστηκε σε 1 χρόνο και 4 μήνες φυλακή για επίθεση σε αστυνομικό σε αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη.

– Ο Valeriy Valerevich Dubenyuk κατηγορήθηκε ότι έσπρωξε έναν αστυνομικό σε μια αντιπολεμική δράση στην Αγία Πετρούπολη και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή.

– Ο Igor Aleksandrovich Maltsev κατηγορείται για συμμετοχή σε δράση όπου κάηκε ομοίωμα στρατιώτη στην Αγία Πετρούπολη.

– Η Alexandra (Sasha) Skochilenko είναι καλλιτέχνιδα. Γράφει τραγούδια, δημιουργεί κόμικς και κινούμενα σχέδια και οργανώνει συναυλίες. Έγραψε, επίσης, ένα γνωστό βιβλίο που αφορά την κατάθλιψη, συμβάλλοντας, έτσι, στον αποστιγματισμό των ψυχικών διαταραχών. Κατηγορείται για «διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων». Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι επικολλούσε αυτοκόλλητα σε ετικέτες τιμών σούπερ-μάρκετ που ενημέρωναν για την καταστροφή στην Ουκρανία. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.

– Οι Vladimir Kara-Murza, Richard Rouz, Mariya Ponomarenko, Mikhail Afanasev, Altan Ochipov, Aleksandr Nozdrinov, Sergey Mikhaylov, Saylaevich Shumekov, Olga Smirnova, Viktoriya Petrova, Boris Romanov και πολλοί άλλοι, κατηγορούνται για «διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

– Ο Kirill Martyushev, σύμφωνα με την εισαγγελία, διατήρησε ένα τηλεγραφικό κανάλι με αρνητική αξιολόγηση για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και κάλεσε τους κατοίκους της Tyumen να βγουν στους δρόμους. Κατηγορείται για «κλήσεις σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες».

– Ο Andrey Boyarshinov είναι ακτιβιστής από το Καζάν. Σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορείται για «κλήσεις σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» στο τηλεγραφικό κανάλι «Διαμαρτυρόμενος Καζάν».

– Ο Alexey Rozhkov κατηγορείται για ρίψη μολότωφ σε στρατιωτικό κέντρο κλήσης σε προάστιο του Αικατερινούμπουργκ και κατηγορείται για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

– Ο Aleksey Nechushkin κατηγορείται ότι έριξε ένα αυτοκίνητο στον φράχτη της αστυνομίας σε μια αντιπολεμική διαμαρτυρία στις 27 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια πυρπόλησε το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο ήταν βαμμένο με τις λέξεις «Άνθρωποι, σηκωθείτε» και «Αυτό είναι πόλεμος». Κατηγορείται για «χουλιγκανισμό». Τώρα κρατείται στη φυλακή Butyrka της Μόσχας.

  • Ο Vitali Koltsov κατηγορείται για ρίψη μολότωφ προς αυτοκίνητο της αστυνομίας και κατηγορείται για «απόπειρα κατά της ζωής αξιωματούχου επιβολής του νόμου».

Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις ιστοσελίδες: https://avtonom.org/en/news/support-russian-anti-war-prisoners και https://avtonom.org/en/news/moscow-anarchist-black-cross-updates-may-2022

Ελευθερόκοκκος

πηγη: https://anarchypress.wordpress.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου