Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Φεβ 2014
 Η  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ  ΣΤΗΝ ΠΟΡΡΩΒΙΤΣΑ (ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Όπως ήταν προγραμματισμένα, γιορτάστηκε με ευλάβεια και εκκλησιαστική τάξη, η ετήσια μνήμη των Τριών Ιεραρχών, (30.1.) προστατών αγίων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της μικρής εκκλησιαστικής κοινότητας της Πορρωβίτσας αφού ο ενοριακός Ναός, κτισμένος πρίν εξήντα χρόνια, είναι αφιερωμένος σε αυτούς τους αγίους.

Ο πανηγυρικός εσπερινός, η αρτοκλασίες, η λιτάνευση της ιεράς εικόνας των αγίων, ο όρθρος με την πανηγυρική θ. λειτουργία και το ιερό κήρυγμα, ήταν οι τελετές εκείνες που έδωσαν τον ιδιαίτερο πανηγυρικό τόνο. Αλλά και η ενωτική ευλογία και κοπή της βασιλόπιττας απ΄ όλους τους φορείς του οικισμού, (εκκλησία, φιλόπτωχο, τοπική κοινότητα, πολιτιστικό σύλλογο, σύνδεσμο Ελληνοσερβικής/Ουκρανικής φιλίας και σχολική επιτροπή δήμου Αιγιαλείας υπο τον πρόεδρό της δημ. Σύμβουλο Δημήτρη Τριανταφυλ-λόπουλο και το συμβούλιο της επιτροπής αυτής, οι οποίοι πραγματοποίησαν ανήμερα και αρτοκλασία υπερ υγείας εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να προκύψει για τη θρησκευτική γιορτή και ημέρα.

Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας π. Δωρόθεος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε και το κήρυγμα ενώ στον εσπερινό ομίλισε ο εφημέριος, και τον πλαισίωσαν και οι ιερείς: π. Μίτσια από το Νίς Σερβίας, π. Παναγιώτης Δελληγιάνης (αρχιερ. Επίτροπος), π. Σωτήριος (εφημέριος Ζαρούχλας) και ο εφημέριος.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο μαζί με τον πρόεδρο του Οικισμού και του Συλλόγου, βοήθησαν στην ετοιμασία της εορτής, υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους και όλους τους πιστούς και στο παλαιό Σχολείο όπου στεγάζεται ο Σύλλογος, μετά τη θ. Λειτουργία προσφέρθηκαν ο καφές, τα γλυκίσματα, μοιράστηκαν οι βασιλόπιττες, τα αναψυκτικά, κλπ.

Το αναλόγιο του Ναού, μαζί με τους εθελοντές ιεροψάλτες του, (Δημήτρη Σταθόπουλο, Παναγιώτη Κόσκορη, Αριστομένη Σπανό, λάμπρυνε φέτος και ο άρχων πρωτοψάλτης – ιατρός Τιμόθεος Σακελλαρίου, μαθητής του αείμνηστου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου και αρμονικά έδωσαν τον τόνο και τη μεγαλοπρέπεια της γιορτινή ημέρας.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, οι δημ. Σύμβουλοι Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Παναγιώτης Γιαννούλης, ο πρ. δήμαρχος Διακοπτού Γεώργιος Μακρής, ο πρόδρος ΔΗΚΕΠΑ και εκπαιδευτικός Κων/νος Κλάγκος, ο ε.α. Ταξίαρχος Γεώργιος Πανταζόπουλος, ο δ/ντής της ΄΄Στύξ΄΄ Βασίλειος Αντωνίου, ο τοπικός πρόεδρος Χρήστος Τσεκούρας, πρόεδροι γειτονικών κοινοτήτων και Συλλόγων, οι εκπαιδευτικοί: Αγγελική Μούζουλα Μπέσκου, Αναστασία Ευσταθίου (δ/ντρια δημ. Σχολείου Κραθίου), Ιωάννης Παπασταθόπουλος, ο επιχειρηματίας από το Νίς Σερβίας – μέλος του συνδέσμου Dragan Cvetkovik με τη συνοδεία του, (επιλαμβάνεται στο τυπογραφείο του για την έκδοση του ενοριακού εντύπου), κ. ά. τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή και τον Οικισμό. Για τους δύο φίλους Σέρβους, στο τέλος της εορτής, ο σύνδεσμος Ελληνοσερβικής/Ουκρανικής φιλίας πραγματοποίησε ειδική τελετή παραδίδοντας δια του αιδ. Προέδρου του ειδική πλακέτα και εικόνα των αγίων.

Αρτοκλασίες εκτός της σχολικής επιτροπής προσέφεραν πολλοί ενορίτες αλλά και οι: σύνδεσμος Ελληνοσερβικής/Ουκρανικής φιλίας, και ο πολιτιστικός σύλλογος ΄΄ο Γιαλός.΄΄

Τις εορταστικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι οποίοι ανεχώρησαν ευχαριστημένοι δοξάζοντας τον Άγιο Θεό και τους αγίους της Εκκλησία μας Τρείς Ιεράρχες.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου