Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 08 Σεπ 2021
Στο ΣτΕ η «σφαγή» των εσπερινών λυκείων
Κλίκ για μεγέθυνση





Από κινητοποίηση διαμαρτυρίας μαθητών των εσπερινών σχολείων έξω από το υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Μάιο

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ






08.09.2021, 14:38

 

 
Συζητείται την ερχόμενη Πέμπτη η προσφυγή ακύρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από αποφοίτους ● Με την κατάργηση και του 1%, οι επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών από τα Εσπερινά ΓΕΛ ήταν μόλις 83, έναντι 624 το 2019 ● Προερχόμενοι από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους, οι μαθητές των εσπερινών ζητούν δίκαιη μεταχείριση κοπιάζοντας για τη δεύτερη ευκαιρία.
Επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, οι φόβοι των φετινών υποψηφίων των Εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της κατάργησης της πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία μέχρι πρότινος εισάγονταν στην τριτοβάθμια σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων, ζητούσαν να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις.

Μπορεί οι μαζικότατες κινητοποιήσεις τους τον περασμένο Μάιο αλλά και η εκπεφρασμένη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην κατάφεραν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που προχώρησε κωφεύοντας στην εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων, όμως οι μαθητές των Εσπερινών δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν, έως ότου δικαιωθούν.

Στις αρχές του Ιουνίου, 95 θιγόμενοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας σχετική αίτηση ακύρωσης, η οποία συζητείται την ερχόμενη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. Στην αίτηση επισημαίνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των σχολείων αυτών, όπου φοιτούν κατά βάση ενήλικες που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, αφού δεν κατόρθωσαν, για οικογενειακούς, οικονομικούς και άλλους λόγους, να ολοκληρώσουν τη λυκειακή εκπαίδευση και να προχωρήσουν σε σπουδές στην τριτοβάθμια.

Εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους, οι σπουδαστές των Εσπερινών κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. «Δυστυχώς, όμως, αντί να επιβραβευτούμε από την πολιτεία για τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά, τιμωρούμαστε και υφιστάμεθα σαφώς δυσμενή διάκριση», αναφέρει η προσφυγή των 95 στο ΣτΕ, οι οποίοι κλήθηκαν φέτος να συναγωνιστούν τους υποψηφίους των Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που κατά τεκμήριο εκκινούν από πιο προνομιακή βάση.

Η ΕΒΕ και η κατάργηση του 1% ακύρωσαν ουσιαστικά τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των επιτυχόντων. Αρκεί να συγκρίνει κανείς τα φετινά στοιχεία με εκείνα του 2019: Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ από τα Εσπερινά ΓΕΛ το 2019 ήταν 624, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός φέτος διαμορφώθηκε σε μόλις 83 επιτυχόντες!

«Από την αρχή που ανακοινώθηκε η “φιλελεύθερη” μεταρρύθμιση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αγωνισθήκαμε για να εξαιρεθούν από αυτήν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Ηρθαμε σε επικοινωνία με το υπουργείο, αλλά μας είπαν ψέματα. [...] Στα ψέματά τους, λοιπόν, θα απαντήσουμε με αγώνα», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ελλάδος.

Στο πλευρό τους τάσσεται και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έπειτα από σχετικές αναφορές απέστειλε στις 24 Αυγούστου -λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής- επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τις απόψεις του σχετικά με το ζήτημα της οριζόντιας εφαρμογής της ΕΒΕ.

Ο Συνήγορος συμμερίζεται απολύτως το σκεπτικό των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων, ότι δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου δυσχεραίνει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια, τονίζοντας ότι οι εν λόγω υποψήφιοι «τελούν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους μαθητές των ημερήσιων Λυκείων, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους μαθητές, κατά κανόνα προερχόμενους από χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, δίχως δυνατότητα φροντιστηριακής ενίσχυσης, με λιγότερες ώρες διδασκαλίας και περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη βάση θεσπίστηκε η ειδική διάταξη για ειδικό ποσοστό θέσεων καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (το 1%).

«Η θέσπιση, όμως, ενιαίου συντελεστή ΕΒΕ για την εισαγωγή υποψηφίων τόσο από ημερήσια όσο και εσπερινά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ακυρώνει εν τοις πράγμασι τον σκοπό θέσπισης διακριτού ποσοστού εισαγωγής για τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων, εξομοιώνοντας εν τέλει καταστάσεις, τις οποίες ο νομοθέτης ήδη από το 1983 αναγνώριζε ως διαφορετικές», καταλήγει ο Συνήγορος.

Βάσει των παραπάνω, προτείνει να επαναξιολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η συμβατότητα της ΕΒΕ για τους μαθητές των Εσπερινών σε σχέση με την αρχή της ισότητας, «η οποία αποκλείει την εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων και την ενιαία μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου