Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Μάι 2022
Δυναμικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για την εργατική Πρωτομαγιά
Κλίκ για μεγέθυνση








Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI


 01.05.2022, 13:44
 

Ρεπορτάζ - φωτό απ' τις συγκεντρώσεις της Αθήνας: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος



Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή και πολλά μηνύματα οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Πέρα από την προστασία των εργαζόμενων από την ακρίβεια με αυξήσεις στους μισθούς και προστασία του 8ωρου, φοιτητές ζήτησαν κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ενώ οικολογικές και φεμινιστικές συλλογικότητες έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα. 

ΕΦ.ΣΥΝ./Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Στην πρωτεύουσα έγιναν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις. Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου μετά το κάλεσμα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, (ήταν προγραμματισμένη για τις 11) και μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Στιγμιότυπο απ' τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος
ΕΦ.ΣΥΝ./ Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Στιγμιότυπο απ' τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

ΕΦ.ΣΥΝ./ Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
 

Νωρίτερα (10:30 το ραντεβού) αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα από εργαζόμενους που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Εκεί βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που δήλωσε: «Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης. Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά».

Με το σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», τις γροθιές και τις σημαίες υψωμένες, κάτω από τους ήχους της Διεθνούς, έπεσε η αυλαία της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ που έστειλε μήνυμα αντίστασης και εργατικής-λαϊκής πάλης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».

Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO», καθώς μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στο λιμάνι του Πειραιά, με μοτοπορεία από τις εγκαταστάσεις τις COSCO, που θα καταλήξει σε μια μεγάλη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων (ΕΝΕΔΕΠ).

«136 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, για να τιμήσουμε αγωνιστικά και απεργιακά τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος. Να συνεχίσουμε και να δικαιώσουμε τον αγώνα χιλιάδων νεκρών εργατών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το ολοσχερές χτύπημα του συστήματος της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της δυστυχίας, για να επικρατήσει το δίκιο της τάξης μας» τόνισε στην Πρωτομαγιάτκη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στις 11 στα Προπύλαια έδωσαν ραντεβού κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ, η Λαϊκή Ενότητα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά-κλαδικά) που πραγματοποίησαν επίσης πορεία προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία διοργάνωσε η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Ομιλίες απο στελέχη της ΓΣΕΕ του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος πριν την πορεία προς τη Βουλή

ΕΦ.ΣΥΝ./ Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, τιμώντας τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά καθώς και τις εκδηλώσεις Σωματείων και των φορέων που προηγήθηκαν. Τιμάμε αγωνιστικά και απεργιακά τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, το δρόμο που χάραξαν χιλιάδες εργάτες σε όλον τον κόσμο για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και της δυστυχίας» τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του μετά τη συγκέντρωση.

«Είναι ανάγκη να ηχήσει παντού το σύνθημα για αυξήσεις στους μισθούς, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Η υπογραφή της πρόσφατης κλαδικής σύμβασης στις κατασκευές δείχνει το δρόμο. Να δυναμώσει η φωνή για την ουσιαστική ανακούφιση από το κύμα των ανατιμήσεων με μέτρα προστασίας, με κατάργηση φόρων στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ρεύμα, για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων» προστίθεται σε άλλο σημείο ενώ ζητείται και «η απεμπλοκή της χώρας μας από οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής στις πολεμικές επεμβάσεις». 

ΕΦ.ΣΥΝ./ Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις 

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Καπνεργάτη.

Το ΠΑΜΕ έκανε τη δική του συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ κόμματα τις εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέλη σωματείων και αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης

Με δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η άλλη στην Πλατεία Ελευθερίας από συνδικάτα του ΠΑΜΕ, τιμήθηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΗ έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας στην κοινωνία και την ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι σε εκπαιδευτικά σωματεία, συνδικάτα και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της εργατικής τάξης στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου που συνδέονται με τον αγώνα των εργαζομένων.

Μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης έστειλαν, φωνάζοντας συνθήματα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Χανιά

Με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, πορεία στο παλιό λιμάνι της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, τιμήθηκε απο τα συνδικάτα στα Χανιά, η ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Αγοράς συμμετείχαν εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικάτων, φοιτητές, μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ , μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των επιτροπών ειρήνης, που μετά τους χαιρετισμούς κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία απο το κέντρο της πόλης, την οδό Χάληδων πρός το παλιό λιμάνι. Στη συγκέντρωση και την πορεία κυριάρχησαν συνθήματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής ακρίβειας και της αυξησης του κόστους ζωής, ενώ οι συμμετέχοντες ζήτησαν αυξηση των μισθών και των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και τη λήψη μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.

Στην τελετή και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ειρήνης και εργαζομένων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ και παραγωγικών φορέων, που ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ενέργεια, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ τάχθηκαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα καλέσματα - αιτήματα

Η ΓΣΕΕ μιλά στην ανακοίνωσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού με χρονοκαθυστέρηση και σαφώς υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. «Μια αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μια αύξηση για την οποία ο πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για άμεσες αυξήσεις ώστε και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, μιλά από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκε καμία αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους.

Με κεντρικό σύνθημα το «Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» το ΠΑΜΕ δίνει το δικό του ραντεβού. Πέρα από αιτήματα όπως η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825 ευρώ μικτά, αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο κ.ά., το ΠΑΜΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της χώρας μας σε νατοϊκά σχέδια για εμπλοκή στην Ουκρανία.

«Κούριερ-Ντελίβερι-Εξωτερικοί, Την 1η Μάη δεν βάζουμε κουτί» είναι το σύνθημα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος είχε απευθύνει κάλεσμα και η ΕΣΗΕΑ.

Κ. Χατζηδάκης: Για την Εργατική Πρωτομαγιά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα

«Για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ακουστούν σίγουρα πολλές διακηρύξεις και μεγάλα λόγια. Η κυβέρνηση προτιμά να μιλάει με έργα!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2019 η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022 και ότι «ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν να μπορούν να έχουν έναν επιπλέον 15ο μισθό»! Αναφορά κάνει και στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε σούπερ-μάρκετ και τράπεζες από 1ης Ιουλίου, που όπως λέει, «αποτελεί την πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων και την πληρωμή των υπερωριών τους». «Η ευαισθησία για τους εργαζόμενους δεν είναι απλώς θέμα προθέσεων, είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής στην πράξη. Και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε!» σχολιάζει ο Κ. Χατζηδάκης.


πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου