Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Ιούλ 2021
Γιάννης Μπανιάς / Ο διαρκής αγώνας της Αριστεράς για το σήμερα και το μέλλον
Κλίκ για μεγέθυνση






Ο Νίκος Βούτσης μιλά στο πολιτικό συμπόσιο μνήμης για τον Γιάννη Μπανιά. Η εκδήλωση έγινε στους Μελισσουργούς Άρτας, γενέθλιο τόπο του Γ. Μπανιά, το περασμένο Σάββατο, στην κεντρική πλατεία του χωριού
 

Ο Γιάννης Μπανιάς είχε μια σημαντική, μακρά και σταθερή πορεία στην πολιτική, στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος, στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά και την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ενεργό συμμετοχή στους προδικτατορικούς αγώνες από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, στον αντιδικτατορικό αγώνα, στις μεγάλες μάχες της Μεταπολίτευσης και στα κινήματα που σημάδεψαν αυτές τις περιόδους. Παράλληλα, από τις θέσεις του ηγετικού στελέχους στο ΚΚΕ Εσωτερικού (γραμματέας από το 1982 έως το 1986 μετά τον Μπάμπη Δρακόπουλο), στη συνέχεια, μετά τη διάσπαση, στο ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά, στην ΑΚΟΑ και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και άφησε το πολιτικό, ιδεολογικό και αγωνιστικό του αποτύπωμα στην Αριστερά.

 

“Ήταν από τους ανθρώπους που θέλεις δεν θέλεις τους σέβεσαι, τους παραδέχεσαι. Αυτός ήταν ο Γιάννης. Ένας άνθρωπος συνεπής σε όλη του τη ζωή”. Τα αποχαιρετιστήρια αυτά λόγια του Λευτέρη Τσίλογλου στον Γιάννη Μπανιά, τον Μάρτιο του 2012, περιγράφουν τον χαρακτήρα του. Επίμονος στην ανασύνθεση της Αριστεράς και στον δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό. Δημιουργικός, με αγωνία για το μέλλον της Αριστεράς. Κοντά στην κοινωνία και με ενεργητική συμμετοχή στα νέα κοινωνικά κινήματα και τις αναζητήσεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Σύντροφοι, συναγωνιστές, φίλοι, άντρες και γυναίκες που πορεύτηκαν μαζί του συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στους Μελισσουργούς Άρτας, γενέθλιο τόπο του Γιάννη Μπανιά, στο πολιτικό συμπόσιο μνήμης που οργάνωσαν μέλη του Ρήγα Φεραίου Άρτας. Είχαν εκεί την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να μιλήσουν για την πορεία και τη συνεισφορά του Γιάννη Μπανιά στον αγώνα για την ανανέωση, την ανασύνθεση και την ενότητα της Αριστεράς. Να μιλήσουν για την πολιτική του κληρονομιά. Να τιμήσουν την μνήμη του και, παράλληλα, να αναστοχαστούν τη μέχρι τώρα πορεία και το αποτύπωμα της Αριστεράς. Να αναφερθούν στο χθες και να συλλογιστούν για το σήμερα και το αύριο.

Η εκδήλωση, λίγες μέρες μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ήταν φυσικό να αποκτήσει και ιδιαίτερο βάρος σε σχέση με τη σημερινή πολιτική συγκυρία, τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του, βασικά αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική κληρονομιά του Γιάννη Μπανιά, στα επίδικα του σήμερα και του αύριο και στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Σταμάτης Κοιλάκος, συνεξόριστος του Γ. Μπανιά στο Παρθένι της Λέρου το 1969, αναφέρθηκε στη γνωριμία τους, στην ομάδα του “Χάους”, στις πολιτικές αναζητήσεις των εξόριστων τη στιγμή που συνέβαιναν συγκλονιστικά γεγονότα όπως η εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Τσεχοσλοβακία, τον Αύγουστο του 1968, και η διάσπαση του ΚΚΕ, τον Φλεβάρη του 1968. Η Βένη Πολύζου από την Άρτα, μέλος του Ρήγα στη Μεταπολίτευση, αναφέρθηκε στην πορεία της οργάνωσης, στην προσωπικότητα και στις σχέσεις που είχε ο Γ. Μπανιάς με τους νέους καθώς και στην πολιτική του συνεισφορά. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές. Καθοριστική ήταν η συμβολή στη διοργάνωση της εκδήλωσης του Γιάννη Καψάλα και του Μάρκου Μπασιούκα. Την παρουσίαση ανέλαβε η Μαρία Μπάρκα.

Στην όμορφη πλατεία των Μελισσουργών στα Τζουμέρκα βρέθηκαν πολλοί. Ήρθαν από την Αθήνα, την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, τη Λαμία, την Πάτρα και από αλλού. Παρόντες και παρούσες από πολλές γενιές. Στελέχη του ΚΚΕ Εσωτερικού, του ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτική Αριστερά, της ΑΚΟΑ, του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι της Αριστεράς, μέλη του Ρήγα Φεραίου, στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και από άλλους χώρους, που τίμησαν με την παρουσία τους τον Γ. Μπανιά. Εκτός από το Νίκο Βούτση, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, παρόντες ήταν οι Ν. Φίλης, Αλ. Φλαμπουράρης, Θ. Δρίτσας, Ολγα Γεροβασίλη, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ν. Μανιός, Χρ. Μαντάς, Γ. Παπαδημητρίου, Β. Ρίζος, Β. Τσίρκας, Ελ. Σταματάκη, Μαργαρίτα Γεραλή, Πόπη Τσεμπελίκου, Τ. Γεωργακόπουλος. Ν. Κουλουμπή, Κ. Αντωνίου, Μ. Σκαλτσά, Μ. Παπαγεωργίου, Ν. Μπάρκας, Χαρ. Κοτζιάς, Θ. Στάμος, Δ. Μπανιάς, Τ. Μπανιάς, Γ. Σκέντος, Β. Σακέλλιος, Φ. Καραμήτσος, Κ. Μπασιούκας, Δ. Κουτούλας, Ν. Λάκας, Π. Κυπριανός, Σπ. Παγκράτης, Αρ. Μπάλκος, Δ. Παπανίκος, Χρ. Καραμπινίδης, Κ. Θεοδοσίου, Κ. Ντούζγος και άλλοι. Παρόντες οι Π. Κλαυδιανός, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Γ. Γκινοσάτης, Χρ. Παπαοικονόμου από την εφημερίδα “Εποχή”. Ο Γ. Ζάψας, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Κοινό Ηπειρωτών, ο Δ. Τρομπούκης, περιφερειακός σύμβουλος, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Άρτας Γ. Γκολομάζος και του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Χουλιάρας και άλλοι, η καταγραφή των οποίων είναι αδύνατη εξ αιτίας του χώρου.

Αριστερά η ψυχή της εκδήλωσης Γιάννης Καψάλας (Κουμπίλιας), από τους Ρηγάδες της Άρτας, με τους Δ. Μπανιά, Β. Τσίρκα και Γ. Σκέντο

Το Μουσείο και η δωρεά

Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να βοηθήσουν να γίνει. Όχι μόνο η τοπική κοινότητα, αλλά όλοι όσοι μπορούν με τον τρόπο τους και τις δυνατότητές τους. Πρόκειται για το Μουσείο στους Μελισσουργούς. Μουσείο Λαογραφικό και της Εθνικής Αντίστασης. Να σημειώσουμε ότι στους Μελισσουργούς έκανε την τελευταία πολιτική ομιλία του ο Αρης Βελουχιώτης πριν πάρει τον δρόμο για τη Μεσούντα και το τέλος του. Εκεί δώρισε ο Μπανιάς τη βιβλιοθήκη του και, καιρό τώρα, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αίθουσα Μπανιά. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ν. Βούτσης με την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής. Είχε γίνει, είπε, μια μεγάλη προσπάθεια για τη βοήθεια και τη στήριξη, ανεξάρτητα από τα πολιτικά πιστεύω, σε μουσεία, βιβλιοθήκες και πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα. Τώρα, προσωρινά, δεν ήταν εύκολα λόγω της πανδημίας. Πήραμε όμως ξανά το νήμα και πιστεύω ο και Ηπειρώτης πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Τασούλας, να συντρέξει ώστε εδώ, εδώ που επέλεξε ο ίδιος ο Γιάννης Μπανιάς να δώσει την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, να γίνει με υλική στήριξη της Βουλής στο Μουσείο μια ειδική αίθουσα για τον Γιάννη και τα βιβλία του, αλλά και για τη διαδρομή του, για την ιστορία του. Όχι για προσκύνημα ή να πνιγούμε στη νοσταλγία, αλλά σαν ένα σημάδι για το σήμερα και το αύριο.

Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκδήλωση. Από αριστερά, Χρήστος Χασιάκος, δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων. Γιάννης Σεντελές, δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Κώστας Γκίζας, δημοτικός σύμβουλος Κεντρικών Τζουμέρκων, και πίσω του ο πρόεδρος της κοινότητας Μελισσουργών Δήμος Ρίζος

Η ομιλία του Νίκου Βούτση

 

Η πολιτική κληρονομιά του Γιάννη Μπανιά και οι μεγάλες προκλήσεις

Στην πολιτική κληρονομιά του Γιάννη Μπανιά, αλλά και στο σήμερα της Αριστεράς καθώς και στην πολιτική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση. Είναι πολύ μεγάλη η κληρονομιά του Γιάννη Μπανιά, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., στη συζήτηση για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν στη σημερινή εποχή. Αυτή η πολιτική κληρονομιά πρέπει να αναδειχθεί, πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε, πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και προβληματισμού στην πολιτική ζωή του τόπου και τη γενικότερη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς. Κωδικοποιώντας τα θέματα που έθιξε ο Ν. Βούτσης στην ομιλία του μπορούμε να καταγράψουμε τα εξής:

Κλιματική κρίση

Ο Γ. Μπανιάς και πολλοί άλλοι από δω, από τότε, τη δεκαετία του ΄80, μιλούσαν για το κόκκινο - πράσινο. Χωρίς να φύγουν από το κόκκινο, δηλαδή απο την παράδοση της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς ή και της ευρύτερης Αριστεράς. Μας απασχολούσε πώς το πράσινο και το κόκκινο αλληλοσυνδέονται μέσα στην ιστορική διαδρομή, πώς σχετίζονται με τις συζητήσεις για το βάθεμα της δημοκρατίας, για ένα ριζικά διαφορετικό κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο.

Ευρώπη

Ας δούμε τις αντιπαραθέσεις για το Μάαστριχ. Εμείς δεν ήμασταν αντιευρωπαϊστές, ήμασταν της ευρωπαϊστικής Αριστεράς για να αλλάξει η Ευρώπη, να γίνει ενωμένη Ευρώπη των κοινωνικών συγκλίσεων, της δημοκρατικής λειτουργίας,της αλληλέγγυας αντιμετώπισης και λύσης των προβλημάτων.

Μια σειρά φωτογραφιών από την πολιτική διαδρομή και τη δράση του Γιάννη Μπανιά στον χώρο της εκδήλωσης

Κινήματα

Ο Γ. Μπανιάς δεν έμεινε στα προηγούμενα. Ήταν μαζί με δεκάδες και στη διαδήλωση της Γένοβας . Ήταν ενεργά παρών στα αντιπαγκοσμιοποιητικά κινήματα, στα κινήματα του 2002-2006. Ήταν επικεφαλής, μπροστά σε όλη αυτή τη διαδρομή ιδεών, σκέψεων, πρωτοβουλιών, πρακτικής πίεσης, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Είχε έρθει ο Μπερλινγκουέρ στα γραφεία μας στην Κουμουνδούρου.

Αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.

Υπάρχει για πρώτη φορά μια συστηματική προσπάθεια να υπονομευθεί αυτό που λέγαμε και αναγνωρίζαμε όλοι, ανεξαρτήτως κομματικών εντάξεων, ως το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Συστηματική προσπάθεια να γυρίσουμε πίσω, π.χ. στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στα θέματα του κοινωνικού κράτους, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, δημοκρατικά ζητήματα και κατακτήσεις. Σε αυτά υπάρχει μια σοβαρή αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Δεύτερο ζήτημα που ήταν πάντα σημείο αντιπαράθεσης είναι το κατά πόσο είμαστε όλοι και όλες ίδιοι, δηλαδή οι αριστεροί με τους δεξιούς, τα κόμματα της Δεξιάς με της Αριστεράς. Δεν είμαστε ίδιοι.

Ενότητα, ανασύνθεση της Αριστεράς

Ο Γιάννης ήταν από τους πρωτοπόρους και στη μόνιμη αντίληψη για την ενότητα της Αριστεράς έθεσε και υπηρέτησε κάποια θεμελιακά ζητήματα. Όπως το θέμα ανασύνθεσης της Αριστεράς. Το θέμα των προωθητικών συνθέσεων. Το θέμα της συνάντησης και της σύγκλισης με διαφορετικές διαδρομές αλλά όχι με παραλυτικούς μέσους όρους. Και όχι με μετάλλαξη.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου