Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 19 Δεκ 2013

Στην αναζήτηση διεξόδων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και την διερεύνηση ενός εναλλακτικού δρόμου που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω δράσεων εθελοντισμού και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, επικεντρώθηκε η ημερίδα «Εθελοντισμός: από την Αλληλεγγύη στην Ανάπτυξη», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κας Βάσως Κόλλια.

Σε μία ημερίδα που ξεχώρισε από την ενθαρρυντική προσέλευση ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων του εθελοντικού κινήματος και φορέων κοινωνικών δράσεων (όπως Μ.Κ.Ο.) αλλά και κορυφαίων κοινωφελών ιδρυμάτων, τονίστηκε η ανάγκη αφενός της θεσμικής στήριξης πρωτοβουλιών κοινωνικής επιχειρηματικότητας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και αφετέρου της ενσωμάτωσης των διεθνών πρακτικών σε αντίστοιχες εγχώριες δράσεις. Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων όλων των ομιλητών ήταν η επιδίωξη κινητοποίησης και κινητροδότησης του κοινωνικού συνόλου «από τη βάση» σε συνδυασμό με την άρση των εμποδίων για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση εκκίνησης νέων δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Βάσω Κόλλια, επισήμανε την ύπαρξη υγιών αντανακλαστικών της κοινωνίας μας απέναντι στο φαινόμενο του εθελοντισμού και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας παρά τις αντιξοότητας ένεκα της οικονομικής κρίσης. Η κ. Κόλλια υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών, θα πρέπει να βοηθήσει και να προτείνει μηχανισμούς διανομής της περίσσειας των αγαθών από εκείνους που δεν τα χρειάζονται, σε εκείνους που τα στερούνται. Πρέπει ακόμη να βοηθήσει ανθρώπους που καθοδηγούνται από το μεράκι και την αγάπη για συνεργασία, να βρουν διέξοδο επιβίωσης στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Τα οφέλη είναι πολλά, πέραν από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος. Ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να προσφέρει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και γνώσεις σε νέα άτομα. Μπορεί να αποτελέσει ένα περιβάλλον κοινωνικής ένταξης, να εμποδίσει την παθητικοποίηση ή και την περιθωριοποίηση της ανεργίας. Μπορεί ακόμη να αποτελέσει το φυτώριο νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με κοινωνικό ή οικολογικό περιεχόμενο».

Είναι σημαντικό, όπως πρόσθεσε η κ.Κόλλια, το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη εμπειρία στην κοινωνική οικονομία και μάλιστα με ισχυρή γυναικεία παρουσία στην ελληνική οικιακή και αγροτική οικονομία και οικοτεχνία. Τα συνεταιριστικά θαύματα ιστορικών κοινοτήτων όπως τα θεσσαλικά Αμπελάκια, από τον 18ο αιώνα, είναι χαρακτηριστικά, όπως και η εμπειρία των γυναικείων συνεταιρισμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κλείνοντας την παρέμβασή της η κ.Κόλλια σημείωσε ότι: «Σήμερα υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο για δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στο νέο τοπίο που δημιουργούν τα νέα ψηφιακά μέσα και τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύουμε στην επαφή και συνεργασία διαφορετικών ηλικιών, ρόλων, και φύλων. Στη δημιουργική συνύπαρξη ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας. Αρκεί να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον Άνθρωπο».

Στην ημερίδα απέστειλαν χαιρετισμό, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ.Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Το ειδικό θέμα της ομιλίας παρουσιάσθηκε, κατά σειρά ομιλιών, από τους ακόλουθους:

-Δημήτρης Ζιώμας, Οικονομολόγος, Ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

-Ράνια Οικονόμου, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία.

-Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Δραστηριοτήτων Ευπαθών Ομάδων «ΕΔΡΑ».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι εθελοντικών, μη-κυβερνητικών και γυναικείων οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, αλλά και κοινωφελών ιδρυμάτων, που ενισχύουν οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ALPHA, Θάνος Δημάδης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (Γυναικείων Οργανώσεων)» (Πράξη 3.2.4.) που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και υλοποιείται από την ΕΥΣΥΔΕ ΓΓΙΦ-ΥΠΕΣ – Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κ. Χριστίνα Αγορίτσα, τηλ.: 213 1511148

xragoritsa@isotita.gr

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων,

Υπουργείο Εσωτερικών

Δραγατσανίου 8, 105 59 Αθήνα.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου