«Όταν έφτασα στην Αθήνα δε γνώριζα κανέναν. Ήμουν ολομόναχος. Στην Ομόνοια συνάντησα κάποιους συμπατριώτες μου και τους εξήγησα ότι δεν είχα πού να πάω και πού να μείνω και ότι χρειαζόμουν βοήθεια. Μου πρότειναν να επισκεφτώ το Βέλος Youth. Μου είπαν ότι είναι ένα μέρος που προσφέρει βοήθεια σε ασυνόδευτους ανήλικους και νέους πρόσφυγες».

Ο M.D.A.J. έφτασε στις αρχές του 2020 σε ηλικία 16 χρόνων στη χώρα μας και ήταν τυχερός, αφού βρήκε καταφύγιο στα γραφεία μιας μικρής, δραστήριας οργάνωσης που απευθύνεται σε νεαρούς, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες. Στον 7ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην οδό Τζορτζ, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο, εδρεύει το Βέλος Youth. Ο χώρος των 120 τετραγωνικών αποτελεί ένα άτυπο κέντρο νεότητας όπου μπορούν ασυνόδευτοι, νεαροί πρόσφυγες να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξυπηρετώντας παράλληλα τις βασικές τους ανάγκες με την παροχή δωρεάν γευμάτων, χώρο για να κάνουν μπάνιο και ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, το Βέλος Youth παρέχει νομική βοήθεια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό σε παιδιά και αιτούντες άσυλο. 

Ο Μουσταφά Μοχάμεντ είναι διευθυντής του Βέλος Youth και παράλληλα πρόσφυγας από τη Συρία, που έφτασε πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ξεκινάς μια καινούργια ζωή από το μηδέν, μακριά από πατρίδα, φίλους και οικογένεια. Από το 2017 που ξεκίνησε τις δράσεις του το Βέλος Youth, έχει βοηθήσει χιλιάδες νέους και νέες να πατήσουν στα πόδια τους, προσπαθώντας να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα με τη βοήθεια άλλων οργανώσεων. «Το Βέλος Youth ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία εθελοντών που βρέθηκαν στο πεδίο δράσης και συνεργάστηκαν με άλλες οργανώσεις, προσπαθώντας να καλύψουν τις αδυναμίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια της επίσημης πολιτικής. Η οργάνωση επικέντρωσε όλη της τη δράση στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των παιδιών 16-21 χρόνων, για την οποία δεν υπάρχουν αρκετές οργανώσεις και δομές στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο Μουσταφά, περιγράφοντας με λίγα λόγια το προφίλ της οργάνωσης.  

Από τον Φεβρουάριο του 2021 το Βέλος Youth μαζί με την οργάνωση Equal Rights Beyond Borders ξεκίνησε ένα νέο πρότζεκτ, το «Δικαίωμά Μου!» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, που έχει ως διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που βοηθά τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην αίτηση ασύλου τους, στο να ασκήσουν δηλαδή ένα αναφαίρετο δικαίωμά τους. H απόκτηση ασύλου στην Ελλάδα είναι μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία. Μάλιστα, η πανδημία του Covid-19 δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τα ραντεβού για τους ανήλικους αιτούντες να ξεπερνούν τους πέντε μήνες αναμονής, σύμφωνα με τα στοιχεία του εταίρου του έργου Equal Rights Beyond Borders.

Ο M.D.A.J. από το Μπαγκλαντές είναι ένας από τους συνολικά 110 ανηλίκους ωφελούμενους του προγράμματος. Ο 17χρονος αιτείται άσυλο και έχει ζητήσει οικογενειακή επανένωση μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου με συγγενείς του στη Γαλλία. Το εάν είναι πρόσφυγας ή όχι θα το αποφασίσει η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης, με μια διαδικασία που σίγουρα θα μπορούσε να είναι πιο απλή και γρήγορη. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις για να αιτηθείς ασύλου και να επανενωθείς με τα μέλη της οικογένειάς σου. Οι διαδικασίες στην υπηρεσία ασύλου είναι αργές και περίπλοκες. Η όλη διαδικασία και ο χρόνος που απαιτείται σε επηρεάζουν… Τις περισσότερες φορές τα επίπεδα του στρες που έχω είναι πολύ μεγάλα» λέει ο ανήλικος M.D.A.J. με το βλέμμα του να κουβαλά όλη την αγωνία, την κούραση και την αβεβαιότητα που έχει για το μέλλον του.

Ο 17χρονος αιτών άσυλο εκφράζει τη χαρά του για την ένταξή του στο πρόγραμμα «Δικαίωμά Μου!», εξηγώντας τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που έχει συναντήσει προσπαθώντας να διεκδικήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου είναι συνέχεια γεμάτα με κόσμο και η ιστοσελίδα δεν είναι εύχρηστη. Επίσης, εξαιτίας της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 η πρόσβαση στις υπηρεσίες έγινε ακόμη πιο δύσκολη, με την επικοινωνία να περιορίζεται μόνο σε αποστολή mail, τα οποία απαντώνται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δικηγόρος του προγράμματος “Δικαίωμά μου!”, Ηλιάνα Μπόμπου, με βοήθησε πολύ να καταλάβω τι χρειαζόταν να κάνω και ποιος είναι ο προτιμότερος τρόπος για να προχωρήσω τις διαδικασίες για να επανενωθώ με μέλη της οικογένειάς μου στη Γαλλία, εξηγώντας λεπτομερώς τα νομικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσω. Σε όλη τη διαδικασία ήταν μαζί μας διαπολιτισμικός μεσολαβητής και η βοήθειά της ήταν πολύτιμη, γιατί δε μιλάω ούτε Ελληνικά, ούτε Αγγλικά»...

Ο διευθυντής του Βέλος Youth Μουσταφά Μοχάμεντ μας εξηγεί τον λόγο που οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Δικαίωμά μου!» έχουν ξεπεράσει ήδη κατά πολύ τις δυνατότητες της οργάνωσης και τις προσφερόμενες θέσεις… «Η νομική βοήθεια για την απόκτηση ασύλου είναι απαραίτητη στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν ξέρει τη γλώσσα και τις διαδικασίες να ακολουθήσει σωστά νομικά βήματα». Την ίδια στιγμή η οργάνωση προσπαθεί να παράσχει ολιστική βοήθεια στους ασυνόδευτους νεαρούς πρόσφυγες προσφέροντας υπηρεσίες διασύνδεσης με άλλους φορείς, ώστε να ανταποκριθούν σε αιτήματα που αφορούσαν βασικές ανάγκες και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. 

Για παράδειγμα, η διαδικασία εξεύρεσης στέγης για τον 17χρονο M.D.A.J. σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων έχει πάρει αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με την οργάνωση Equal Rights Beyond Borders περίπου 900 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο περιμένουν τη σειρά τους για την απόκτηση ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγασης, ενώ οι συνεχόμενες εξελίξεις στα θέματα ασύλου αλλάζουν διαρκώς τα νομικά δεδομένα για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες.
Ο Μουσταφά Μοχάμεντ δείχνει, παρά τις δυσκολίες, αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του Velos Youth, παρέχοντας βοήθεια σε μια ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα: «Η καθημερινή μας ρουτίνα είναι να αναμετρηθούμε με τη γραφειοκρατία, την ξενοφοβία και την έλλειψη μιας σταθερής πολιτικής ενσωμάτωσης. Αφήσαμε τα σπίτια και τις οικογένειές μας για να επιζήσουμε από τον πόλεμο, τους βασανισμούς και τον θάνατο. Το ότι βρισκόμαστε εδώ δεν είναι ζήτημα επιλογής, γιατί στην πραγματικότητα δεν είχαμε καμία. Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε εκ νέου τη ζωή μας, με νέους φίλους, δουλεύοντας από κοινού για να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα»…

Το έργο «Δικαίωμά μου!» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Βέλος Youth και εταίρο την Equal Rights Beyond Borders. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
πηγη: https://tvxs.gr