Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Οκτ 2021
Εμβολιασμοί σε ελεύθερη πτώση, νοσοκομεία στο «κόκκινο»
Κλίκ για μεγέθυνση




14:26
| 16.10.2021

 

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην ανέμελη στάση και την άρση κάθε μέτρου περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς να μπορεί να σχεδιάσει μια αποτελεσματική εκστρατεία πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών

 
Στο κενό έχει πέσει εδώ και καιρό η ανοργάνωτη (και με το «μαστίγιο») προσπάθεια της κυβέρνησης να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας που θα επιβραδύνει τη διασπορά του ιού. Τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε σημαντικά και πλέον ο ημερήσιος αριθμός όσων επιλέγουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου είναι μικρότερος από το 50% του αντίστοιχου του Σεπτεμβρίου αλλά και του Αυγούστου! Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ευκολότερα, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της επιστροφής στην κανονικότητα με την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού για την COVID-19 (data.gov.gr), έως και προχθές είχαν πραγματοποιηθεί 12.331.868 εμβολιασμοί, ενώ τουλάχιστον με μία δόση είχαν εμβολιαστεί 6.512.567 πολίτες, δηλαδή περίπου το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων. 

Κατά μέσον όρο τις 12 πρώτες ημέρες του τρέχοντος μηνός πραγματοποιήθηκαν 5.575 (πρώτης δόσης) την ημέρα, έναντι 12.980 τον Σεπτέμβριο.

Από την 1η έως τις 12 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 197.888 εμβολιασμοί (δεν περιλαμβάνονται οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης), εκ των οποίων οι 66.901 ήταν πρώτης δόσης. Τον Σεπτέμβριο έγιναν 725.371 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 389.424 ήταν πρώτης δόσης, και τον Αύγουστο 872.152 (350.572 πρώτης δόσης). Κατά μέσον όρο τις 12 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.575 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα, έναντι 12.980 τον Σεπτέμβριο και 11.686 τον Αύγουστο, ένας μήνας που η προτεραιότητα των περισσοτέρων είναι οι διακοπές του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι οι 5.575 εμβολιασμοί πρώτης δόσης κατά μέσον όρο την ημέρα είναι η χαμηλότερη «επίδοση»που έχει καταγραφεί από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία». Ο πιο παραγωγικός μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν ο Ιούνιος, όταν πραγματοποιήθηκαν 2.793.911 εμβολιασμοί (93.130 κατά μέσον όρο την ημέρα, εκ των οποίων οι 39.707 ήταν πρώτης δόσης), και ακολουθεί ο Μάιος με 2.499.931 εμβολιασμούς (80.643 την ημέρα, 48.207 πρώτης δόσης).

Οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στοχευμένα σε περιοχές της χώρας και πληθυσμούς όπου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, ενώ επιχειρούν συνεργασίες με τοπικούς φορείς για να ενισχυθεί το πρόγραμμα. «Αυτήν τη στιγμή τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει κάποια ιδέα που δεν έχει εφαρμοστεί και σε επιχειρησιακό κομμάτι. Και όποιος έχει μια ιδέα μπορεί να μας την πει να τη συζητήσουμε» τόνισε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οπως ανέφερε, «έχουμε βγει με μια πολύ εξωστρεφή επιχείρηση. Να πω ότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πρωτοβάθμια να φεύγουν 300 κινητά συνεργεία και να πηγαίνουν σε σπίτια, σε απομακρυσμένες περιοχές. Και πρόσθεσε: «Καλούμε τους δημάρχους ανεξαρτήτως κόμματος, βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Και είναι μια προσπάθεια που δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης. Αφορά όλους να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

sto-95-i-plirotita-meth-covid-sti-thessaloniki-561543652

Στο 95% η πληρότητα ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, αισθητή αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 καταγράφεται το τελευταίο επταήμερο στη χώρα μας, με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά την πίεση της πανδημίας, να παραμένει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, καταγράφεται ξανά το δραματικό φαινόμενο διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι 2.372 έναντι 2.129 που ήταν μία εβδομάδα πριν. Χθες καταγράφηκαν 2.665 νέα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων 496 εντοπίστηκαν στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη και 174 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού καταγράφονται σε Ημαθία, Ξάνθη και Πιερία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ 368 ασθενείς (έναντι 347 προχθές) νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ανά την επικράτεια ήταν χθες στο 70%. Ασφυκτική, ωστόσο, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 95% και όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται ξανά το φαινόμενο των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, χθες το πρωί έξι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ήταν σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι σε αυτήν τη φάση της πανδημίας στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό 100 κλίνες εντατικής θεραπείας έναντι 250 τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 75 έναντι 193, γεγονός που οι ίδιοι σχετίζουν με τις αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Συνεχίζεται η ήπια αυξητική τάση στα λύματα της πόλης

Συνεχίζεται στο μεταξύ η ήπια αυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 13/10 και της Πέμπτης 14/10 είναι:

-Οριακά σταθερή (+8%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 11/10 και της Τρίτης 12/10.

-Οριακά αυξημένη (+20%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 06/10 και Πέμπτης 07/1

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

«Δόθηκε λάθος μήνυμα πως τελειώσαμε με την πανδημία, το άνοιγμα έπρεπε να γίνει 1 μήνα αργότερα»

«Υπάρχει μια ανησυχία γιατί η πανδημία διεθνώς και στη χώρα μας παραμένει σε ένα υψηλό επίπεδο. Δεν έχουμε βέβαια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε στην αρχή. Όμως παραμένουν ψηλά οι σκληροί δείκτες» τόνισε μεταξύ άλλων το Σάββατο 16/10 στο Πρακτορείο Fm ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Ερωτώμενος για το θέμα των επικείμενων παρελάσεων εκφράζει την άποψη ότι οτιδήποτε δημιουργεί συνωστισμό μπορεί να δώσει τη σπίθα για αύξηση των κρουσμάτων. «Και ο κ. Παυλάκης και ο κ. Μόσιαλος είπαν ότι δόθηκε λάθος μήνυμα πως τελειώσαμε με την πανδημία. Αυτό είναι που με ανησυχεί. Οι παρελάσεις έχουν ένα ρίσκο. Αλλά πρέπει να μπούμε και σε μία κανονικότητα. Άρα καλό θα είναι να ξαναδούμε λίγο αυτά τα στοιχεία με τα καινούργια δεδομένα και να μπούμε με υγειονομική ασφάλεια σε αυτή την κανονικότητα».

   Σχετικά με τα μέτρα ελευθερίας σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο ο κ. Μπουλμπασάκος συμφωνεί με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο ότι το άνοιγμα θα ήταν καλύτερα να γίνει έναν μήνα αργότερα, για να έχει δοθεί και η τρίτη δόση στους ευπαθείς. «Λόγω του ότι υστερούμε σε εμβολιασμούς σε ηλικίες άνω των 60 και σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα κι εκεί έχουμε τις απώλειες, πραγματικά θα έπρεπε να περιμένουμε ένα μήνα, για να μπορέσουμε να κάνουμε και τις τρίτες δόσεις, που πλέον όλες οι μελέτες μας δείχνουν ότι αυξάνουν την ανοσιακή απάντηση».

   Για την διαχείριση των noncovid περιστατικών στον «Ευαγγελισμό», ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής αναφέρει ότι στο προηγούμενο κύμα ορισμένα νοσοκομεία έγιναν μονοθεματικά με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω νοσηλείες ασθενών με άλλα νοσήματα. «Τώρα νομίζω ότι είναι σωστή η άποψη που υπάρχει να μην γίνουν μονοθεματικά τα νοσοκομεία και είδα ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει πραγματικά έτσι. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να διορθωθεί και σε επίπεδο πνευμονολογικών κρεβατιών και το "Σωτηρία" που έχει και εξειδικευμένο προσωπικό, θα πρέπει να διαθέσει δύο κλινικές και για νοσηλεία non covid περιστατικών, για να μην πιέζονται τόσο πολύ οι υπόλοιπες πνευμονολογικές κλινικές του Λεκανοπεδίου. Θέλω να δω μία καλύτερη διαχείριση του ιατρικού δυναμικού και των δομών, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα non covid περιστατικά, τα οποία έχουν συσσωρευθεί λόγω του ότι έμειναν πίσω και χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να τα αντιμετωπίσουμε».

   Στον «Ευαγγελισμό» υπάρχει πίεση από τα non covid; προκύπτει εύλογα το ερώτημα. «Ναι. Εμείς αυτή τη στιγμή πιεζόμαστε περισσότερο από τα non covid περιστατικά δεν σας κρύβω, γιατί μας λείπει το 70% των πνευμονολογικών κρεβατιών που προ κορονοϊού αντιμετώπιζε το "Σωτηρία" στην Αττική ως εξειδικευμένο πνευμονολογικό Νοσοκομείο. Τώρα το "Σωτηρία" δεν καλύπτει non covid περιστατικά, άρα επιβαρύνονται οι υπόλοιπες πνευμονολογικές κλινικές του νομού. Για να σας φέρω ένα παράδειγμα, εμείς είμαστε μία κλινική στον "Ευαγγελισμό" με 15 κρεβάτια, όμως σταθερά λειτουργούμε με 40 κρεβάτια. Που σημαίνει ότι αναγκάζομαι και χρησιμοποιώ κλίνες που ανήκουν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και στα άλλα νοσοκομεία και είναι γεγονός ότι έτσι προκαλούνται δυσλειτουργίες και προβλήματα».
πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου