Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 23 Απρ 2022
Θέμα στο Reuters η εισαγγελική έρευνα για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη
Κλίκ για μεγέθυνση






Στην παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, αναφέρεται το πρακτορείο Reuters

 
23/04/2022 | 10:06

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί εάν οι καταγγελίες του δημοσιογράφου ότι το smartphone του είχε επιμολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης σε επιχείρηση της ΕΥΠ, ευσταθούν.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ αναφέρει στο Reuters ότι δεν προβαίνει σε σχολιασμό δημοσιευμάτων των ελληνικών μέσων ενημέρωσης που περιγράφουν λεπτομερώς τον ισχυρισμό του Θανάση Κουκάκη, 43 ετών, ενός οικονομικού δημοσιογράφου που εργάζεται για το CNN Greece και έχει κάνει ερευνητικό ρεπορτάζ για οικονομικά εγκλήματα.

«Έχει ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα για το θέμα», είπε στο Reuters ο εισαγγελέας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα επιδιώξει να εξακριβώσει εάν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ο Θανάσης Κουκάκης πίστευε ότι το τηλέφωνό του είχε επιμολυνθεί από λογισμικό κατασκοπείας Predator που αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια ευρωπαϊκή εταιρεία παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λογισμικό υποκλοπής Cytrox Predator πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa, η οποία όμως δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ο Κουκάκης, ο οποίος υποψιάστηκε για πρώτη φορά ότι η ΕΥΠ άκουγε τις κλήσεις του τον Ιούλιο του 2020, ζήτησε από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να εξακριβώσει κατά πόσον είχε γίνει παραβίαση του απορρήτου και σε καταφατική περίπτωση,  εάν υπήρχε εισαγγελική εντολή.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με παρακολουθούσαν», είπε ο Κουκάκης στο Reuters. Ο Κουκάκης είπε ότι η Aρχή απάντησε τον Ιούλιο του 2021, λέγοντας ότι δεν βρήκε τίποτα που να παραβιάζει το νόμο για το απόρρητο των επικοινωνιών.

Σημειώνεται πάντως ότι η απάντηση της ΑΔΑΕ ήρθε τέσσερις μήνες αφότου η κυβέρνηση ψήφισε τροποποίηση του νόμου περί απορρήτου που της απαγορεύει να ενημερώνει άτομα που πέφτουν θύματα υποκλοπών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία μάλιστα τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά. Η νομική σύμβουλος της ΑΔΑΕ, Κατερίνα Παπανικολάου δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένη να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κουκάκης, από τη στιγμή που το τηλέφωνό του «άρχισε να λειτουργεί περίεργα», ζήτησε βοήθεια από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο παρακολουθεί τη βιομηχανία spyware.

Ο ερευνητής του Citizen Lab Bill Marczak επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριο ανέλυσε το τηλέφωνο του Κουκάκη και βρήκε ίχνη spyware Predator. «Το αναλύσαμε και επιβεβαιώσαμε επιμόλυνση από Cytrox», είπε στο Reuters.

«Εντοπίσαμε το SMS στο τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για να τον στοχοποιήσει, ενώ πρόκειται για την  πρώτη ελληνική περίπτωση που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την καταγγελλόμενη παραβίαση του τηλεφώνου του Κουκάκη, είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το spyware που φέρεται να εμπλέκεται στο hacking και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το πωλούν.

Επισημαίνεται τέλος ότι η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση spyware κατά δημοσιογράφων, ενώ, σύμφωνα με την  Ολλανδέζα ευρωβουλευτή Sophie in’t Veld, η υπόθεση Κουκάκη θα διερευνηθεί από βουλευτές της ΕΕ που παρακολουθούν τη διάδοση λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη. «Η ελληνική υπόθεση εμπίπτει στο πεδίο της έρευνάς μας», υπογράμμισε.

Πηγή: hellasjournal.com
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου