Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Αύγ 2022
«Οχι» στην εκβιαστική εκκένωση
Κλίκ για μεγέθυνση

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
09.08.2022, 15:08
 
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει οριστικά το καμπ στις 16 Αυγούστου και να εκτοπίσει τους πρόσφυγες εκτός αστικού ιστού. ● Αντιρατσιστικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι τρόφιμοι αντιτάσσονται στην εκκένωση της δομής και διεκδικούν τη μεταφορά τους εντός της πόλης.

Δυναμικό «όχι» στην εκκένωση της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα λένε οι εναπομείναντες πρόσφυγες του καμπ που αναμένουν από μέρα σε μέρα τον οριστικό εκτοπισμό τους από τον αστικό ιστό. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, αστυνομικοί μαζί με προσωπικό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησαν ακόμη μια φορά στην απομάκρυνση και μεταφορά προσφύγων σε άλλο καμπ της ενδοχώρας, όπως κατήγγειλαν μέλη της συλλογικότητας Solidarity with Migrants και οι πρόσφυγες που πραγματοποίησαν χθες συνέντευξη Τύπου έξω από τη δομή.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν πως στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η οριστική απομάκρυνσή τους από τον Ελαιώνα και πως στις 13 Αυγούστου θα σταματήσει η παροχή νερού στις εγκαταστάσεις του καμπ. Περιγράφουν, ακόμη, την εκβιαστική συμπεριφορά των υπαλλήλων του υπουργείου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής εκκένωσης:

«Ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, οι υπάλληλοι τους εκβίαζαν με διαφορετικά επιχειρήματα: σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε γεύματα, τους έλεγαν πως θα τους δίνεται φαγητό, σε όσους έχουν λάβει απορριπτικές αποφάσεις για άσυλο, τους έλεγαν πως θα τους βοηθήσουν να κάνουν προσφυγή, σε μητέρες έλεγαν ότι, αν δεν υπακούσουν, θα αναγκαστούν να απομακρύνουν τα παιδιά», λέει ο Κασάλα, 44χρονος πρόσφυγας από το Κονγκό.

«Εχουν μείνει ελάχιστοι πλέον και οι φύλακες δεν αφήνουν κανέναν να μπαίνει στο καμπ. Υπάρχουν πρόσφυγες που αρνούνται να φύγουν, πηγαίνουν στις δουλειές τους και μετά δεν τους αφήνουν να ξαναμπούν στο καμπ με το πρόσχημα ότι δεν βρίσκονται πλέον στη λίστα των προσφύγων που διαμένουν εδώ», σημειώνει ο Πάτρικ.

Οι πρόσφυγες, πέρα από αξιοπρεπή στέγαση μέσα στην πόλη, διεκδικούν ακόμη την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο, όταν έληξαν οι συμβάσεις των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων που εργάζονταν στον Ελαιώνα. «Δεν υπάρχει πλέον καμία υπηρεσία παρά μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι», λέει η 27χρονη Μπανγκού. «Βασίζομαι στους αλληλέγγυους για να έχω φαγητό. Η μεγαλύτερη κόρη μου πηγαίνει στο σχολείο εδώ και ένα χρόνο και δεν μας έχουν ενημερώσει καν για το μέλλον της εκπαίδευσής της».

«Το αντιρατσιστικό κίνημα, εκπαιδευτικοί και συνδικάτα πρέπει να δώσουμε μάχη ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης», λέει η Tάνια Βριζάκη, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και κοινοτική σύμβουλος στην «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, μέλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», υπογραμμίζει: «Ο Ελαιώνας άνοιξε στις 16 Αυγούστου 2015, όταν υπήρχαν εκατοντάδες πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεος. Τώρα η κυβέρνηση διαλέγει αυτή την περίοδο για τη βίαιη έξωσή τους. Πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξή τους μέσα στον κοινωνικό ιστό».

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» διαψεύδει πως θα υπάρξει διακοπή νερού και πως θα κλείσει οριστικά η δομή στις 16 Αυγούστου.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου