Με ένα παιδί ήδη νεκρό και ακόμη ένα να χαροπαλεύει, Ελλάδα και Τουρκία ρισκάρουν τις ζωές ακόμη δεκάδων προσφύγων που έχουν αποκλειστεί, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, εδώ και μέρες σε μια νησίδα του Έβρου.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Human Rights 360, ήδη ένα κορίτσι 5 ετών έχει χάσει τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού, ενώ ένα άλλο, 9 ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την Πέμπτη από την Τουρκία να βοηθήσει περίπου 40 πρόσφυγες, ορισμένοι από τους οποίους χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, οι οποίοι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αποκλειστεί εδώ και μέρες σε μια νησίδα του Εβρου εντός της απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης στα σύνορα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πρόσφυγες δεν εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος καθώς οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί, είναι εκτός ελληνικής επικράτειας. Γι' αυτό ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και την αρωγή των ανθρώπων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Αρχηγείο της αστυνομίας αναφέρει συγκεκριμένα:

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

Πάντως, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η ανακοίνωση της αστυνομίας προκαλεί ερωτηματικά, αφού πρόκειται για την ίδια νησίδα στην οποία είχαν μεταφέρει τους πρόσφυγες οι ελληνικές αρχές στα μέσα Ιουλίου και από την οποία τους είχαν επαναπροωθήσει στην τουρκική όχθη του Έβρου, στα τέλη Ιούλιου.

Τότε η αστυνομία δεν ισχυριζόταν ότι η συγκεκριμένη νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν αυτό ισχυρίζεται σήμερα, από τη στιγμή που δεν ενημερώνει για την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, την οποία φαίνεται από την ανακοίνωσή της ότι γνωρίζει.

To Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι πρόσφυγες, οι οποίοι φέρεται να έχουν μετακινηθεί μεταξύ των συνόρων από τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές, τους ενημέρωσαν ότι ένα 5χρονο κορίτσι πέθανε στη νησίδα μετά από τσίμπημα σκορπιού.

Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Assosciated Press, ότι εδώ και μέρες η αστυνομία διερεύνησε διαδοχικές αναφορές για πρόσφυγες εγκλωβισμένους στις νησίδες του Έβρου, αλλά λόγω διαφορετικών συντεταγμένων για την τοποθεσία των προσφύγων, δεν βρήκε κανέναν.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, είπε ότι η ομάδα του πληροφορήθηκε για πρώτη φορά για τους μετανάστες στα μέσα Ιουλίου. Ανέφερε ότι ήταν περίπου 50 άτομα που φέρεται να είχαν καταφέρει να περάσουν στην ελληνική πλευρά αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες είπαν επίσης στην ομάδα του ότι οι τουρκικές Αρχές φέρεται να τους μετέφεραν πρώτα σε ένα νησάκι και μετά σε ένα άλλο, μέχρι που κατέληξαν κολλημένοι σε μια ελληνική νησίδα στη μέση του ποταμού. Μέχρι τότε, ο αριθμός των μεταναστών είχε αυξηθεί σε περίπου 70.

*Φωτογραφία αρχείου

πηγη: https://tvxs.gr