Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Μάι 2015

 

Την δέσμευση του Υπουργού Υγείας Π. Κουρουπλή ότι θα καταργήσει το clawback στην Υγεία απέσπασε ο Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προς τον Υπουργό Υγείας στην οποία τόνισε την ανάγκη για άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών έναντι νοσηλίων στα Προνοιακά ιδρύματα της Αχαΐας.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, δεν δίστασε να προαναγγείλει την κατάργηση του clawback στην υγεία.«Η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, θα καταργήσει το clawback. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες» εκτίμησε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας πως το μέτρο, τελικά, επιβαρύνει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Στην επιχειρηματολογία της ερώτησης του ο Ν. Νικολόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Τα Προνοιακά Ιδρύματα, όπως η Κιβωτός της Αγάπης δίνουν λύση στο πρόβλημα της ποιοτικής νοσηλείας των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων και συμπολιτών μας με τρόπο που δεν μπορεί να συναγωνιστεί η Πολιτεία. Ως εκ τούτου , είναι αναντικατάστατες για το ΕΣΥ, επειδή:

· Τα μέλη και οι διοικήσεις των φιλανθρωπικών χριστιανικών εθελοντικών οργανώσεων και σωματείων με αυταπάρνηση και ηρωισμό και ανιδιοτέλεια προσφέρουν το είναι τους, καθώς και το προσωπικό που εκτελεί χρέη νοσηλευτή στα Προνοιακά ιδρύματα λειτουργεί αρκετές φορές εμφορούμενο από αισθήματα ανθρωπισμού, εθελοντισμού και αλληλεγγύης όντας επί μακρόν απασχολούμενο στα εν λόγω ιδρύματα, εκείνους τους συνανθρώπους μας, που ως πρώτιστο μέλημά τους έχουν την φροντίδα της δύσκολης καθημερινότητας των συμπολιτών μας που φιλοξενούνται στα ως άνω ιδρύματα.

· Η λειτουργία ενός προνοιακού ιδρύματος, λόγω της οργανωτικής αυτονομίας του, είναι προσφορότερη από πλευράς εξοικονόμησης κόστους από τη λειτουργία ενός τεράστιου απρόσωπου νοσοκομειακού οργανισμού, πίσω από την πολυδαίδαλη ιεραρχία του οποίου, συμβαίνει ενίοτε να «κρύβονται» ευκολότερα πρωτοβουλίες καλοθελητών στελεχών για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση πόρων.

Ο Ν. Νικολόπουλος έθεσε την επίκαιρη ερώτηση του στον Υπουργό Υγείας Π.Κουρουπλή επισημαίνοντας τα εξής: «Ξέρετε ότι θα κλείσει η «Κιβωτός της Αγάπης»; Και γιατί θα κλείσει, ενώ έχει ένα κύμα φιλανθρωπίας; Χρόνια τώρα, από τη Νέα Υόρκη, από τη Μελβούρνη, από όλους τους αποδήμους Αχαιούς, χρόνια τώρα, κάθε χρόνο ανελλιπώς, τα δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια, μεγάλες εταιρείες της Πάτρας έχουν εξασφαλίσει τα τροφεία γι’ αυτά τα παιδιά που τα εγκατέλειψαν οι γονείς τους. Είπατε ότι θα πάρουν τα οφειλόμενα του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου. Τους είπαν: «Φέρτε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα». Δεν πλήρωσαν τους εργαζόμενους, για να μπουν στη ρύθμιση, για να καταθέσουν αυτή την ενημερότητα. Έχουν μείνει πια χωρίς ένα ευρώ, κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε, είμαι σίγουρος. Κύριε Υπουργέ, τι θα κάνουμε; Τους τρεις μήνες, τους παλιούς, της προηγούμενης χρονιάς, θα τους ξεχάσουν; Ο Τάκης ο Κοντός, ο παλιός μου συνεργάτης, υπεσχέθη ό,τι υπεσχέθη και σε σας και δυστυχώς απεδείχθη ότι έλεγε ψέματα. Πλήρωσε ιδιώτες, πλήρωσε ιδιωτικά τέτοια μαγαζιά και δεν πλήρωσε εκεί. Πλήρωσε ένα μήνα. Θα το ανεχθείτε;»

Κατόπιν των παραπάνω ο Υπουργός Υγείας Π Κουρουπλής απάντησε στον Ν. Νικολόπουλο ως εξής:

«Κύριε Νικολόπουλε, ήμουν Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας, όταν τότε απειλείτο να κλείσουν όλα αυτά τα ιδρύματα. Και τότε η βαλτινή μου ευρηματικότητα με οδήγησε στο να χαρακτηρίσουμε τα κρεβάτια στα ιδρύματα αυτά ως κρεβάτια χρόνιων παθήσεων και να καθιερώσουμε το νοσήλιο, το οποίο πραγματικά έσωσε και τα ιδρύματα της Εκκλησίας και όλα αυτά τα προνοιακά ιδρύματα από την απειλή της κατάρρευσης. Τώρα, λοιπόν, τους δίνουμε 34 ευρώ νοσήλιο και τους αφαιρεί το κράτος τα «clowback» -επιβάλει δηλαδή «clowback» και «rebate» σε αυτά τα ιδρύματα- όταν όλοι ξέρουμε τα μεγάλα πάρτι που έγιναν σε αυτό το χώρο, στο χώρο της υγείας, όταν όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου με 300 και 400 εκατομμύρια ευρώ τζίρο και δεν παρουσιάζουν κέρδη και κανένας δεν μιλάει. Τα ιδρύματα, όμως, υφίστανται αυτή την κατάσταση.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, κύριε Νικολόπουλε, παρά τις δυσκολίες –και να το περάσετε αυτό το μήνυμα- θα καταργήσει το «clowback» στα ιδρύματα της πρόνοιας. Δεν θα σωθεί η Ελλάδα απ’ αυτό το «clowback». Υπάρχουν άλλες δυνατότητες για να σωθεί η Ελλάδα και πρέπει όλοι μαζί να το κάνουμε. Έτσι, λοιπόν, παρακολουθώ και παρεμβαίνω σ’ αυτό που είπατε και επισημάνατε -να είστε βέβαιος- και από τη στιγμή που ήρθε στα χέρια μου η ερώτηση.»

 

Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών έναντι νοσηλείων στα Προνοιακά ιδρύματα

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου