To προσεχές διάστημα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα κρίνει αν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Δικαιοσύνη για την πολύκροτη υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» ενώ πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και ο τελευταίος μάρτυρας της υπόθεσης.

Τόσο ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου όσο και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου θεωρούν πως η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο και ζητούν νέες μαρτυρικές καταθέσεις για τυχόν εμπλοκή τού ισχυρού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει τον περασμένο Ιούνιο 15/6/2021) πώς επέστρεψε στον ανακριτή με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου η δικογραφία για το ναρκόπλοιο, με κατηγορούμενους τον εφοπλιστή και τρεις συνεργάτες του: τον πρώην νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας Capital, Νικόλαο Συντυχάκη, τον δικηγόρο Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη. Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου με το έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά ζητούσε συγκεκριμένα να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορουμένων, καθώς και δύο προκαταρκτικές δικογραφίες. Επιπλέον, να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του καταδικασμένου για τα ναρκωτικά Μ. Γιαννουσάκη. Μάλιστα ζητούσε να διακριβωθεί η αποστολή χρηματικών ποσών και από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ζητούσε δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του καταδικασθέντος σε 18 έτη κάθειρξης Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο πόρισμα δε του εισαγγελέα Εφετών (πληροφορίες newsbreak. gr) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά από τον εισαγγελέα και ως προς τον δικηγόρο και συγκατηγορούμενο του Β. Μαρινάκη, Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη, ιδιοκτήτη των εταιρειών Marathon και Marlex, μέσω των οποίων κατατέθηκαν συνολικά 200.000 ευρώ στην εταιρεία G Tankers του Μ. Γιαννουσάκη με αιτιολογία αποστολής: μελλοντικά διαχειριστικά έξοδα πλοίων της Capital που βρίσκονταν στον Περσικό.

Για τον λόγο αυτό, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζητά να γίνει συμπληρωματική ανάκριση και να διερευνηθεί περαιτέρω από την Οικονομική Αστυνομία αν υφίστατο τριγωνική σχέση Μαρινάκη - Μπαϊρακτάρη - Γιαννουσάκη. Υπενθυμίζεται πως διαφορετική γνώμη για όλα αυτά διατύπωσε ο εν λόγω ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά, Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος θεωρούσε πως η υπόθεση έπρεπε να οδηγηθεί στο αρχείο δίχως να ληφθούν απολογίες του εφοπλιστή και των συγκατηγορουμένων συνεργατών του. Για να λυθεί το θέμα της διαφωνίας εισαγγελέα - ανακριτή, η υπόθεση οδηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Οπως έγινε γνωστό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο δέχεται δύο από τις συνολικά 9 προτάσεις Τσορμπατζόγλου και ζητά: - Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του «Noor One» με εκτενές, βραβευμένο ρεπορτάζ στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο, αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών, Σερίφ Ζιντάστι, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση και με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του λιμενάρχη Ραφήνας, αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, επικεφαλής της ομάδας των λιμενικών που πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες συλλήψεις ναρκωτικών παγκοσμίως, ο οποίος ήταν βασικός μάρτυρας και στα δύο δικαστήρια που έγιναν.   

Τι συνέβη με τον ανακριτή Πετρόπουλο

Σημείο πρώτο. Ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος, που έστειλε την υπόθεση στο αρχείο, είχε ζητήσει έγκαιρα να αυτοεξαιρεθεί για τον προφανή λόγο ότι ο πατέρας του (σ.σ. ολυμπιακών φρονημάτων) είχε οριστεί ποδοσφαιρικός εισαγγελέας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την περίοδο παντοδυναμίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ομως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το εύλογο αίτημά του, «εξαναγκάζοντάς» τον να διενεργήσει την ανάκριση για την τυχόν εμπλοκή των Μαρινάκη, Συντυχάκη, Μπαϊρακτάρη στη χρηματοδότηση του φορτίου ηρωίνης του «Noor One». Τον Νοέμβριο του 2020, καταθέτει αίτημα ο Ι. Πετρόπουλος προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να μετατεθεί από τον Πειραιά στην Αθήνα, το Συμβούλιο το κάνει δεκτό και του δίνει τη μετάθεση.

Κι όμως, το υπουργείο Δικαιοσύνης για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπογράφει την έκτακτη μετάθεσή του, μη προωθώντας την στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε μια ιδιότυπη «ομηρία» πλέον, ο δικαστικός λειτουργός ολοκληρώνει την ανάκριση για το «Noor One» τον Ιανουάριο. Τους επόμενους 8 μήνες, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξακολουθεί να μην υπογράφει τη μετάθεσή του και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Πετρόπουλος δεν χειρίζεται όλο αυτό το διάστημα καμία νέα δικογραφία, την ώρα που ο όγκος δουλειάς στους υπόλοιπους 6 τακτικούς ανακριτές στα δικαστήρια Πειραιά είναι τεράστιος. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Πετρόπουλος καταθέτει εκ νέου τον Ιούνιο αίτημα μετάθεσης στη Χαλκίδα, το οποίο πάλι το Δικαστικό Συμβούλιο το δέχεται. Χρειάστηκε όμως και πάλι να περιμένει ακόμα 3 μήνες για να υπογράψει ο υπουργός το ΦΕΚ της έκτακτης μετάθεσής του, τον Σεπτέμβριο.

Σημείο δεύτερο. Μετά το πέρας της ανάκρισης Πετρόπουλου για το «Noor One», η υπόθεση επιστρέφει τον Φεβρουάριο του 2021 στον εισαγγελέα Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου, ο οποίος διατυπώνει μια εντελώς διαφορετική άποψη από τον ανακριτή, ζητώντας συμπληρωματικές καταθέσεις και νέα ανάκριση. Αν ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει το ΦΕΚ της μετάθεσης Πετρόπουλου, ως όφειλε, ο εισαγγελέας Εφετών θα είχε αναθέσει την υπόθεση σε νέο ανακριτή. Η διατήρηση της διαφωνίας ανακριτή - εισαγγελέα αναγκαστικά οδήγησε την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ολα αυτά, για μία δικογραφία που σχηματίστηκε τον Μάρτιο του 2018 από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, η οποία είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Β. Μαρινάκη και η οποία λοιδορήθηκε όσο λίγοι δικαστικοί λειτουργοί. Σημειώνεται πως μέσα στον Σεπτέμβριο μετατέθηκε στη Σύρο και ο εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου για να γίνει πλέον προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, με δικό του πάντως αίτημα.

Τα ερωτήματα παραμένουν: Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να κωλυσιεργεί και να μην υπογράφει μεταθέσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας; Κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν πήγαν το «χαρτί» της μετάθεσης στον υπουργό ή μήπως η μετάθεση «σκόνταψε» στο υπουργικό γραφείο; Σημειώνεται πως ο ίδιος υπουργός στην περίπτωση μετάθεσης και πάλι από τον Πειραιά άλλου δικαστικού λειτουργού τον Ιούνιο του 2021 λειτούργησε εντελώς διαφορετικά, υπογράφοντας το αντίστοιχο ΦΕΚ μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την απόφαση του Συμβουλίου.
πηγη: https://tvxs.gr