Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 09 Μάι 2021
Ποιος καλλιεργεί το νεο-σεξισμό και τον μετα-φασισμό;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Γιώργος X. Παπασωτηρίου 

Ο 22χρονος επίδοξος βιαστής, ο πατέρας που βιάζει την 12χρονη κόρη του, ο παίκτης του Big Brother που προβάλλει αναίσχυντα την κουλτούρα του βιασμού, ο φασίστας Μπολσονάρου που λέει σε μια γυναίκα μέλος του Κογκρέσου της Βραζιλίας ότι δεν θα την βίαζε γιατί «δεν το άξιζε»! Η τηλεοπτική κάμερα που κυνηγάει τα οπίσθια της παίκτριας, αλλά και τους καλογυμνασμένους μυς του παίκτη, προσφέροντας «τροφή» στην αρρενωπότητα και τα φαλλοκρατικά στερεότυπα. Οι «Μηχανές» της κουλτούρας του σεξισμού δουλεύουν κάθε βράδυ, παράγοντας αυτά τα αγόρια και αυτά τα κορίτσια που «παίζουν» στο «μπάτσελορ», στο «big brother», στο survivor κ.ά., και διαμορφώνοντας αυτά που τα «βλέπουν». «Επιλέγουν τους υποψήφιους παίκτες με βάση το κριτήριο των κακομαθημένων παιδιών στα οποία οι γονείς τους δεν έθεσαν ποτέ κανένα όριο, που επικεντρώνονται μόνο στον εαυτό τους, επιδεικνύοντας έναν εγωισμό χωρίς όρια, και που είναι ικανοί να ‘πουλήσουν’ όσο γίνεται πιο ακριβά κάθε τι που κάνουν (σ.σ. ή λένε), περιφρονώντας πλήρως τους άλλους… Σ’ αυτούς τους «ήρωες» καθένας που έχει παθολογικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε εύκολα να ταυτισθεί. Οι έφηβοι, που είναι πιο χειραγωγήσιμοι, κινδυνεύουν να θεωρήσουν αυτές τις συμπεριφορές ως κανονικότητα και να λειτουργήσουν ανάλογα», γράφει η Γαλλίδα ψυχίατρος M-F. Hirigoyen*. 

Συνεπώς, τις μεγαλύτερες ευθύνες για την παραγωγή του σεξισμού τις έχει το μιντιακό σύστημα, που επιλέγει αυτά τα σκουπίδια που όζουν, «προβάλλοντας» την κουλτούρα του βιασμού, του σεξισμού, αλλά και του φασισμού, προκειμένου να ανεβάσει την τηλεθέαση και το εμπορικό κέρδος. Το κέρδος είναι η «καρδιά» του συστήματος. Αυτή το ωθεί. Για να επιβεβαιωθεί ο Μ. Φουκό που υποστήριζε ότι το σώμα «είναι άμεσα βυθισμένο σε ένα πολιτικό πεδίο», ότι οι σχέσεις εξουσίας (εν προκειμένω της βιο-εξουσίας) ασκούν πάνω στο σώμα μια άμεση επιρροή «το περικυκλώνουν, το σημαδεύουν, το χειραγωγούν, το βασανίζουν, το εξαναγκάζουν σε εργασίες, το υποχρεώνουν σε τελετουργίες, απαιτούν από αυτό κάποια σημάδια». Η εξουσία αυτή πλέον δεν σκοτώνει αλλά «περικυκλώνει τη ζωή από άκρη σ’ άκρη», ελέγχοντας αυστηρά τις επιθυμίες και κατ’ επέκταση τις ανάγκες. «Σεξουαλικότητα, εργασία, όνειρο, ενδυμασία, πόλεμος, χειρονομία, γέλιο…» όλα είναι σώμα, ή αλλιώς εν-σωματωμένοι τρόποι έκφρασης του ανθρώπου.

Αλλά όταν λέμε “σώμα”, τι εννοούμε; Η πόλη είναι ένα σώμα πολιτών, το ίδιο κι ένα κόμμα, το αυτό και η κοινωνία. Είτε, λοιπόν, εν-σωματώνεσαι στο ευρύτερο, συλλογικό σώμα ως σώμα μερικό, ατομικό, είτε μένεις εκτός. Με άλλα λόγια, είτε δέχεσαι τις κυρίαρχες ιδέες αυτής της κοινωνίας, τη συμβολική τάξη της, το σεξισμό και τον φαλλοκρατισμό της, ή γίνεσαι «αρρενωπός» άντρας, ή τίθεσαι εκτός, στο περιθώριο. Εκεί που είναι οι Ζακ, οι Ελένες, οι Μαρίες. 

Όμως, προσοχή, όλα αυτά δεν είναι παρωχημένες ιδέες που έρχονται από το φαλλοκρατικό μας παρελθόν και την ιστορία της πατριαρχίας, αλλά είναι η κουλτούρα στην οποία επιδιώκει να βασισθεί η «νέα κοινωνία» της ψηφιακής εποχής. Γιατί το σώμα είναι η έδρα της μεταμόρφωσης της νέας εποχής. Από τη γενετική δημιουργία έως τα βακτηριολογικά όπλα, από τη θεραπεία και την προσέγγιση των σύγχρονων επιδημιών έως τις νέες μορφές κυριαρχίας στην εργασία, από το σύστημα της μόδας έως τους νέους τρόπους διατροφής, από την εξύμνηση των κανόνων που αφορούν τις σωματικές αναλογίες έως τις ανθρώπινες βόμβες, από τη σεξουαλική απελευθέρωση έως τις νέες αλλοτριώσεις. Σ’ αυτό το έδαφος καλλιεργείται η «θριαμβεύουσα αρσενική δύναμη» του Ντόναλντ Τραμπ, του Μπολσονάρου, του «νοικοκυραίου» που σκότωσε τον Ζακ, που δολοφόνησε την Ελένη, που βίασε την 12χρονη κόρη του, του «μανιάτη» που δολοφόνησε τη σύζυγό του. Εδώ καλλιεργείται ο σεξισμός και ο νεο-φασισμός. Εδώ «τρέφεται» το φαινόμενο της νέας δεξιάς, της λεγόμενης και μετα-φασιστικής. 08.05.21

*Les Narcisse μετάφραση ΓΧΠ    

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου