Η πρόεδρος του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνα Νικολαϊδου- Κυριανίδου έκανε πριν μερικές μέρες μια απρόκλητη επίθεση εναντίων των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης για το έγκλημα στα Τέμπη, χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και οπαδούς της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής!

Έγραψε συγκεκριμένα:
"Σήμερα στη διαδήλωση, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομίας και των δημοσιογράφων. Δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους".

Κατόπιν τούτων, ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος, εφόσον η πρόεδρος άλλαξε ρόλο και από δάσκαλος παρουσιάστηκε ως οπαδός του Μητσοτάκη, ζήτησε με απόφασή του την παραίτησή της. Απολύτως λογικό. Και επιβεβλημένο. Διότι δεν νοείται πανεπιστημιακός δάσκαλος να βρίζει δημοσίως τους φοιτητές του, επειδή δεν συμφωνεί με τα συνθήματά τους και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Και ποια ήταν τα συνθήματα των φοιτητών;

«Πάρε όταν φτάσεις», «Δεν ήταν ατύχημα ήταν έγκλημα», «Οι ράγες της ανάπτυξης βαφτήκανε με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω», «δολοφόνοι».

Αυτά τα συνθήματα η καθηγήτρια τα εξέλαβε ως φασιστικά και εμπνευσμένα από τη Χρυσή Αυγή, δηλαδή εγκληματικά. Προφανώς, το επόμενο που θα έπρεπε να ζητήσει είναι η επέμβαση του εισαγγελέα, η σύλληψη και η ποινική καταδίκη όσων φοιτητών συμμετείχαν σ’ αυτήν την εγκληματική διαδήλωση.

Και έπρεπε μάλλον να το κάνει, διότι αυτό προκύπτει και από τις σχετικές παροτρύνσεις ακραίων πρώην βουλευτών και πρώην υπουργών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, μιλώντας για την κα Νικολαϊδου- Κυριανίδου δήλωσε με έμφαση: «υπάρχουν ακόμη καθηγηταί εις τας Αθήνας», συγχέοντας συνειδητά το ρόλο του καθηγητή με αυτόν του δικαστή.

Ωστόσο εδώ ανακύπτει ένα σοβαρό ζήτημα. Ο καθηγητής δεν είναι δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε βεβαίως και χωροφύλακας. Η φράση αυτή, την οποία επιπόλαια χρησιμοποίησε η πρώην βουλευτής, αναφέρεται σε δικαστές, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο της απονομής της δικαιοσύνης, ασκούν διώξεις, κάνουν έρευνες και επιβάλουν ποινές φυλάκισης. Αντιθέτως, οι δάσκαλοι ούτε συλλαμβάνουν ούτε φυλακίζουν - αν και η κα Κεραμέως το προσπάθησε και αυτό, αλλά απέτυχε. Είναι άλλο κοινωνικό στρώμα οι δάσκαλοι. Διδάσκουν. Και πρώτος και απαράβατος όρος εκτέλεσης του λειτουργήματός τους είναι η αποδοχή των φοιτητών τους.

Αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν ιδίως αυτοί που θαυμάζουν την ιδιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ: εκεί, εάν δεν σε θέλουν οι φοιτητές σου απολύεσαι πάραυτα. Θα έπρεπε να έχει δει η κα Νικολαϊδου την έντρομη Τζούλια Ρόμπερτς ή τον Χιου Γκραντ να απολύονται, ελλείψει φοιτητών. Αλλά και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η ακαδημαϊκή κοινότητα συνιστά ένα όλον, δηλαδή τα μέλη της συνεργάζονται αρμονικά και λειτουργούν στη βάση της αποδοχής και της συναίνεσης. Δεν νοείται δηλαδή καθηγητής ο οποίος να βρίζει σκαιότατα τους φοιτητές και να τους αποκαλεί δημοσίως φασίστες.

Εφόσον η κα Νικολαϊδου έχει σπουδάσει και στη Σορβόννη, θα έπρεπε να γνωρίζει πως ακόμη και από την εποχή του μεσαίωνα, στα πρώτα δηλαδή βήματα των πανεπιστημίων, οι φοιτητές ήταν αυτοί που διάλεγαν τους δασκάλους τους. Όχι το αντίστροφο. Και σήμερα, δεν νοείται φυσικά καθηγητής της Σορβόννης, την ώρα που το Παρίσι σείεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, να βγει δημοσίως και να βρίσει χυδαία τον γαλλικό λαό που διαδηλώνει, ως οπαδό του Μουσολίνι.

Δυστυχώς, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει στο κοινωνικό σώμα ένα διχαστικό πολιτικό λόγο, ο οποίος θυμίζει έντονα την εποχή της επταετίας. Τότε μόνον οι δημοκράτες, οι αριστεροί και οι κομμουνιστές εκλαμβάνονταν συλλήβδην ως μιάσματα και ταραχοποιά στοιχεία που συνιστούσαν κίνδυνο για την κοινωνία. Εχει δημιουργηθεί λοιπόν τα τελευταία χρόνια ένα μπλοκ ακραίων και φανατικών υποστηρικτών της κυβέρνησης, το οποίο προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό. Η κατάληξη βεβαίως θα είναι η ίδια: το μπλοκ αυτό θα απομονωθεί και η κυβέρνηση θα ηττηθεί.

Η κα Νικολαϊδου, αποκαλώντας τους φοιτητές της υβριστές και μισαλλόδοξους και στηρίζοντας ρητά τον κ. Μητσοτάκη, έχει παραβιάσει τους κανόνες του λειτουργήματός της και έχει υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Όχι μόνον πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος, αλλά θα πρέπει να παραπεμφθεί και στο πειθαρχικό, καθώς, σύμφωνα με το αρ. 177 του Ν. 4957/22 «Πειθαρχικό παράπτωμα συνιστά κάθε υπαίτια πράξη ή παράλειψη μέλους Δ.Ε.Π.…η οποία…είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του και θίγει το κύρος του ή το κύρος του Α.Ε.Ι». Ειδικότερα μάλιστα, τονίζεται (παρ.η) πως «παράπτωμα είναι η παραβίαση της αρχής της ισότητας…λόγω…θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων».

Τούτο σημαίνει πως οι φοιτητές της κας Νικολαϊδου έχουν το δικαίωμα να είναι κομμουνιστές, αριστεροί, οπαδοί του Λαφαζάνη και εχθροί του Μητσοτάκη και ό,τι άλλο επιθυμούν, χωρίς να έχει το δικαίωμα η κα Νικολαϊδου να τους σχολιάζει και πολύ περισσότερο να τους βρίζει, διότι αυτό δεν το επιτρέπει η θέση της. Ακόμη και στην εποχή της επταετίας, κανένας καθηγητής, παρότι δεν συμφωνούσε με τις φοιτητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις, δεν τόλμησε ποτέ να βγει δημοσίως και να βρίσει τους φοιτητές.

Λένε πως η κα Νικολαϊδου έχει επηρεαστεί από το έργο της Χάννα Άρεντ, η οποία ταυτίζει, ως ολοκληρωτισμό, τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Μάλιστα, η Χάνα Άρεντ θεωρεί πως πρόδρομος αυτών των ολοκληρωτισμών είναι η Γαλλική Επανάσταση. Και λοιπόν; Αυτό δίνει το δικαίωμα στην πρόεδρο του τμήματος να επιτίθεται στους φοιτητές της που ενδεχομένως δεν συμπαθούν την Χάνα Άρεντ; Και εάν σε έχει επηρεάσει ένας πολιτικός φιλόσοφος, αυτό σου επιτρέπει να ενεργείς κατά το δοκούν ή σε απαλλάσσει από κάθε σου πράξη; Και οι γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές είχαν επηρεαστεί από τον Νίτσε.

Και οι ιταλοί φασίστες από τον Ντ΄ Ανούντσιο. Και τέλος πάντων όλοι μας έχουμε από κάπου επηρεαστεί. Αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει να είσαι προσηλωμένος στο εκπαιδευτικό σου καθήκον, να σέβεσαι τους φοιτητές σου και να γνωρίζεις πως δεν μπορείς να σταθείς σε καμία έδρα, εάν οι φοιτητές σου δεν σε θέλουν.

πηγη: https://tvxs.gr