Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Φεβ 2024
Πίσω στα μπλόκα για αποφάσεις: «Δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά μας»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Η έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και οι θολές υποσχέσεις για το πετρέλαιο δεν ικανοποίησαν τους αγρότες που φεύγουν από το Μέγαρο Μαξίμου και πάνε στα μπλόκα για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους. 

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Και αυτό φάνηκε και μέσα από τη συζήτηση. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει προβάλει ο αγώνας μας», σχολίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας και σε συντονισμό τα περαιτέρω βήματά μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε την ενημέρωση και έως αύριο θα ξέρετε», σημείωσε. 

 

«Σήμερα φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», τόνισε ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

 

 

«Δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβουν άμεσα στην ΚΑΠ και θα επανέλθει η κανονικότητα στην ΚΑΠ [...] Οι συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο [...] Πήραμε κάποια πράγματα, πρέπει να μιλήσουμε για τα θεσμικά μέτρα και όχι τα οικονομικά. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό», τόνισε κατά την αποχώρηση του ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. 

Σε ανεπίσημη συζήτηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για «μία συζήτηση που έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα» και εκτιμά πως βλέπει δυνατότητα αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. 

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση διέρρευσε τα μέτρα που πρότεινε στους εκπροσώπους των αγροτών. Ειδικότερα, πρότεινε πρόγραμμα για 2+8 έτη, με την έκπτωση μετά τα 2 έτη να αφορά μόνο το ένα τρίτο της κατανάλωσης.

Δεν έγινε αναφορά σε φθηνό πετρέλαιο, μόνο μια θολή υπόσχεση για συζήτηση περί πιθανής επέκτασης της επιστροφής του ΕΦΚ μετά το 2025. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και η εφαρμογή του ξεκινάει 1η Απριλίου.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες πάντως με το υπόμνημα που έχουν αποστείλει στο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν πολλά και εξίσου σημαντικά αιτήματα. Ζητούν: 

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

  • Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου