Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Ιούλ 2021
Ηλίας Μόσιαλος / Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση το γρηγορότερο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας χορήγησης τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης εμβολίου σε όσες ευπαθείς ομάδες απαιτείται αυτό, αλλά και να δοθεί περισσότερο βάρος στον εμβολιασμό των ενηλίκων αντί για την χορήγηση δόσεων σε παιδιά και εφήβους, ζήτησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος θύμισε ότι όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας με την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού να χτίσει έγκαιρα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, όσο προβληματικά κι αν είναι καθώς οδηγούν νησιά σε τοπικά lockdown για δεύτερη χρονιά, είναι προβλήματα που έχει την... πολυτέλεια να σκέφτεται μόνο ο ανεπτυγμένος κόσμος, καθώς οι πολίτες των αναπτυσσόμενων και υποανάπτυκτων χωρών στην πράξη δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. «Μόλις 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, μαζί με όσους ενώ την διαθέτουν δεν προχωρούν στον εμβολιασμό, είναι οι κύριες πληθυσμιακές ομάδες που παραμένουν σε κίνδυνο. Μαζί τους, ωστόσο, σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, είναι εκτεθειμένοι και ένα μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων, «ένα 5%-6% που δεν τους "έχει πιάσει" το εμβόλιο, πληθυσμούς κυρίως ανοσοκατεσταλμένων στις πολύ ευάλωτες ομάδες».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να κάνει τους προγραμματισμούς της, όπως π.χ. το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε τρίτη δόση για τους ευάλωτους, τώρα το κάνει η Βρετανία. Πρέπει τους επόμενους μήνες να γίνει η τρίτη, "αναμνηστική" δόση, τουλάχιστον για τους ανοσοκατεσταλμένους, τα μέλη των οικογενειών τους και τους πολύ ευάλωτους», όπως είπε.

Καθώς πλέον η Ελλάδα δεν προμηθεύεται εμβόλια της Astrazeneca, η τρίτη δόση σε όσους έκαναν τις πρώτες δύο δόσεις με αυτά, θα γίνει με εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή είτε Pfizer/BioNTech είτε Moderna, επιβεβαιώσε ο κ. Μόσιαλος. «Δεν υπάρχει αντένδειξη για μείξη των εμβολίων, έχουμε επιστημονικές εργασίες που δείχνουν ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση». Εξάλλου, σε άλλο σημείο ανέφερε ότι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι «ειδικά σε μεταμοσχευμένους, αλλά και άλλες πολύ ευάλωτες ομάδες, δεν υπήρχε η ανοσοαπόκριση που περιμέναμε μετά τις δύο δόσεις».

Είναι αυταπάτη κατά τον ίδιο η εντύπωση ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ηπιότερη, η οποία οφείλεται στο ότι κάποιοι κοιτούν τα στατιστικά της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πολύ μικρότερος αριθμός νοσηλειών και θανάτων οφείλεται στο ότι «έχει εμβολιαστεί πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, περίπου 56% είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 68% των ενηλίκων ... γι' αυτό οι μικρότεροι αριθμοί. Ο κορωνοϊός δεν έχει εξασθενίσει», ξακαθάρισε.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, όταν η μόνη ηλικιακή ομάδα ανηλίκων με πρόσβαση στα εμβόλια είναι η 15-17 ετών, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό να συμβεί» ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο, «αυτό αναμένουμε και στη Μεγάλη Βρετανία, είναι η μεγάλη ανησυχία που υπάρχει ... θα χρειαστεί πάλι στα σχολεία να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όσο είναι δυνατό ... αλλά το πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Κάθε εμβολιασμός μεγαλύτερου προστατεύει και τα παιδιά».

«Πρέπει να εμβολιάσουμε τους ανοσοκατεσταλμένους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να κάνουμε τρίτη δόση. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τα παιδιά». τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Για το επίπεδο ανοσίας ενός εμβολιασμένου οργανισμού και το πώς αυτό επιβεβαιώνεται, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «πολλοί κάνουν εξετάσεις για αντισώματα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει και κυτταρική ανοσία, εκτός από την ανοσία που θα προσφέρουν τα αντισώματα. Τα αντισώματα μπορεί να πέσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε προστατευμένοι. Επομένως, δεν θα πρότεινα γενικά να κάνουμε εξετάσεις αντισωμάτων. Γιατί κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε και εξετάσεις κυτταρικής ανοσίας, που γίνονται από πολύ ειδικά κέντρα, δεν μπορούν να τις κάνουν όλοι, είναι πάρα πολύ ακριβές. Γι' αυτό ακριβώς λέμε τώρα ότι πρέπει να στοχεύσουμε κυρίως στις πολύ ευάλωτες ομάδες, με την τρίτη, "αναμνηστική δόση", να προγραμματιστεί από το φθινόπωρο».

Εκτίμησε εξάλλου ότι «στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα "έχουμε φτάσει στο τέλος", κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, με βάση τους ρυθμούς εμβολιασμών και τα ποσοστά όσων κολλήσουν επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Παρά ταύτα, ο κορωνοϊός έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές από την αρχική του εμφάνιση στην Κίνα. Τρεις μεταλλάξεις μας έχουν απασχολήσει. Η πρώτη που εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2020, η μετάλλαξη Αλφα που ξεκίνησε στην Μεγάλη Βρετανία το φθινόπωρο του 2020, καθώς και η μετάλλαξη Δέλτα που τώρα αρχίζει να κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη». Θα έχουμε φτάσει στο τέλος «αν δεν υπάρχει μετάλλαξη που να μας ανησυχεί περισσότερο (να μεταδίδεται ακόμη πιο πολύ, να είναι πιο θανατηφόρος, να "σπάει" περισσότερο το τείχος των εμβολίων από όσο η Δέλτα)». Αν εμφανιστεί μετάλλαξη που «σπάει το τείχος περισσότερο από 20%-30%, προφανώς θα έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία».

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, παγκοσμίως, γιατί «οι μεταλλάξεις ευνοούνται σε περιβάλλοντα με μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων, όχι εμβολιασμένων», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος. Στις ανεπτυγμένες χώρες, κατά τον κ. Μόσιαλο, από τις υπερπρομήθειες που έχουν γίνει, «αφού γίνει και η "αναμνηστική" τρίτη δόση ... θα πρέπει να δίνουν περισσότερα εμβόλια στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου