Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 05 Φεβ 2023
Απραξία πίσω από τις λαμαρίνες στα Εξάρχεια
Κλίκ για μεγέθυνση














Στη λαμαρινόφραχτη πλατεία Εξαρχείων, η φωτογραφία είναι από την εποχή που γίνονταν κάποιες εργασίες. Το τελευταίο δίμηνο επικρατεί «παγωνιά», καθώς εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 50 κάτοικοι της περιοχής.





05.02.2023, 14:43

 

 
 

Οι αντιδράσεις κατοίκων στα Εξάρχεια για την καταστροφή της πλατείας και του πρασίνου της προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί ένας υπερμεγέθης σταθμός μετρό χρησιμοποιήθηκαν στον ύψιστο βαθμό από την κυβέρνηση για να ξιφουλκήσει κατά όσων «προτιμούν το σκοτάδι» και «απεχθάνονται το φως της προόδου».

Από τον περασμένο Αύγουστο τοποθετήθηκαν ψηλός φράχτης από λαμαρίνες και διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά τα πρόδρομα έργα που εκτελούνταν υπό την επιτήρησή τους σταμάτησαν σιωπηρά εδώ και περίπου ένα δίμηνο. Πενήντα κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή αλλά στο πρώτο στάδιο εκδίκασης (προσωρινή διαταγή) τον περασμένο Νοέμβριο, η αίτησή τους δεν έγινε δεκτή. Η απόρριψη έδωσε λαβή σε κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώσουν ότι το θέμα έληξε – έκτοτε όμως στο σιδηρόφρακτο εργοτάξιο επικρατεί απραξία.

Εννοείται πως για να προχωρήσουν τα έργα, θα πρέπει να κοπούν τα δεκάδες ψηλά δέντρα της πλατείας και αυτό είναι μάλλον δύσκολο να προχωρήσει την ώρα που εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα (δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία) και η εκδίκαση της κύριας αίτησης στις 10 Μαΐου 2023.

Βασικό όπλο στα χέρια των κατοίκων αποτελεί έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) σε συνδυασμό με μια απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ως υπουργός Πολιτισμού το 2004 αναοριοθέτησε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πόλεως των Αθηνών, εντάσσοντας και την πλατεία Εξαρχείων. Ετσι, θα πρέπει το ΥΠΠΟ να εγκρίνει κάθε άδεια που εκδίδεται για την πραγματοποίηση δημόσιου έργου. Εν προκειμένω η ΓΔΑΠΚ ρωτήθηκε αν έδωσε την έγκρισή της για την Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου (ΤΕΠΕΜ) και απαντά ότι «πέραν της απλής γνωμοδότησης που χορηγήθηκε από την Υπηρεσία μας, το 2017, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω έργου αλλά και οι επιμέρους αδειοδοτήσεις που προβλέπονται δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο έκτοτε, καθώς δεν έχει κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία μας ΑΕΠΟ (Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων) αλλά ούτε και οριστικές μελέτες, αρχιτεκτονικές ή άλλες, παρότι οι σταθμοί “Ακαδημία”, “Εξάρχεια”, “Κολωνάκι” και “Ευαγγελισμός”, βρίσκονται εντός των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, στην περιοχή δηλαδή όπου για κάθε οικοδομική δραστηριότητα προαπαιτείται σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας μας».

Και τονίζει η Γενική Διεύθυνση του ΥΠΠΟ ότι «έως ότου κατατεθούν τα απαιτούμενα στοιχεία, το εν λόγω έργο θεωρείται αδειοδοτικά ανώριμο από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, συνεπώς η Υπηρεσία μας δεν έχει έννομο συμφέρον ώστε να ταχθεί υπέρ της διατήρησης των προσβαλλομένων πράξεων, καθώς αυτές ουδόλως συντελούν στην προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς»!

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου