Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 14 Μάι 2022
Τα ακλάδευτα κλεφτόδεντρα
Κλίκ για μεγέθυνση

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην ενεργειακή πολιτική νοηματοδοτείται από την παροιμία: «Κυλά η πέτρα εις τ’ αυγό, αλίμονο στ’ αυγό. Κυλά τ’ αυγό στην πέτρα αλίμονο στ’ αυγό».

 
Θύμιος Γεωργόπουλος
14/05/2022 | 08:00

Ζούγκλα γίναμε. Πώς να μην γίνουμε; Έτσι συμβαίνει όταν δεν περιποιείσαι το βιο σου και τον αναθέτεις στον πάσα ένα, όταν δεν κλαδεύεις τα δέντρα, όταν δεν οργώνεις το χωράφι, όταν δεν κόβεις τ’ αγριόχορτα, όταν δεν καθαρίζεις τα μονοπάτια για να ‘χεις πρόσβαση. Δέντρα, βάτα, λυγαριές και καλαμιώνες μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα, αγριεύουν ασταμάτητα και στο τέλος σε πνίγουν. 

Ζούγκλα κατάντησε η ενέργεια και κλεφτόδεντρα οι λογαριασμοί. Δεν μας δίνουν λογαριασμό και ή τον πληρώνουμε (με φέσι ίσαμε τους αστραγάλους) ή μας κόβουν το ρεύμα. 
Η κατάσταση θυμίζει (ελαφρώς παραποιημένο) το παιδικό τραγουδάκι: 
“Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο”. 
“Πληρώνουμε, πληρώνουμε βαρέλι δίχως πάτο”.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην ενεργειακή πολιτική (όχι στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, γιατί αυτή προέκυψε 6 μήνες μετά από την έναρξη του ράλι των αυξήσεων) νοηματοδοτείται από την παροιμία: «Κυλά η πέτρα εις τ’ αυγό, αλίμονο στ’ αυγό. Κυλά τ’ αυγό στην πέτρα αλίμονο στ’ αυγό».

Και αφού επέλεξε να σπείρει και να ποτίσει τα πεντέξι κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας (“υπερέσοδα” τα αποκάλεσε) που ρημάζουν τις ζωές μας, βγήκε στο συνέδριο της ΝΔ και τι μας είπε; 
Ότι όλα είναι καλώς καμωμένα (“η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς”), ότι συνεχώς βρίσκεται δίπλα στον πληττόμενο πολίτη (“οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει”), ότι έδωσε πολλά  (“ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10%, δηλαδή προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα”), ότι θα συνεχίσει να δίνει περισσότερα (“από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής, παρά τις ασάφειες και τα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν ακόμα”), ότι δεν μπορεί να περιμένει την Ε.Ε. (“να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο”) και ότι αυτός μόνο στέκεται δίπλα στην μεσαία τάξη (“δεν μπορεί να πληρώνει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης”). 

Τον ακούς και αντιλαμβάνεσαι γιατί πέφτουν τα μπινελίκια σαν το χαλάζι, γιατί κάθε φορά που μιλάει ο Κούλης χάνει το κόμμα του από 1,5 – 2 ποσοστιαίες μονάδες, γιατί μας αντιμετωπίζουν σαν βλαμμένους, καθυστερημένους και λοβοτομημένους και μας φλομώνουν στις παπάρες, αφού:

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα. (Τι, δεν πληρώνει η μεσαία τάξη τη νύφη της κρίσης;).

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία και όχι για τις δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. (Εκεί μπορούν να μας κλέβουν ελεύθερα).

Οι φοιτητές αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός. (Οι γονείς δηλώνουν το σπίτι που πληρώνουν για τις σπουδές του παιδιού τους).

Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες. (Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση οι κοινόχρηστοι χώροι δεν αποτελούν κύρια κατοικία).

Η επιστροφή χρημάτων έχει πλαφόν τα 45.000€ (μικτά) οικογενειακό εισόδημα και έως 600€ το εξάμηνο. (Η όποια επιστροφή από τα κλοπιμαία δεν είναι για όλους και είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος).

Η «ουσιαστική αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής θα γίνει μετά την 1η Ιουλίου  “που θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα”. (Όποιος βρει πως υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής θα πάρει Νόμπελ Μαθηματικών).

Βρε ασταδιάλα!!!

“Είναι λίγο σαν να παλεύεις με έναν γορίλα: Δεν τα παρατάς όταν κουραστείς εσύ. Τα παρατάς όταν κουραστεί ο γορίλας”.
Robert Strauss, Αμερικανός ηθοποιός

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου